Erken Boşalma Nedir? Erken Boşalma Nedenleri ve Tedavisi

Yazar Ezgi KılavuzoğluPsikolog • 11 Şubat 2021 • Yorumlar:

Cinsel işlev bozuklukları, cinsel istekte azalma, uyarılma eksikliği, ejakülasyon ve orgazm sorunları ile buna bağlı olarak cinsel ilişki kurmada ortaya çıkan güçlükleri kapsamaktadır. Cinsel işlev bozukluklarının en yaygın olanlarından bir tanesi de “erken boşalmadır.” Erken boşalma; sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, çok az bir cinsel uyarılma ile ve kişinin istemesinden önce, vajinaya girme öncesi, girer girmez ya da hemen sonrasında boşalma olması şeklinde tanımlanmaktadır.

Erkeğin normal bir cinsel uyarılma yaşayabilmesinin gereklilikleri; boşalma sürecini anlaması, cinsel yanıt döngüsünün bilincinde olması, cinsel uyaranlara karşı normal tepki davranışlarını sergilemeye aşina olmasıdır. Erkeğin cinsel davranış modeli genel olarak; cinsel istek, cinsel uyarılma, plato, boşalma veya orgazm, çözülme ve cinsel doyum evrelerini kapsamaktadır. Cinsel yanıt döngüsünde ana hatları ile bir partnerin arzulanması ile başlar (cinsel istek), penisin sertleşmesi ile devam eder (cinsel uyarılma), penisin ucundan zevk suyunun gelmesi, cinsel hazzın yoğun yaşandığı zevk eşiğine ulaşma ve en yüksek heyecanın yaşanmasına ulaşılır (plato) ve penisten meninin gelmesi gerçekleşir (boşalma veya orgazm), sonra da penisin inmesi ve rahatlama (çözülme) başlar, son olarak da keyifli bir doygunluk (cinsel doyum) hissedilir.

 Erkeğin normal cinsel yanıt döngüsü evrelerinden plato evresi; uyarılmanın sürdürüldüğü,  cinsel haz ve heyecanın arttığı evredir, bu evrede yoğun cinsel zevk deneyimlenir ve  ereksiyonun tam olduğu, en yüksek heyecan evresidir. Bu evrede, platoda sperm içermeyen  renksiz bir zevk sıvısı gelir, peniste sertlik devam ederken çap artışı olur ve yumurtalıklarda  yükselme artar. Bunların yanı sıra kalp atış hızında artış, hızlı ve derin nefes alma, kan  basıncında yükselme, ciltte kızarıklık, kalça bölgesindeki kaslarda kasılmalar gözlemlenirken;  erkek devam ederse boşalacağının farkına varır ve eğer isterse bu noktada durabilir.  Durabilmesi için de makat, yumurtalıklar ve kasıkları çevreleyen kasların gevşemesi, nefesin  kontrol edilmesi, ritmin sabitlenmesi ve partnerin uyarılarak sevişmeye odaklanılması gerekir.  Erken boşalma problemi yaşayan bir erkek ise istemli boşalma denetimini sağlayamaz ve  tabiri caiz ise “dur” komutunu veremez ve istemsizce erken boşalır.  

 Erken boşalma sorunu olan erkek bahsedilen normal cinsel yanıt döngüsündeki evreleri  normaline göre hızlı yaşar ve çok daha kısa süren bir cinsel tepki döngüsü vardır. Normal  sürede penisin vajinada kalma süresi en kısa 7 dakika ve üzeri olmalı iken, erken boşalma  sorunu olan erkeklerde bu süre çok daha kısadır, hatta bazı durumlarda henüz penis vajinaya  girmeden bile boşalma gözlemlenir. Boşalma sağlayanların en üst heyecan seviyesi olan  platoda uzun süre kalmaları ve gerektiğinde durabilmeleri mümkündür. Erken boşalan  erkeklerin ya platoları yoktur ya da platoları çok kısadır. Bu nedenle normal bir sürede  boşalan erkeğe göre cinsel uyaranlardan daha çok etkilenir ve erken boşalırlar.  

 Erken boşalmanın kişinin kendisine, partnerine, psikolojik durumuna, beklentilerine ve  birçok etkene göre farklı tanımlamaları yapılabildiği gibi bilinen bir gerçek “erken  boşalmanın bir hastalık olmadığıdır.”  

 Erken boşalma erkeğin, partnerin veya her ikisinin de boşalmayı arzulamadığı andan önce  kontrol dışı boşalmasıdır ve boşalmayı sağlayan fizyolojik olaylarının beklenenden önce  gerçekleşmesidir. Erken boşalma bu noktada genel olarak ikiye ayrılır;

Birincil erken boşalma; ilk ilişkiden itibaren erken boşalmadır. 

İkincil erken boşalma; önceleri olmayıp sonradan meydana çıkan boşalmadır. 

Erken boşalma seviyeleri boşalma süresine ve penisin vajinaya giriş çıkışına göre şu şekilde  sıralanır: 

• 1. Seviye EB- 1 ve 2 dakika arası (30-60 giriş-çıkış) 

• 2. Seviye EB- 30-60 saniye (15-30 giriş-çıkış) 

• 3. Seviye EB- 15-30 saniye (5-15 giriş-çıkış) 

• 4. Seviye EB- 1-15 saniye (1-5 giriş-çıkış) 

• 5. Seviye EB- penis vajinaya girmeden boşalma 

Erken Boşalma Nedenleri 

1. Fiziksel Durumlar 

• Yorgunluk 

• Hastalık 

• İlaç Kullanımı ve ilaçların yan etkisi 

• Beslenme (fazla şeker ve şeker türevleri tüketimi) 

• Aşırı Uyarılma 

• Alkolizm ve Madde Bağımlılığı 

• İlk Cinsel Deneyimler 

• Genç Olmak 

2. Psikolojik Durumlar 

• Heyecan 

• Cinsel açıdan baskı altında yetiştirilmek 

• Pişmanlık 

• Suçluluk hissi 

• Partnere aşırı sevgi ve alaka 

• Stres ve endişe (iktidarsızlık, performans kaygısı) 

• Hastalık kapma korkusu 

• Gebe bırakma korkusu 

• Cinsel isteksizlik 

• Travmatik cinsel deneyimler (cinsel istismar, taciz ve tecavüz) 

• Para karşılığı kurulan ilişkiler 

• Sorunlu giden evlilikler 

3. Bazı Rahatsızlıklar ve Hastalıklar 

• Sempatik sinir sistemi hasarı  

• Pelvik kırıklıklar

• Prostat hipertrofisi, üretrit, polisitemi 

• Şeker Hastalığı 

• Kalp ve damar hastalıkları 

• İdrar yolu hastalıkları 

 Erken boşalmanın nedenleri kişiden kişiye farklılık göstermesi ile birlikte yukarıda  sayılan nedenlerden biri veya birkaçı erken boşalmanın nedeni olabilir. Erken boşalma bir  hastalık değildir ancak bazı bedensel nedenler veya prostat ve idrar yolları hastalıkları gibi  fizyolojik rahatsızlıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, erken boşalmaya kronik  depresyon, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozuklukları gibi ruhsal bozukluklar  da neden olabilir. Çocukluk dönemindeki travmatik cinsel deneyimler, kişilik özellikleri ve  kişinin cinsel performansı üzerindeki kaygıları da bu sorunun nedenleri arasında gösterilebilir.  

 Bu noktada ele alınması gereken en önemli husus “erken boşalmanın öğrenilmiş bir  durum olduğu” gerçeğidir. Erkekler çoğu zaman yakalanma korkusu, ayıp-yasak-günah  düşünceleri, skor takıntısı ve mastürbasyona dair yanlış inançları sebebi ile erken boşalmayı  öğrenirler. Boşalma sürecindeki çok zevkli duyumları sürekli tekrar tekrar yaşamak isteyen  erkekler doruk noktasına bir an önce ulaşmak adına mastürbasyon sırasında penislerini hızlı  okşarlar ve boşalma anı haricinde de penis okşamalarından zevk alabileceklerinden  habersizlerdir. Zamanla erken boşalmayı bir alışkanlık haline getirirler ve erkek için hızlı  yaşanan boşalmalar normal gibi görünür. Sonuç olarak, yavaş yavaş kazanılan bu alışkanlık  boşalmayı başlatan kasların bir refleksi haline gelir ve alışılmış hızlı boşalma şekli, ufak bir  cinsel uyarılmada bile kontrolsüz olarak tepki verir.  

Sünnet Erken Boşalmaya Neden Olur Mu? 

 Türkiye gibi Müslüman ülkelerde yaygın olarak uygulanan sünnet son zamanlarda batılı  ailelerde de sağlık sebepleri ile yaygınlaşmaya başladı. İdrar yolu iltihaplarını önlemek,  sünnet derisi darlığını önlemek, penis derisi kanserini önlemek gibi faydaları ile bilinen  sünnet aynı zamanda penis hijyenini sağlamaktadır.  

 Ancak yapılan çalışmalar faydalarının yanında sünnetin erken boşalmaya neden olduğunu  kanıtlamıştır. Bu çalışmalara göre sünnetli erkeklerin %25 oranında daha erken boşaldığı  saptanmıştır. Kesilmeyen sünnet derisi, penis başını örterek penis başının kaygan ve sıcak bir  ortamda durmasını sağlar. Penis başı bu durumda sıcak ve kaygan ortama alışmış olur.  sünnetsiz erkeklerde penis vajinaya girdiğinde bu nedenle erken boşalma sorunu yaşamaz,  başka nedenlerle erken boşalma sorunu yaşayabilir.  

 Sünnetli erkeklerde penis başı penis derisi ile örtülmediğinden sürekli açıktır. Bu sebeple  penis başı kaygan ve sıcak ortama alışkın değildir. Sünnetli erkekler cinsel birleşmede penisin  hiç alışık olmadığı sıcak ve kaygan ortama girdiğinde erken boşalma olasılığı yüksektir.

Erken Boşalan Erkeklerin Ortak Özellikleri 

 Genellikle hızlı ve aceleci davranmak gibi erken boşalan erkeklerin bazı ortak özellikleri  olduğu gözlemlenmiştir. 

• Hızlı yemek yerler, 

• Bir çok konuda aceleci davranırlar, 

• Sinirlerine kolay hakim olamazlar, 

• Hızlı araba kullanırlar, 

• Sabırsız ve telaşlıdırlar, 

• Bir anda iki işi yapmaya çalışırlar, 

• Hırslıdırlar 

 Bu özellikleri taşımayan erkeklerde de erken boşalma görülebilir. Ancak özellikle erken  boşalan erkeklerin ortak özellikleri arasında hayatlarında tıpkı boşalma durumlarında olduğu  gibi her konuda aceleci davrandıklarıdır.  

Erken Boşalma Tedavisi 

 Görülme sıklığına bakıldığında birçok erkeğin ve dolayısı ile partnerlerinin korkulu  rüyası haline gelmiş olan erken boşalma probleminin tedavisi basit, hızlı ve kolaydır. Burada  her psikoterapide olduğu gibi önemli olan danışan kişinin problemin çözümüne giden yolda  kararlı, istekli ve aktif katılımcı olmasıdır.  

 Erken boşalma problemi ile gelen danışanlarda tedavi aşaması ise kısaca şu basamakları  izler: öncelikle kişide başka bir fiziki veya psikolojik sorun olup olmadığını araştırırız.  Bunların yanı sıra kişinin kullandığı ilaçlar, alkol, sigara veya başka uyarıcı maddeler olup  olmadığını araştırıp kararlaştırırız. Bu sonuçlar neticesinde erkeğe ve partnerine bazı  egzersizler tavsiye ederiz. Bu egzersizler ise çiftle ve bireysel yapılan görüşmeler neticesinde  iyi bir şekilde tespit edilen erken boşalma nedenlerinin neticesinde kararlaştırılarak verilir.  Tedavi süresince egzersizler ve teknikler uygulanırken sinirlerinde dinlendirilmesi çok  önemlidir. Bu sebeple kişinin erken boşalma tedavisinde terapist ile iş birliği neticesinde  belirlenen tavsiye ve teknikleri uygularken uyması gereken bir dizi başka faktörler ve kurallar  da vardır. 

 Sinirleri dinlendirici ortamlarda bulunmak, açık havada dolaşmak, hazmı kolay  yiyecekler yemek, sigara ve alkol kullanmamak veya mümkün olduğu kadar azaltmak, demli  çay ve fazla kahve tüketmemek, şekerli yiyeceklerden uzak durmak gibi kurallar tedavide  dikkat edilmesi gerekilen diğer hususlar olarak danışana sunulur. Cinsel istek, cinsel  uyarılma, plato ve boşalma denetimini sağlayabilmek için; nefes kontrolünü öğrenmek,  boşalma denetimi egzersizlerini düzenli yapmak, partner ile açık iletişim kurmak, ön  sevişmeyi uzatmak, düzenli spor ve kondisyonlu olmak ve beslenmeye özen göstermek önem  taşır. 

 Erkeklerin çoğu cinsel ilişkide sadece alacakları zevke odaklanıp biran önce doruk  noktasına ulaşmanın peşinde olma eğilimindedir. Bu sebeple cinsel ilişkinin bütününe  odaklanmazlar. Bu durumda boşalmanın kontrolünü ve durdurulmasını veya sabitlenmesini  başaramazlar. Bu da erken boşalmalarına sebep olur. Bu sebeple tedavi sırasında erken 

boşalma problemi yaşayan erkeklere seksin sadece sonunu değiş tümünü düşünerek hareket  etmelerini, vücutlarını ve beyinlerini seksin tümü üzerinde yoğunlaştırmalarını öneririz.  

 Tedavi egzersizlerini uygularken şeker tüketiminde olabildiğince azaltma yapmasını  öneriyoruz, bunun sebebi ise şeker ve tatlı yiyeceklerin sperm üretimini arttırması ve bunun  da erken boşalmaya sebep olmasıdır. 

 Partneriniz ile ilişkiye girmeden önce olumsuz düşüncelerinizden arınmaya çalışmanızı  öneriyoruz. Yine erken boşalacağım, partnerimi tatmin edemeyeceğim gibi olumsuz  düşünceler tedavi süresince performansınızı da olumsuz etkileyecektir.  

 Mastürbasyon egzersizlerinin yavaş yapılmasını tavsiye ediyoruz. Hızlı şekilde yapılan  mastürbasyonlar kişileri kısa sürede boşalmaya programlar. Bu sebeple mastürbasyon  egzersizleri 15-30 dakika kadar sürmelidir. Erken boşalmanın öğrenilmiş bir davranış olması,  aksi yapıldığında boşalmanın kontrolünün ele alınacağını gösterir.  

Erken Boşalma Tedavisinde Tavsiyeler 

• Her erkeğin erken boşalma ihtimalinin olduğu unutulmamalıdır. Araştırmalar  erkeklerin büyük çoğunluğunun hayatlarının bir bölümünde erken boşalma sorunu ile  karşı karşıya kaldıklarını göstermektedir. 

• Partnerinize ve kendinize karşı olan olumsuz düşünce ve duygulardan sıyrılabilmeniz  önemlidir. Olumsuz düşünceler performansı da olumsuz yönde etkileyecektir. • Psikolojik yardım almaktan çekinilmemelidir. Unutulmamalıdır ki erken boşalma  kalıcı bir hastalık değildir, iyileştirilebilir, kolay ve basit yöntemleri vardır. • Cinsel ilişkideki performans kaygısı erken boşalmanın en önemli nedenlerinin başında  gelir. Amacınız hiçbir zaman cinsel ilişkide “ne kadar iyi olduğunuzu” kanıtlamak  olmamalıdır. Cinselliği rekor denemesi olarak görmek, skor hanesine eklenecek yeni  bir sayı olarak yaşanılan cinsellik, filmlerdeki gibi bir cinsel yaşantı sergileme  beklentisi tedaviye giden yolda kişileri olumsuz etkileyecektir. 

• Partnerler birbirlerine karşı daima açık olmalı ve sorunlarını konuşabilmelidir.  Özellikle cinsellik ile ilgili konuları açık ve anlaşılır bir şekilde konuşmak, anlayış  göstermek ve partnerin aktif katılımı önem taşır. 

• Telaş içinde olunmamalı, aceleci davranılmamalıdır. Tedaviye giden yolda daima  sabırlı olunmalı ve emin adımlarla diğer basamağa geçilmelidir. Erkenci davranmak  hali hazırda erken boşalmayı tetikleyecektir.  

• Cinsel ilişkinin sadece haz ve boşalma noktasına yani sonucuna odaklanılmamalı,  bütününe bakılmalıdır. 

Erken Boşalma Tedavisinde Psikoterapi Teknikleri 

 Psikoterapistler olarak erken boşalmanın ilk olarak danışan için nedenlerini araştırır ve bu  konuda bir fikir birliği sağlarız. Erken boşalmanın tedavisinde hangi tekniklerin danışan için  uygun olduğunu belirlemenin ilk koşulu nedenlerin iyi anlaşılmasıdır. Diğer yandan danışanın  erken boşalmasına tıbbi herhangi bir durumun veya alkol, madde kötüye kullanımının sebep  olup olmadığını araştırır, gerekirse tedaviye önce bu hususlarla çalışarak başlarız. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)