Erken Menopoz Nedir?

Menopoz kadının yumurtalıklarının işlevinin sona ermesi ile artık yumurta oluşumunun gerçekleşmemesi ve hormon üretiminin sağlanamamasıdır. Türkiye’de menopoz yaşı ortalama 46 – 47 yaşlarıdır. Bir kadının menopoz yaşını belirleyen en belirleyici unsur genetik faktörlerdir ancak bununla birlikte sağlıksız beslenmenin, yaşam kalitesinin düşük olmasının ve sigara tüketiminin de erken menopoza neden olduğu bilinmektedir.

40 yaş altında menopoza girilmesi erken menopoz olarak tanımlanmaktadır. Erken menopoz döneminde kadınların yumurta sayıları azalmakta ve yumurta kaliteleri düşmektedir. Ailede özellikle anne, teyze ve kız kardeşte erken menopoz yaşanmışsa yumurta rezervinin daha genç yaşlarda değerlendirmesi için gerekli testler yapılması gerekmektedir. Bebek düşünen kadınların bu dönemde ertelemeden tüp bebek gibi yöntemleri denemeleri önerilmektedir.

Erken Menopozun Nedenleri

- Genetik faktörler. Ailede özellikle de annede erken menopoz yaşanmış ise erken menopoz riski yüksektir.

- Kanser tedavisinde kullanılan tıbbi ilaçlar ve radyoaktif maddeler kadının yumurtalıklarına zarar verebilmekte ve erken menopoz riskini arttırmaktadır.

- Beslenme ve yeme bozuklukları da erken menopoza neden olabilmektedir.

- Bağışıklık sistemi ile ilgili bazı hastalıklarda yumurtalıkların tahrip olması da erken menopoz durumunu açığa çıkarabilmektedir.

- Sigara tüketimi erken menopozun en büyük risk faktörleri arasında gösterilmektedir.

- Genital bölgedeki tedavi edilmeyen enfeksiyonların da erken menopoz için risk faktörü olduğu gösterilmiştir.

- Stres ise başka faktörlerle bir araya geldiğinde her hastalıkta etkili olduğu gibi erken menopozda da risk faktörü olarak değerlendirilmektedir.

Erken Menopozun Belirtileri

Erken menopozun belirtileri normal yaşta görülen menopoz sürecindeki belirtiler ile aynıdır. Bu belirtilerden en önemlisi; adet kanamalarının azalması, adet dönemlerinin aralarının açılmasıdır. Bununla birlikte sıcağa tahammülsüzlük, terleme ve ateş basmaları, vajinada kuruluk ve cinsel ilişki sırasında ağrı da erken menopoz belirtileri arasındadır. Menopoz belirtileri arasına sinirlilik, huzursuzluk ile birlikte uyku bozuklukları da eklenmektedir.

Menopoz döneminde Östrojen ve Progesteron hormonlarının salgılanmalarının azalması ve durması birçok fiziksel soruna yol açmaktadır. Kemik erimesi sebebi ile kırıklar, koroner kalp hastalıkları, Alzheimer, Fibromyalji gibi hastalıklar açığa çıkabilmektedir.

Menopoz döneminde olduğu gibi erken menopoza giren kadınların da hem jinekolojik muayenelerini hem de sağlık kontrollerini aksatmamaları önerilmektedir. Bu dönemdeki hastalara kendi istek ve rızaları da dikkate alınarak hormon tedavisi uygulanabilmektedir. Hormon takviyesi ile erken menopoz döneminde yaşanabilecek birçok hastalığın görülme riski azaltılabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)