Erken Doğum Nedir?

Anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen erken doğumun birçok nedeni olmakla birlikte kesin nedeni bilinmemektedir.

Gebeliklerin yüzde 15 i erken doğumla sonuçlanmaktadır . Erken doğumlar yenidoğan dönemi ölümlerin ve doğum sekellerinin en önemli sebebidir .

34 hafta öncesi dogumlar erken preterm preterm = erken doğum ) ,34-37 hafta arası olanlar geç preterm (erken doğum )olarak adlandırılmaktadir.


 

ERKEN DOĞUM İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?


 

Erken doğum için en önemli risk faktörü daha önce erken doğum öyküsüdür . Diğer nedenler çoğul gebelikler ,servikal cerrahi öyküsü ,çok genç veya ileri yaşlı gebe olmak ,stress gibi bir sebebi vardır.Bununla beraber erken doğum belirtilerine karşı alabileceğimiz önlemlerle, bu risk oranının düşürmek elimizdedir.


 

ERKEN DOĞUMUN BELİRTİLERİ NELERDİR OLABİLİR ?


 

-Düzenli veya sık kasılmalar (kasılmalar belirli aralıklarla ve giderek şiddetlenir)

 

Belli belirsiz sırt ve bel ağrısı ( özellikle sırta yaılan bu ağrı önemlidir)

 

Adet ağrısı benzer sancılar

 

Hafif karın krampları

 

vajinal lekelenme

 

suyun erken gelmesi ( preterm membran rüptürü )

 

vajinal akıntı tipinde değişiklik , sulu, kanlı veya yapışkan mukusumsu


 

ERKEN DOĞUMUN ENGELLENMESİ MÜMKÜN MÜ?


 

Erken doğumun engellenmesi için tün gebelere 16 -24 haftalar arasında transvaginal yolla rahim ağzı boyu uzunluk ölçümü yapılmalıdır .Eğer uzunluk 25 mm altında ise vaginal progesteron tedavisi verilmelidir . Gebenin servikal konizasyon öyküsü var ise rahim ağzı uzunluk ölçümü 25 mm kısa ise serklaj sütürü ( rahim ağzının dikilmesi ) konulabilinir.


 

Eğer bir gebenin 36. gebelik haftası altında doğum öyküsü var ise iki yol izlenebilinir.Birinci yol haftalık intramuskuler ( kas içi ) progesteron tedavisi ile 2 hafta aralarla transvaginal servikal uzunluk takibidir . Takiplerde servikal uzunluk 25 mm altına düştüğünde serklaj sütürü ( rahim ağzının dikilmesi ) konulabilinir.İkinci yol ise 16 -24 gebelik haftaları arasında rahim ağzı uzunluk yapilmasidir eğer uzunluk 25 mm altında ise serklaj yada vaginal progesteron tedavisi yapılır . Ancak bu takipte önceki erken doğum su gelişi nedeniyle olmuşsa mutlaka serklaj sütürü ( rahim ağzının dikilmesi ) konmalıdır.


 

Çoğul gebeliklerde ise serklaj sütürü etkisizdir. 19 -24 haftalar arası tranvajinal servikal uzunluk ölçümü 25 mm'den az olan ikiz gebelere vajinal yolla progesteron tedavisi önerilebilir.

 

Bebeğinizle birlikte sağlıklı ve huzurlu günler geçirmeniz dileğiyle ...


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gonca Oğurlu Pakay Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)