Erken Boşalma

Yazar Halim HattatAndroloji Doktoru • 29 Kasım 2016 • Yorumlar:

Erken boşalma 40 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen cinsel problem! Bu sorun sadece erkeklerin problemi de değil!  Geçtiğimiz yıl Avrupa Cinsel Sağlık Birliği bünyesinde İspanya, İtalya, Almanya, Portekiz, Avusturya, İngiltere, Fransa, Finlandiya, İsveç’in de içinde bulunduğu uluslararası bir araştırma ile erken boşalmanın çiftleri nasıl etkilediğini inceledik. Buna göre erken boşalma yaşayan 3 erkekten birinin depresyonda olduğunu, 10 kadından dördünün de eşinin erken boşalması nedeniyle cinsellikten zevk alamadığını bulduk. Yani erken boşalma partnerleri de en az hastalar kadar etkiliyor, çiftleri cinsellikten uzaklaştırıyor. 
 
Hattat Klinik ekibi olarak bu önemli problemin tanı ve tedavisinde yanınızdayız! Erken boşalmanın tanısını sizin verdiğiniz bilgiler, klinik geçmişiniz ve fizik bulgularınızla koyabiliyoruz. Erken boşalma sorununuzun altında yatan organik ve psikolojik faktörleri bulmak için ayrıntılı bir sağlık öyküsüne ek olarak, fizik muayene ve bazen de ileri tanı tetkiklerinden yararlanıyoruz. Amacımız sadece Sizin için özel tedavi protokolünüzü oluşturmak! Altta yatan organik bir neden bulunduğunda, öncelikle bu sebebi ortadan kaldırıyoruz. Bu noktadan sonra genel olarak erken boşalmanın tedavisini cinsel terapi, ayrıca bazı sistemik ve lokal ilaçlarla yapıyoruz.  Erken boşalmaya eşlik eden sertleşme sorununuz da bulunuyorsa, bu şikayete yönelik tedavinizi de veriyoruz.
 
Unutmayın, her erkek dönemsel olarak erken boşalma yaşayabilir. Ancak bu sorun cinsel ilişki denemelerinin yarısından fazlasında meydana geliyorsa vakit kaybetmeden Hattat Klinik uzmanlarına başvurmalısınız.  Cinsel sağlığınızı iyileştirmek ve erken boşalma sorununuzu tedavi etmek kendinize olan güveninizi yeniden kazanmanızı sağlar. Böylece pek çok erkek, eşiyle özel yaşamını tekrar kurabilir ve cinsel duygularını yeniden yaşayabilir.
 
HATTAT KLİNİK UZMANLARININ BU SORULARINI YANITLAYIN
Hattat Klinik uzmanları aşağıdaki sorularla erken boşalma şikayetinizi inceleyecektir.  Yanıtlarınız tanınızın bir an önce konmasını ve tedavi sürecinin hızlanmasını sağlayacaktır.  

  • Ne kadar zamandır erken boşalıyorsunuz?
  • Cinsel ilişkide ne kadar süre sonra boşalıyorsunuz?
  • Her cinsel beraberlikte erken boşalma sorunu yaşıyor musunuz?
  • Ne kadar sürede bir cinsel beraberlik yaşıyorsunuz?
  • Erken boşalmanın hayatınız ve cinselliğiniz üzerindeki etkileri nelerdir?
  • Erken boşalmayla birlikte sertleşme sorunu da yaşıyor musunuz?
  • Bir hastalığınız veya kullandığınız bir ilaç var mı?

 
Hattat Klinik uzmanları Sizin için özel bir tedavi protokolü oluşturacak. Hattat Klinik tarafından Sizin için seçilebilecek tedavi protokolünde yer alabilecek yöntemlerden veya kullanımı uygun olmayan yöntemlerden bazıları:

  • GECİKTİRİCİ İLAÇLAR:  Erken boşalmanın tedavisinde uzun yıllardır antidepresan özellikteki ilaçlar kullanılıyor.  Bu ilaçları kullanan bazı hastalarda boşalmanın geciktiğini fark eden hekimler,  antidepresanlardan erken boşalmada da faydalanmaya başladılar.  Bu ilaçları Sizin için hazırladığımız tedavi protokolünde diğer cinsel tedavilerle birlikte vermek uygun oluyor. Seçici olarak serotonin gerialımını engelleyen ilaçlar (SSRI) ve trisiklik antidepresanlar boşalmayı geciktirme amacıyla kullanılabiliyor. Bu ilaçların tipi hastanın şikayeti ile endişe-kaygı durumunu gözeterek seçiliyor.  Bir süre düzenli kullanım sonrasında (yaklaşık 2-3 hafta) ilaçlar belli bir kan düzeyine ulaşıyor ve boşalmayı geciktirmeye başlıyor. Boşalma süresinde 2 ile 8 kat bir uzama yaşanabiliyor. Bundan sonra cinsel ilişki öncesinde tek seferlik kullanıma da geçilebiliyor. Ancak cinsel isteksizlik veya sertleşme sorunu gibi başka bir cinsel şikayetiniz varsa hormon takviyeler veya sertleşme tedavileri gibi diğer ek çözümlere ihtiyaç duyuluyor. 
  • İLİŞKİ ÖNCESİ HAPLARI:  Son yıllarda ilişki öncesinde tek seferlik kullanılan antidepresan ilaçlar çoğu Avrupa ülkesinde ve ülkemizde satışa sunuldu.  Bu ilaçların da etki mekanizması çoğu antidepresanla aynı.  Ancak düzenli kullanıma gerek kalmadan direkt ilişki öncesi verilebiliyorlar.  Bu haplarla boşalma süresinde yaklaşık 2.5-3 kat bir uzama oluşuyor.  Yani 1 dakikalık bir boşalma süresi 2-3 dakikaya çıkabiliyor.  Bu ilaçları da Sizin için hazırladığımız tedavi protokolünde diğer cinsel tedavilerle birlikte vermek uygun oluyor.
  • KREMLER-JELLER:  Aneztezik maddeler içeren kremler-jeller-spreyler herhalde erken boşalmada uygulanan en eski tedavi metodu.  Bu tip lokal tedaviler peniste hissiyatı azaltarak etki gösteriyor.  Duyumlar azaldığında boşalma da gecikiyor.  Ancak bu ilaçların penise cinsel birleşmeden 10-30 dakika önce uygulanması gerekiyor.  Fazla doz kullanıldığında peniste hissizlik, zevk alama, uyarılmada güçlük, kalitesiz sertleşme gibi yan etkiler oluşabiliyor.  Cinsel birleşme sırasında vajinaya geçiş ile kadınlarda his kaybı ve gecikmiş orgazma yol açabiliyor.  Dolayısıyla penise direkt uygulanan lokal ilaçları dikkatle seçmek ve uygun dozajı belirlemek şart.  Önümüzdeki yıllarda yan etkileri daha az olan ve geciktirici özelliği daha kuvvetli olan bazı spreylerin de satışa sunulması bekleniyor.
  • SERTLEŞME İLAÇLARI: Sertleşme sorunu erken boşalmaya yol açabiliyor. Sertleşme sorunu yaşayan erkekler sertleşmeyi kaybetme korkusu ile erken boşalmayı alışkanlık haline getirebiliyor.  Bazen de erken boşalma yaşayan erkek kendini ikinci bir sertleşme yaşamaya mecbur hissediyor ancak bu sertleşmeyi elde edemiyor.  Bu tip durumlarda sertleşme sorununun tedavi edilmesi boşalma süresini de olumlu etkiliyor.  Sertleşme ilaçlarının kullanımı ile performans sorunu yaşayan erkeklerde boşalma süresini uzatmamız mümkün olabiliyor.  Buna rağmen erken boşalma devam ediyorsa o zaman erken boşalmaya özgü tedavilere gidiliyor.
  • BİTKİSEL DESTEKLER:  Erken boşalma yaşayan pek çok erkek hekime başvurmadan sokakta veya internette satılan bitkisel ürünleri deniyor.  Ancak bu ürünler (gerek bitkisel hap gerekse bitkisel geciktirici sprey-jeller) çoğu zaman aktif ilaç maddeleri içeriyor.  Bu durum tehlikeli yan etkilere yol açabiliyor.  Alerjik reaksiyonlar, peniste döküntü, kaşınma, yanma, şişlik, ödem, cinsel fonksiyon kayıpları gibi komplikasyonlar oluşabiliyor.  Bu nedenle erken boşalmada kesinlikle bu tip ürünlerle kendi kendinize tedavi etmemenizi öneriyoruz.
  • CİNSEL TERAPİ:  Cinsel terapi özellikle ilaç tedavileri ile birlikte kullanıldığında erkeğe boşalma refleksini kontrol edebilme şansı tanıyor.  Davranışçı ev ödevleri ile boşalmayı kontrol eden kasları çalıştırmayı, boşalmayı kademeli olarak geciktirmeyi öğreniyorsunuz. 
  • DİĞER TEDAVİLER:  Erken boşalmaya yol açan pek çok organik sorun var. Prostat enfeksiyonları, hipertiroidi (tiroid bezinin normalden fazla çalışması), idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunlar erken boşalmaya neden olabiliyor.  Bu durumda altta yatan problemin tedavi edilmesi boşalma süresinde de iyileşme sağlıyor.
  • PREZERVATİF:  Prezervatif kullanımı erkeklerde penis hissiyatında hafif bir değişime yol açarak boşalma süresinde ufak bir artış yaratabiliyor.   
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Halim Hattat Androloji, Üroloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)