Eşim Ailesinden Kopamıyor!

Yazar Kağan AyPsikolog • 16 Kasım 2021 • Yorumlar:

Evlilik ve çift danışmanlığında toplumumuzda yaygın karşılaşılan sorunlardandır evlilik müessesesine kök ailelerin fazlaca müdahil olması, partnerlerden en az biri tarafından sınır konmaması durumu. Diğer partner duygu ve düşüncelerini paylaşmak noktasında geri duruyorsa ya da paylaştığı zaman özellikle eşi tarafından anlaşılmadığını, duyulmadığını deneyimliyorsa işler çıkmaza girebiliyor. Aylar, yıllar süren yorgunluk, bıkkınlık, sinmişlik, depresiflik baş gösteriyor. İçten içe yıpranıyor.

Trajik bir şekilde birçok çiftin kök aile sorunu dışında kendi aralarında bir problem olmuyor. Cinsellik, sevgi bağı, güven gibi temel ilişki ihtiyaçları tamam olsa da partnerlerden birinin ailesinin evliliğe aşırı-orantısız dahil olması, baskısı, kontrol istemi, yönlendirmesi(niyetler iyi dahi olsa!) çiftlerin arasında defekt oluşmasına yol açıyor ve birçok olumsuz duygu, tartışma, çözülememiş sorunlar yaratıyor.

Genellikle erkek bireylerin aileleriyle arasına sınır koymakta yetersiz olduğunu gözlemliyorum. Eşinin ne kadar çaba içinde göstermeye, anlatmaya çalışma çabaları olsa dahi konduramama, görmezden gelme, geçiştirme, ''sen yanlış anlıyorsun, abartıyorsun'' tarzı yaklaşımlar görebiliyorum. Bu noktada bu sorundan yakınan partner kesinlikle tek başına, kendisi bu konuyu çözmeye çalışmamalı, eşinin üstüne düşerek bu konuda onun fikirlerini değiştirmeye çalışma çabasından vazgeçmelidir. Çünkü işler daha da düğümlü bir hal almakta.

 

Diğer yandan eşinin ailesiyle fazlaca haşır neşir olduğu yönünde izlenimi olan bireyin kendi geçmiş aile yaşantısını da sorgulaması gerekir. Bunu tek başına yapmak objektif olma bakımından yetersiz olur. Görüldüğü üzere tek bir doğru ya da ideal yoktur. Önemli olan çiftleri dengeye, orta noktaya, iki tarafta da sıkıntı yaratmayacak bir noktada buluşturmaktır.

 

Kök aile sorunu yaygın görülen ve dirençli bir sorundur. Uygun yaklaşımla, süreci iyi anlayarak ve nihayetinde çözüm odaklı adımlarla çözülebilen bir problemdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)