ERKEKTE MEME SARKMASI - JİNEKOMASTİ AMELİYATI

 

Jinekomasti terimi, Latince kökenli olan iki kelimenin birleşmesinden oluşmuştur: jineko (kadın) ve masti (meme). Kelime anlamı olarak jinekomasti tam olarak "kadın memesi" demektir. Bu kelimenin Türkçeye çevrilirken uygun karşılığı "kadın tipi meme" olacaktır. Günümüz literatüründe erkeklerde görülebilen kadın tipi memeye jinekomasti denilmektedir. Bu durum tek taraflı olabileceği gibi iki taraflı da olabilir. Belirgin bir meme büyüklüğü bir erkeğin sosyal ve psikolojik yaşantısını derinlemesine etkileyecektir. Peki, jinekomasti tam olarak hangi neden ya da nedenlerden ötürü meydana gelmektedir?

 

 

 

Jinekomasti Nedenleri

 

Jinekomasti gelişiminde çok çeşitli nedenler olabilir. Hormonal bozukluklar ve bazı düzenli kullanılan ilaçlar jinekomasti gelişimine neden olabilir. Kronik karaciğer, tiroid ve böbrek hastalıklarının yanı sıra, siroz hastalığı ve uyuşturucu kullanımı da jinekomasti nedenleri arasındadır. Kilo almak ve kaslı görünmek için alınan steroid ve benzeri ilaçlar da jinekomasti nedenidir. Son olarak bazı hormon salgılayan kanser türlerinin ya da direk erkek tipi meme kanserinin de jinekomasti oluşumuna neden olabileceği unutulmamalıdır. Ancak çoğu zaman jinekomastinin nedeni idiopatik, yani nedeni bulunamayandır.

 

 

 

Jinekomasti Tipleri

 

Jinekomasti, meme dokusu kaynaklı (glandüler jinekomasti), yağ dokusu kaynaklı (lipomatöz yani yalancı jinekomasti) ya da her iki dokudan da kaynaklı (mikst tip jinekomasti) olabilir. Toplumdaki mikst jinekomastiye sayısı diğer iki grup jinekomastiye göre daha fazladır. Jinekomastinin hangi doku ya da dokulardan kaynaklandığının anlaşılması tedavi planını da belirleyeceği için,  Doç.Dr.Kamburoğlu ameliyat öncesi sizi detaylı muayene edecek ve meme ultrasonografisi isteyecektir.

 

 

 

Jinekomasti Görülme Zamanları

 

Jinekomasti erkeklerde hayatın üç evresinde daha sık görülür. Bebeklerde anneden geçen östrojen hormonları nedeni ile geçici jinekomasti görülebilir. Tedavisinde takip yeterlidir. Ergenlikte yine hormonla nedenlerden ötürü geçici jinekomasti görülebilir. Bu tip jinekomasti genelde 18 ayda kaybolur. Üçüncü görülme zamanı erişkinliktir. Bu tip çoğu zaman cerrahi ile tedavi edilir.

 

 

 

Jinekomasti Tedavisi

 

Jinekomasti tedavisinde altta yatan nedenin araştırılması, tedavinin tam ve uygun yapılabilmesi için gereklidir. Yağ dokusundan zengin bir jinekomasti için en uygun tedavi liposuction işlemi olacaktır. Bu işlemde her memede 1'er cm.'lik iki delikten girilerek memenin içindeki yağlar dışarı alınır. Meme dokusundan zengin tip jinekomastide normal liposuction yetersiz kalabilir. Bu durumda meme dokusunu bölüp dışarı almaya yarayan özel uçlar gerekebilir. Çok ileri vakalarda "pull through" denilen küçük bir delikten dokuların çıkarılması işlemi gerekebilir. Yine ileri derecede cilt fazlalığı olan vakalarda VASER ya da Lazer liposuction sistemi ile cilt sıkılaşması sağlanabilir. Kimi zaman da tüm bunlar yeterli olmayıp, çok ileri durumlarda meme dokusu ile beraber direk cilt çıkarılması da gerekebilir. Nispeten ufak, yağlı memelerde bölgesel uyuşma ve sedasyon diye tabir edilen sakinleştirici verilme işlemi hasta konforu ve işlem başarısı için yeterli olurken, daha büyük ya da meme dokusu daha fazla olan memelerde genel anestezi tercih edilmektedir. Lokal anestezi ya da sedasyon ile işleminiz yapılmış ise aynı gün taburcu olmanız mümkündür. Genel anestezi ile işleminiz yapılmış ise 1 gece hastanede kalmanız önerilir.

 

 

 

"High Definition" Jinekomasti Tedavisi

 

Bu teknikte, jinekomasti tedavisine ek olarak kaslı bir görünüm sağlamak amacı ile dokular yeniden şekillendirilebilir. Ancak bu işlem  için öncelikle dokularınızın uygun olması gerekmektedir. Teknik olarak VASER ya da Lazer liposuction yöntemleri bu amaçla kullanılabilmektedir.

 

 

 

Jinekomasti İyileşmesi

 

Jinekomasti ameliyatı sonrası iyileşme oldukça hızlıdır.  Ameliyat ortalama olarak 1-1,5 saat sürmektedir. İşleminiz bittikten sonra göğüs bölgenize bir bandaj sarılır. Bu bandaj ertesi gün özel bir korse ile değiştirilir. Sonraki 1 ay korse kullanımına devam etmeniz istenecektir. Normal yaşantınıza dönüşünüz takriben 3 ila 5 gün arasında gerçekleşecektir. Ancak aktif bir biçimde spor yapıyorsanız, bu faaliyetinizden 1 ay boyunca uzak kalmanız gerekebilir. Ameliyattan sonra 6. ayda iyileşmeniz tamamlanmış, ödemleriniz geçmiş ve sonucunuz net olarak ortaya çıkmış olur.

 

 

 

Alternatif Yöntemler

 

Bazı özel yapım kıyafetler jinekomasti durumunu gizlemek üzere tasarlanmışlardır. Bu korseleri giydikten sonra jinekomasti sıkıntısı yaşayan kişiler rahat bir biçimde diledikleri şeyleri giyebilmektedirler. Ancak bu tarz kıyafetler jinekomastiyi geçici olarak gizleyebilirler. Yazın deniz kıyısında bu tip bir kıyafet kullanmak haliyle mümkün değildir.

 

 

 

Jinekomasti İlaç ile Tedavi Edilebilir mi?

 

Jinekomastiye neden olan faktör belirlenebilir ise bu durumun tedavisi jinekomastide gerilemeye yol açabilir. Bir hormonal dengesizlik varlığında, östrojen karşıtı ilaç kullanımı ile jinekomasti kısmen tedavi edilebilir. Bu tip bir ilaç kullanımı mutlaka bir endokrinolog (hormon hastalıkları uzmanı) eşliğinde kullanılmalıdır. Ancak hastaların %80'inde bu gerileme tam olmaz ve ameliyat gereksinimini ortadan kaldırmaz.

 

 

 

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Meme Büyümesi Tekrarlar mı?

 

Bu ameliyat ile fazla meme dokusu tamamen alındığı için tekrarlama beklenmez. Ancak kişi ameliyattan sonra 20-30 kilo gibi ciddi rakamlarda  kilo alır ise yağ birikmesi tüm vücutla beraber bu bölgede de gerçekleşeceği için benzer bir durum oluşabilir. O nedenle ameliyattan sonra aşırı kilo almamaya özen göstermek gerekir.

 

 

 

Jinekomasti Ameliyatı İçin Uygun Yaş Nedir?

 

Bu ameliyat için en erken yaş 17'dir. Zira yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu yaşa kadar ergenlik döneminde gelişen jinekomasti kendi kendine gerileyebilir ve hiçbir tedavi gerektirmeyebilir.

 

 

 

Jinekomasti Varlığının Riskleri

 

Meme dokusunun artması nedeni ile eşlik eden meme kanseri riski dışında uzun dönemde jinekomastinin estetik sorunlar dışında bir riski yoktur. Öte yandan meme kanseri riski Klinefelter sendromunda 10 ile 20 kat civarında artmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Haldun Kamburoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)