İlişkilerde Sıkça Görülen Problemler

Yazar Kağan AyPsikolog • 16 Haziran 2020 • Yorumlar:

Evlilik ve çift terapilerinde bazı durumlara klinik bağlamda daha sık rastlıyoruz. İletişim problemleri, hemfikir olunmayan konularda saygının yitirilmesi/çatışmalar, güvensiz bağlanma, kıskançlık ve aldatılma kaygısı, eşin beklentilerine kendini kapatma gibi.

Yazımda kadın erkek farketmeksizin(elbette belli durumlarda cinsiyet anlamlı farklılık gösterebiliyor) sık görülen sorunlara değineceğim. Konu subjektif olmakla birlikte klinik bağlamda sık görülen sorunlar olması sebebiyle okuyucuya fayda sağlayacağı düşünülmüştür.

 Bilek güreşi: Çift konunun içeriğinden bağımsız çoğu durumda güç gösterisi içindedir. Bazen sadece haklı çıkmak, karşıdakini haksız çıkarıp mahcup etme güdüsü de mevcut olabiliyor. Dışarıdan bakıldığında neden böyle bir tutuma giriliyor diye düşünülebilir, söz konusu bir çift çünkü. Fakat ilişkinin temeli zaten bozulmuşsa, çiftler arasında güvensizlik, anlayışsızlık varsa gayet söz konusu olabiliyor. Diğer yandan kişilerin geçmişten getirdikleri kişilik özellikleri, mizaç ve diğer dinamikleri bunda etken olabiliyor.

 

Geçiştirme: Çiftlerden birinin bir derdi olur, derdi olmasına gerek yok sevincini ya da yaşadığı herhangi bir olayı anlatma ihtiyacı hisseder ve doğal olarak da hayatını paylaştığı, eş olarak seçtiği kişiye yönelir. Eşi ise ne o andadır ne de oradadır. Dinler gibi görünür fakat aslında çok ilgilenmiyordur. Karşısındaki insanın bunu fark etmeyeceğini de düşünebilir fakat yanılabilir. Çünkü istekli bir şekilde anlatmaya hevesli olan insan bunu kolaylıkla sezebilir.

 

Güvensiz bağlanma: Tek tek bireylerin geçmişten getirdikleri, özellikle çocukluklarındaki anne babalarıyla olan dinamikleri, daha sonraki ilişkilerinin etkileriyle partnere karşı tam anlamıyla olumlu duygular ve tutumlar yansıtamamak. Kaygılı ve kaçıngan bağlanma gibi türleri vardır. Bu tür bağlanmalarda kişi hem kendisini süreğen bir gerilime sokar hem de partnerine olumsuz enerjiyi yansıtarak sağlıklı bir birlikteliğe istemeden engel koymuş olur.

 

Çiftler bu tür problemleri aşmak için erişebildikleri her yardıma uzanmalılar. İnternette faydalı videolar mevcut. Birçok kitap bu konularla ilgili bilgileri barındırıyor. Erişim konusunda bolluk içindeki bir dönemde yaşıyoruz. İlişki - evlilik terapileri, problemler kronikleştiyse ve çözülemiyorsa başvurulabilir hizmetlerden. Nihayetinde önemli olan hayatı daha keyifli ve huzurlu yaşamak.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)