Evlilik Uyumu ve Eşler Arasından Paylaşım

Yazar Hatice Gökce • 20 Ocak 2024 • Yorumlar:

Karşılıklı etkileşen, evlilik ve aileyi ilgilendiren konularda fikir birliği yapabilen ve sorunlarını olumlu bir şekilde çözebilen çiftlerin evliliği uyumlu bir evlilik olarak tanımlanabilir.

Sorun çözme kabiliyeti evlilik uyumunun en önemli göstergelerinden biridir. Sorunsuz evlilik, aile ya da herhangi bir ilişki yoktur. Önemli olan çiftin sorunlarını savunmacı ya da suçlamacı olmayan bir şekilde tartışabilmesi, nötr bir ses tonu ve mimikle birbirlerinin görüşlerini öğrenmeye ve anlamaya istekli olabilmesi ve iletişime mizahı katabilmesidir. Sızlanma ve üzüntü iletişimi zayıflatırken doğru, yerinde ve zamanında yapılan mizah iletişimi güçlendirir.

Eş ve evlilik uyumunu arttıran bir diğer önemli unsur eşler arasındaki sağlıklı ve yeterli iletişim ve etkileşimdir. Etkileşimin bozulması ya da yetersizliği eşleri birbirlerinin hatasını aramaya yatkın hale getirir, öfkeye, düşmanca tutuma, üzüntüye, yetersiz ya da hatalı duygusal paylaşıma neden olabilir.

Çatışmalar kişiler arası ilişkileri yıpratmamışsa, çözümlenebiliyorsa ve fiziksel ya da psikolojik şiddet aşamasına gelmemiş ise çocukların duygusal gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Aksi durumda bu çatışmalara şahit olan çocukları belki de hayatları boyunca etkileyecek ve yanlış tutumların öğrenilmesine sebep olabilecektir.

Evlilik Kalitesi ve Evlilik Uyumu birbirini besleyen ve destekleyen kavramlardır.

Evlilik uyumu nesnel, evlilik doyumu ise öznel bir kavramdır. Eşlerin biri evlilik doyumunu tek taraflı olarak yakalayabilir fakat evlilik uyumu için eşlerden her birinin iyi bir ilişki yürütebilme kapasitesine sahip olması gerekir. Doyum tek kişi ile mümkünken uyum için iyi bir ikili takım oyunu şarttır.

İhtiyaçların benzerliği ya da tamamlayıcılığı bağlamında yapılan eş seçimi evlilik uyumunu arttırır.

Eşitlik ve güvene dayanan, birbirine bağlı ve sadakatin korunduğu evliliklerde evlilik doyumu yüksektir. Evlilik doyumu ile mutluluk arasında karşılıklı bir ilişki söz konusudur.

FLÖRT GİREN EVDE HAYAT VARDIR

Flört evliliğin en temel ve en önemli besin kaynaklarından biridir. Flört etmeyen, flört etmekten vazgeçen, flörtü evlilik içinde lüzumsuz gören, flörtü gençlikle sınırlandıran eşlerin evliliği monotonlaşır, heyecanını ve enerjisini kaybeder, karı-kocalıktan ev arkadaşlığına düşer. Flörtü diri tutan eşler ölünceye kadar dinamik ve doyumu yüksek bir evliliğin paydaşı olur.

Bol flörtlü günler

Kitap Tavsiyesi: Evlilikte Çift Uyumu / Dr. Melis Seray Özden Yıldırım

Film Tavsiyesi: Aşkın İki Yüzü (Orijinal adı: The Mirror Has Two Faces)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)