EV KAZALARI

EV KAZALARI

Bir yaştan sonraki dönemin en ağır hastalıklarından biri ev kazalarıdır. Ev kazalarından bazıları tıbbi yaklaşıma cevap verirken bazıları geri dönülmez hasarlara neden olur. Örneğin lavabo açıcı içen bir çocuk ömür boyu yutma fonksiyonlarını kaybedecektir. Ailede kalp ilaçları kullanılıyorsa bunları mutlaka kilit altında tutmanız gerekir. Flor ve bu tip kalp ilaçlarından bazıları geri dönüşsüz kalp hasarına yol açabilmektedir. Ortada bırakılan bir temizlik kovasında boğulan çocuklar bulunmaktadır. Camı açıp düşen, merdivenden yuvarlanan, deterjanlardan zehirlenen, ilaçlar nedeni ile hayatını kaybeden sayısız çocuk bulunmaktadır. Evdeki prizlerin mutlaka kapanması gerekir. Çocuklara bu tip tehlikeli konularda güvenmemek ve önceden önlem almak değişmez kuraldır.

Yürüteçlerle ütü tahtasına çarparak ütüyü üstüne deviren, fırına çarparak kaynar suyla yanan ve bunun izini yaşam boyu taşıyançocuklara rastlanmıştır.

Oyuncaklar Çocuklara Nasıl Zarar verebilmektedir?

  • Oyuncakların yanlış kullanılmaları:Oyuncak kırıldığında, keskin ve sivri bölümleri tehlikeli birer silah haline gelebilir. Masum görünen bir oyuncak bebek ya da ayıcık, çocuk onun gözünü kopardığında, düğmesini çıkardığında ya da parçalara ayırdığında, zararlı hale gelebilir.
  • Kırılmış, parçası kaybolmuş ya da küçük boyutlu oyuncak parçaları :Çocuğun kulağına, burnuna ya da boğazına kolaylıkla kaçabilir.
  • İp, sicim, bağ ya da kordonlar : Çocuğun boynuna kolayca dolanarak, onun nefes almasına engel olabilmektedir.
  • Oyuncak tabancalar:Gözlerde meydana gelen travmalar, çoğunlukla patlayan plastik tabancalardan kaynaklanmaktadır. Yaylar, dart tahtaları ve onların parçaları tehlikeli olabilmektedirler. Çok gürültü çıkarabilen makineli tüfek ve benzeri oyuncaklar, işitme azlığına neden olabilirler.
  • Bisiklet ve motorlu arabalar:
  • Deniz kıyısı ve havuz kenarları:Çocuğunuzu havuzda, su yanında ya da göl kenarında yalnız bırakmayın. Çok durgun bir suda bile, bir çocuk 1-2 dak. içinde boğularak, ölebilir.
  • Elektrikli-pilli oyuncaklar:Yanmalara ya da kısa süreli şoklara yol açabilirler. Küçük pillerin yutulması yaşamsal zararlar verebilir. Bu konu çok ciddidir.
  • Kimya setleri veya elişi ile ilgili oyunlar:Bu tip setler yangınlara, patlamalara ya da zehirlenmelere neden olabilirler. Zehirli kimyasal madde içerdiklerinden, yutma yoluyla zehirlenmeler veya küçük patlama ve alev almalarla ciddi yanık ve göz travmaları meydana gelebilir.
  • Büyük Oyuncak Kutular ve Diğer Saklanma kutuları:Küçük bir çocuğun üzerine düşerek ya da beyin travmasına neden olarak, ölüme bile yol açabilirler. Ayrıca, büyük kutuların içinde kilitli kalarak, çocuklar havasız kalabilirler. Bu durumda, kapaksız oyuncak kutuları en ideal olanlarıdır.

Kazalar, oyuncağın kırılan bir bölümünden ya da kaybolan daha küçük bir kısmından meydana gelebilir. Elektrikli tren ve arabaları sürmek de, tehlike taşımaktadır.

Bu kazaların başında özelikle göz travmaları gelmektedir. Araştırmalara göre, bu incinmelerin %90'ı daha önceden önlem alındığı takdirde, önlenebilir niteliktedir.

Çocuklarınız için güvenli ve zarar verme potansiyeli olmayan oyuncak ve hediyeleri seçerek, oyun zamanlarını daha tehlikesiz ve eğlenceli hale getirmeniz mümkündür. Bunun için şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Bir kısmı patlayabilen ya da sıçrayabilen oyuncakları tercih etmeyin.
  • Küçük parçacıklara ayrılabilecek oyuncaklaralmayın.
  • Oyuncağın paketindeki yaş uyarısını dikkate alın.
  • Pili kolay çıkabilen oyuncaklar almayın. Tercihan pilli çalışan oyuncak almayın.

Oyuncakla ilgili kazaların büyük bölümü, küçük kesikler, sıyrıklar ya da morarmalarla sonuçlansa da, çocuklar bazı durumlarda ciddi şekilde yaralanmakta ve hayatlarını kaybetmektedirler.

Çocukları, uygun olarak gözlem altında tutmak ve onlara oyun oynamayı öğretmek önemlidir.

Çocuğunuzu oyun oynarken kontrol etmeyi sakın ihmal etmeyin!

Oyuncak tabancalar, özellikle pompalı ve makineli tüfekler çok tehlikelidir. Bu gibi oyuncaklarla oynamanın, gelecekte kişilik üzerinde yapabileceği etkiler de gözardı edilmemelidir. Oyuncak tüfekler ve tabancalarla oynamak, çocuğu daha saldırgan hale getirebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdullah Murat Tuncer Çocuk Hematolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)