Erken Boşalma

Yazar Özlem EkerPsikiyatrist • 16 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Erken boşalma nedir?

Erkeğin boşalma üzerinde kontrolünün olmamasıdır. Erkeğin istediğinden daha erken boşalmasıdır.

Erken boşalma için süre nedir?

Erken boşalma için bir süre yoktur, önemli olan çiftin yaşamını etkilemesidir. Çok ağır erken boşalma olgularında giriş olmadan boşalma veya girişten hemen sonra boşalma görülebilir. Çoğu olguda ise girişten sonraki 1 dakika ile 3 dakika arasında boşalma süreleri vardır.

Neden çoğu erkekte erken boşalma vardır?

Erkekler ergenlik çağında hormonal gelişimle birlikte boşalma yaşamaya başlar. Ergenlik döneminde masturbasyon sırasında boşalma kontrolünün gelişmesi beklenmez. Yaş ile birlikte cinsel tecrübenin artması ve sinir sisteminin olgunlaşması ile boşalma üzerindeki kontrol artar. Yeterli cinsel tecrübenin olmaması erken boşalmanın önde gelen nedenlerindendir.

Yeterli cinsel deneyim olduğu halde neden erken boşalma devam eder?

Cinsel birleşme sırasında erkek, boşalacağını haber veren sinyalleri fark edemez ise erken boşalma olur. Erkekler, boşalmadan önceki sinyalleri fark etmeyi öğrenirlerse boşalma kontrolü başlayabilir.

Erken boşalma erkekler için neden önemlidir?

Boşalmanın ardından kaçınılmaz olarak dinlenme dönemi gelir. Dinlenme döneminde penis tepkisizdir. Gençlerde bu tepkisiz dinlenme dönemi kısadır ancak yaşla birlikte uzamaya başlar. İlerleyen yaşlarda cinsel birleşmeden sonra tekrar sertleşme olabilmesi için saatler hatta günler geçmesi gerekebilir.

Erken boşalma yaşayan genç erkekler cinsel birleşmeden yeterince doyum alamasalar da sevişmeye devam ederek kısa sürede tekrar sertleşme elde edebilirler. Yaş ilerledikçe boşalmanın ardından hızlı bir şekilde tekrar sertleşme olmayınca sevişmeye devam etmekte zorlanma gelişir. Kısa süren cinsel birleşme erkekte yetersiz doyuma yol açar. Tekrar birleşme için beklemek zorunda kalan erkek sıkıntı yaşamaya başlar. Boşalma kontrolünü öğrenmiş olan erkekler ise yaş ilerlese de cinsel birleşmenin doyum sağlayacak kadar uzun sürmesi nedeniyle tekrarlayan cinsel birleşmelere gerek duymayabilirler.

İleri yaşlarda boşalmadan sonra gençlikteki gibi hemen sertleşme olmadığı zaman erkekler kaygıya kapılarak sertleşme sorunu olduğunu düşünebilirler. Bu kaygı ile psikolojik kökenli sertleşme bozukluğu da eklenebilir.

Erken boşalma çiftler için neden önemlidir?

Ön-sevişme sırasında uyarılma artar. Girişten önce uyarının artması sertleşme için önemli ve çoğu kez gereklidir. Ancak, erken boşalma yaşayacağından çekinen erkek ön-sevişmeyi kısa tutmaya çalışır ve sevişmeye başlar başlamaz cinsel birleşmeye (giriş) geçmek ister. Ön-sevişmenin kısa olması çeşitli sorunlar doğurur:

Ön-sevişme kısa olursa kadında yeteri kadar ıslanma olmayabilir. Bu durumda kadın vajinal giriş sırasında ağrı ve acı hissedebilir. Kadının cinsel birleşmelerde sıklıkla ağrı hissetmesi sevişmeye karşı isteksizlik hatta endişe yaratabilir.

Erken boşalma yaşayan erkeğin ön-sevişmeyi kısa tutarak hızlıca girişi hedeflemesi çiftin uyumunu bozabilir. Ön-sevişme çiftin birbirine ilgi gösterdiği ve karşılıklı uyarılmayı içeren bir dönemdir ve çiftin arasındaki bağı güçlendirir. Kısa tutulan ön-sevişme eşte hayal kırıklığı ve önemsenmediği duygusu yaratabilir. Cinsellikte yaşanan hayal kırıklığı çiftin ilişkisini genel olarak da olumsuz etkileyebilir.

Ön-sevişme erkeğin sertleşme yaşaması için önemlidir. Gençlerde ön-sevişme olmadan da sertleşme gerçekleşebilir ancak, erkek yaş ilerledikçe sertleşme için ön-sevişmeye daha çok gerek duymaya başlar. Erken boşalma yaşamamak için ön-sevişmeyi kısa tutan erkek bir süre sonra sertleşme kaybı yaşamaya başlayabilir. Ön-sevişmeyi uzatması durumunda erken boşalma, ön-sevişmeyi kısa tutması durumunda sertleşme kaybı yaşayan erkek bir süre sonra cinsellikten uzaklaşmayı tercih edebilir. Erkeğin cinsellikten uzaklaşması eşinde red edilme ve beğenilmeme hislerini tetikleyerek birliktelik üzerinde olumsuz etkilerde bulunabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)