Evlilik ve Çift Danışmanlığı

Yazar Pınar DoğanAile Danışmanı • 26 Ocak 2020 • Yorumlar:

İlişki ve Çift Danışmanlığında, çiftler arasında yaşanan duygusal, düşünsel ve davranışsal problemler, danışmanlar tarafından kişilerin özellikleri göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Burada amaç, çiftlere sorunlar için günlük, pratik ve geçici çözümler sunmak değil, partnerlerin önce kendilerini ve ardından birbirlerini daha iyi anlayarak ilişkilerinde yaşadıkları problemleri “kendi potansiyel güçleriyle kalıcı bir biçimde” aşmalarını sağlamaktır.

Danışmanlık süresince bireysel farklılığımızı oluşturan karakter ve kişilik yapıları da, mevcut sorunların giderilmesinde önemli bir rol oynar. Bu danışmanlıkta temel hedef çiftlere, olaylara hangi pencereden bakıp nasıl algıladıklarının farkındalığının sağlanması ve aralarındaki bireysel farklılıkların ilişkilerinde ne gibi sorunlara yol açtığının üzerine çalışılmasıdır.

Çift terapisi, bireysel terapiden farklıdır. Onu farklı kılan en önemli nokta ilişki odaklı olmasıdır. Bu yüzden çift terapisinde, danışanların ilişki içindeki kendiliklerine odaklanılır. Yani danışanlar için, kim olduklarından çok ilişki içinde kim oldukları önemlidir

Çift terapisinde değişim, çözüm odaklı bakmayı gerektirir

Çift terapisinin gerçekleşebilmesi için, her şeyden evvel taraflardan birinin (ya da her ikisinin) ilişkilerinde bir sorun algılaması gerekir. Hissedilen sorun alanı değişiklik gösterebilir. İnsanların bazıları ilişki içinde anlaşılamamaktan, bazıları sevildiğini hissedememekten, bazıları terk edilme endişesinden, bazıları sadakatsizlikten, bazıları cinsel ilişkideki sorunlardan, bazıları sadakatsizlikten vb. şikayetçi olabilirler.

Çift terapisiyle, siz, eşiniz ve terapist, ilişkinizi etkileyen durumların yanı sıra ilişkideki güçlü yanları ve zorlandığınız alanları görme fırsatı bulabilirsiniz. Çift terapisti ilişkiniz ile ilgili ayrıntıları keşfetmeniz için size yardımcı olur ve ilişkinizin daha iyi gitmesi için gerekli olan iletişim şekilleri, roller ve modellerini öğrenmeniz ve uygulamanız için sizi destekler. İyi bir ilişki problemsiz değildir, problemleri ile uğraşan ve sıkıntıları göz ardı etmeyen ilişkidir. Çiftler çatışmalarını olumlu bir şekilde nasıl yönetebileceklerini bilmiyorlarsa ilişkideki sıkıntıları çözmek, yeniden yapılandırmak ya da tamir etmek olanaksızdır

Çift terapistleri, bir ilişkiyi geliştirmenin, eski ve yeni sorunları çözmenin ilk adımının çiftlere duygularını nasıl yöneteceklerini, sakin kalmayı, sağlıklı iletişim becerileri kullanmayı öğretmek olduğunu bilirler. Bunu fark eden ve uygulamaya geçiren çiftlerin kendilerini ilişkileri ile ilgili olumlu ve birbirlerine daha yakın hissetmeleri kısa sürede gerçekleşecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Doğan Aile Danışmanlığı Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)