Eskiden Psikolog Mu Vardı?: Psikoloğa Gitmek Acizlik Midir?

Yazar Ezgi Didem AyaltıPsikolog • 1 Kasım 2022 • Yorumlar:

Hemen hemen her danışan ilk geldiği an aynı şeyi söylüyor: çok uzun zamandır istiyordum sonunda karar verdim.

Kişiler psikologa başvurmakta bir hayli gecikiyorlar çünkü, hem yararı konusunda endişeliler hem de "insanlar öğrenirse benim için ne der?" gibi bir korkuları var.

Gerçek şu ki; örneğin nasıl ayağımız kırılınca doktora gitme ihtiyacı duyuyor ve kendi kendine düzelir diye beklemiyorsak; iç dünyamızda sıkıntı, bunaltı, çevreye karşı öfke, ya da huzursuzluk vs gibi pek çok negatif duyguyu hissettiğimiz zaman da bir ruh sağlığı uzmanına gitmeliyiz.

Araştırmalara göre günümüzde insanı etkileyen psikolojik rahatsızlıkların görülme oranı; kanser, diyabet, kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklardan çok daha yüksek. Uzmanlar 2022 yılında, ruhsal sorunların fiziksel sıkıntıların önüne geçerek cok daha büyük bir iş görmezlik olacağını tahmin ediyorlar.

 

Her zaman her sorunun üstesinden tek başınıza gelemeyebileceğiniz gibi, gelmek ve çözmek zorunda da değilsiniz. Zaten ruh sağlığı uzmanları da bunun için varlar. Lastiğiniz patlayınca tamirciye gitmeniz nasıl tuhaf değilse, bu da tuhaf değil inanın; hatta kendinize, hayatınıza ne kadar değer verdiğinizin de göstergesi.

 

Hayatınızın güzelleşmesi önce kendinize verdiğiniz "değer" ile başlar. Siz kendinize değer verdikçe hem insanlar hem de hayat size değer verir.

 

Unutmayın ki; psikologa gitmek acizlik değil aksine kendi öz benliğine saygı duymak, kendini sevmek ve sorunlarını iyi analiz edecek farkındalık demektir.

Psikoterapiye başladığınızda, ilk zamanlar bir farklılık hissetmeseniz de, zamanla ruh durumunuzdaki değişimleri ve bakış açınızdaki farklılıkları anlarsınız. Hatta sizden önce çevrenizdekiler bunu fark eder. Ne kadar değiştiğinizi, daha mutlu ve huzurlu gözüktüğünüzü söylerler. Zaman geçtikçe bakışınız değiştiği için hayatınız değişmeye başlar. Etrafınız, çevreniz, işinizdeki konumuz, sosyal yaşantınız... Hepsinin değişimi psikoterapinin size faydasıdır. Sadece terapistinizin değil, bu aynı zamanda sizin de çabanız ve başarınızdır.

 

Sağlıklı günler diliyorum.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)