Estetik Gülüş Tasarımı

Yazar Özgür YıldırımDiş Hekimi • 8 Kasım 2019 • Yorumlar:

Gülüş tasarımı diş hekimliği ve sanatı birlikte uygulayarak size ideal gülümsemeyi sağlamayı hedefleyen bilimdir. Sağlıkla estetiği birleştirerek gülümsemeyi planlar.

GÜLÜŞ DİZAYNINDA DİKKAT EDİLEN ÖLÇEKLER

1.Horizontal Simetri: Her iki göz bebeği arasından geçen hayali horizontal bir çizgi çizersek, bu çizgi idealde, köpek dişlerinin sivri uçları arasında çizdiğimiz horizontal çizgiye parelel olmalıdır.

2.Vertikal Simetri: Yüzümüzün tam ortasından geçen hayali bir çizgi düşünelim. Bu çizginin iki gözümüzün, burnumuzun, çenemizin tam ortasından geçmesi gerekir. İdealde bu çizginin aynı zamanda orta hat dediğimiz santral kesici dişlerinin arasından geçmeli ve santral kesici dişlerin birbirinin ayna görüntüsü olması gerekir.

3.Gülme Çizgisi: Üst dişlerin kesici uçlarından geçen hayali bir eğri düşünelim. Bu eğriyi alt dudakla kıyaslayalım. Dişlerde alt dudakla uyumlu bir gülümseme eğrisi oluşması idealdir. Gençlerdeki gibi gülümseme için bu özellik çok gereklidir.

4.Gülme Genişliği: İdealde, geniş bir gülümsemede , birinci büyük azı dişinden diğer büyük azı arasındaki dişler gözükür. Yine de eğer dar bir gülümseme söz konusuysa, sadece köpek dişleri arasındaki altı diş gözükmelidir.

5.Diş Eti Çizgisi: Üst dişlerin tepesinden geçen hayali bir eğri çizilirse idealde sadece dişlerin arasındaki üçgensi pembelikler gözükmelidir.

6.Altın Oran: Bu çok özel oran, her ön dişin bir yanındakiyle genişliğinin bir katsayı dahilinde kıyaslanmasına dayanır.

7.Dişin kendi içindeki oranı: İdealde bir dişin eni boyunun %80'idir. Bazı kişilerde dişlerin aşınmasıyla bu oran 1:1' e yaklaşır ve keser dişler kareye benzer. Bu oran bize zaman içinde dişlerin ne kadar aşındığını ölçmemizi, ve ön diş restorasyonlarında  kusursuz gülümsemeyi yakalamamızı sağlar.

8.Embraşürler: Bunlar kesici dişlerin uç kısımlarında bulunan üçgene benzeyen boşluklardır. Embraşürler  olmasaydı  dişler piyano tuşları gibi gözükür, bize karakter kazandıramazlardı. İdealde embraşürler santral kesiciler arasında en dar, yan kesici dişlerde daha geniştir. Ve bir idealde kadınlardaki embraşürlerin erkeklere göre daha yuvarlak olmasıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)