ERKEN İLİŞKİLERDE GENÇLER YORULUYOR

Yazar Zeynep PınarPsikiyatrist, Çocuk Psikiyatristi • 19 Nisan 2016 • Yorumlar:

90lı yıllarda mecburi hizmet için gittiğim Anadolunun göbeğinde Kayseri’de, 22 yaşında 4 çocuk annesi kadınları gördüğümde gözlerim büyümüştü  şaşkınlıktan! Hala mı diye ve hala da devam ediyor ve edecek görünüyor. Bunlar 40 yaşında beli bükülmüş kaynanaya dönüşürler. Erken evliliğin yorduğuna örnek atasözü: “sandıktaki kumaş eskimez” dir. Bahsedilen kumaş, tabi ki genç kızlardır. 

Son 5 yıldır geri, döndüğüm İstanbul’da çok şey değişmiş olsa da bazı sonuçlar aynı. 24 yaşında şahane güzel bir genç kız , nişanlıydı ve nişanlısının attığı adımdan haberi olsun istiyor kıskanıyordu ve bunu da doğal karşılıyordu. İçimden düşünüyordum “bu kadar genç ve güzelken kendine de, partnerine de güvenmeyen bu genç hanım 34,44,54  yaşlarında ne yapacak” diye. Anlatmaya başladı. 

14-24 yaş arası 4 uzun ve yakın ilişkisi olmuş. 14 yaşında iken aldatılmayı yaşamıştı. Travması tedavi edilmeden yenilerine yelken açmıştı. Yetişkin 30-50-70 li yaşlarla kadınların taşıyamadığı “aldatılma travmasını” körpecikken içinde yaşamış ve sızlanamamıştı bile. Depresyonda kişiler birkaç kilo zayıflarken aldatılan kadınları 8-10 kg zayıflayıp elbiselerinin içinde kaybolduklarını sayısız defa izlemişimdir. 

Acemice, erken ilişkiler yıpratıyor çocukları. Gençlere daha çok danışmanlık hizmeti sunulmalı.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)