Erken Çocukluk Çağı Çürüğü (Biberon Çürüğü) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde emzirme döneminde ilk dişlerin çıktığı andan itibaren beslenme sonrasında mutlaka dişlerin temizlenmesi gerekir. 6-12. aylar arasında ilk dişler çıkmaya başlar ve bu dönemde dişler temiz bir bez yardımıyla temizlenebilir.

Arka dişlerin çıkması ile birlikte yani 12-18 aylar arasında artık dişlerin fırça kullanılarak temizlenmelidir. Fırça kullanımıyla birlikte florlu diş macununun da başlaması dişlerde çürük oluşmasını engeller. Ancak 5 yaşından önce çocuklar macunu tüküremedikleri için diş macununun yutulmasını önlemek için pirinç tanesi kadar diş macunu kullanılması ve fırçalama sonrasında temiz ıslak bir bez yardımı ile macunun temizlenmesi çok önemlidir.

Gece emzirme sırasında ise sütün dişler üzerinde kalarak çürük oluşturmaması için emzirmenin sonunda mutlaka birkaç yudum su verilmelidir.

Uygulaması oldukça kolay bu bilgilerin anne adayları ve 1 yaşından küçük bebeği olan annelere ulaşabilmesi için çocuk diş hekimi ile görüşmek önemlidir. Bu nedenle mutlaka 1 yaşından önce çocuğunuzu çocuk diş hekimi ile tanıştırın.

Eğer süt dişlerinin yeni çıktığı dönemlerde emzirme ya da biberon kullanımı sırasında diş temizliği göz ardı edilirse çok hızlı bir şekilde dişlerde lekeler oluşmaya başladığı görülür. Ancak bu lekelerin çürüğün ilk aşaması olduğu unutulmamalıdır. Yani dişlerde fırçalama ile uzaklaştırılamayan tüm lekeler için mutlaka çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü ilk aşamalarda diş yüzeyinde henüz kırıklar oluşmadan bu çürük başlangıcının tedavisi flor uygulaması ve düzenli fırçalama olurken ilerleyen aşamalarda (dişte kırıklar görülmeye başladığında) mutlaka dolgu/kanal tedavisi yapılması gerekmektedir.

Özellikle üst ön dişlerde emzirme ya da biberon kullanımı döneminde meydana gelen çürükler (biberon çürüğü olarak isimlendirilir) çocuklarda konuşma ve yutkunma problemlerinin yanında estetik kaygılara da neden olur. Üst ön dişlerin kırılarak ön bölgede dişlerin kapanışın bozulması bazı harflerin ve kelimelerin telaffuzunu etkiler aynı zamanda dilin dişler arasına yerleştirilerek yenidoğan bebeklerde görülen yutkunmanın devam ettirilmesine ve diş kapanışının bozulmasına neden olur. Ayrıca süt dişleri 6-7 yaşlarında değişmeye başlar ancak tüm süt dişlerinin değişerek yerini daimi dişlere bırakması 13-14 yaşlar arasında olur. Bu nedenle süt dişlerindeki çürükler yeni çıkan daimi dişlerin de çürümesi anlamına gelir. Ne yazık ki pek çok anne babanın inandığı gibi çürük süt dişlerinin değişmesi yerlerine temiz sağlıklı dişlerin inci gibi dizilmesi anlamına gelmez. Çürük bulaşıcı bir hastalıktır ve 1 dişimizdeki çürük tüm dişlerimizin de çürüme riski altında olması anlamına gelir.

Yukarıda belirtilen tüm bu nedenlerden ötürü süt dişlerindeki çürüklerin tedavi çok önemlidir. Ancak dişlerde oluşan büyük kırılmalar tedavi seçeneklerini azaltmaktadır. Özellikle ön dişlerde dişin yarısından fazlasının çürük nedeni ile kaybedilmesi durumunda dolgu yapılan dişlerin ısırma sırasında kırılmasına ve tekrarlayan tedavilere neden olabilir. Böyle bir durumda 2-5 yaşlar arasındaki çocukların aynı diş için birden fazla kez diş hekimi koltuğuna oturarak tedavi yaptırması gerçek dışı bir beklenti olacaktır. Daha etkili, daha uzun ömürlü ve daha estetik bir tedavi seçeneği olarak süt ön ve arka dişlerde zirkon kron uygulaması uzun ve zorlu tedavi süreçlerinden aileyi ve çocuğu uzaklaştırır. Doğru tedavinin doğru hekim tarafından doğru malzemelerle uygulanması çoğu kez can sıkıcı hale gelen diş tedavisi sürecinin rahatlıkla tamamlanması anlamına gelir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Tekpınar Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)