Vajinismus Nedir? Hayatı Nasıl Etkiler?

Vajinismus Nedir?

Vajinanın girişinde bulunan kasların istemsiz bir şekilde kasılması sonucu bu kasların cinsel birleşmeye izin vermemesi durumudur.

Vajinanin girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması ve(ya) bu sebeple cinsel birleşmenin gerçekleşmemesidir.

 

Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki pelvik kaslar, vücudun adeta “kendini koruma mekanizması” sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme yani “penetrasyon” olanaksız hale gelir.

Severek evlenen, birbirine aşık bir çiftin ilk cinsel ilişki denemesinde yaşadıkları başarısızlık hayallerini yıkar. cinsellik harici hiçbir problem yaşamayan çiftlerde her şey yolunda giderken, hatta ön sevişmede problem yoktur tam ilişkinin birleşme boyutuna gelindiğinde adeta “panik atak benzeri bir durum” gelişir. Kadın kendisini birden kasar, bacaklarını kapatır, eşini iter, kendisini de geriye çeker kalçasını havaya kaldırır. Vajinadaki ıslanmada azalır, kuruluğa dönüşür, zamanla cinsel istekte azalma meydana gelir. Cinsel birleşme anı geldiğin de vajina etten bir duvar haline gelir.

Vajinismusta ortaya çıkan bu panik durum bilinçaltındaki yanlış bilgiler ve önyargılara bağlıdır. Biranda ve otomatik olarak kaslar kendini kapatır.
Bu panik atak benzeri durumda kalp atışının hızlanması, nefes nefese kalma, korku ve heyecan sonrası kadın kendini olabildiğince sıkar, kasar ve bu şekilde penisin içeriye girmesi mümkün olamaz. Bu durumda bazen ağrı da olabilir, bazen ise yalnızca korku vardır. Sonrasında da ilişkinin devamını istemeyen kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve eşini iterek reddeder, ilişkiyi sonlandırır.

Vajinismus problemi olan kadınlarda, vücut ve zihin asla cinsel ilişkiye yönelik ortak ve pozitif bir deneyime sahip değildir. Kadınlardaki bu olumsuz cinsel mesajlar çok çeşitlidir ve bu mesajlar vajinadaki kaslarının (özellikle de PC kasının) istemsiz (refleks) bir tepki ile kasılmalarını tetiklemektedir.

Kasılmalar ve ağrı beklentileri sonucunda cinsel ilişki imkânsız hale gelir

Vajinismus zaman içinde bir cinsel problem halinden öte bir “aile problemine” dönüşebilir ve çığ gibi büyüyerek daha önceden tahmin bile edilemeyen çok farklı sorunlara yol açabilir. O yüzden bir an önce profesyonel destek almak önemlidir.

Hayatı ertelemeyin.

Vajinismus terapisinde pelvis kaslarının çalışması kontrol altına alınarak, istemsiz kasılmaların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Terapideki temel unsur ise kas belleğinin yeniden oluşturulması ve pelvik kaslara söz geçirebilmeyi öğrenebilmektir.Bu da verilecek bilişsel ve davranışsal terapiler ile mümkündür.

Vajinismus bir erteleme ve kaçınma problemidir…

Vajinismus bir tanıma göre de “erteleme ve kaçınma problemi” olarak da tarif edilmektedir. Bazı çiftler yıllarca bu sorunlarını görmezden gelmekte, üstünü örtmekte ve sorunu bir an evvel çözmek yerine değişik bahanelerle terapi almaktan kaçınmaktadırlar.

Okul, işlerin yoğunluğu, kariyer yapma, atanma, maddi kaynakların başka şekillerde değerlendirilmesi gibi pek çok sebep bu terapiyi gereksiz yere erteleme nedenleri arasındadır. Halbuki zaman içinde çözüme kavuşmayan bu sorun omuzlara bir yük olarak binmekte, her gün ağırlaşarak çiftlerin hem sosyal hem de iş hayatlarını dahi olumsuz yönde etkilemektedir.

Vajinismus profesyonel destek almadan yıllarca sürerek çiftleri yıpratan bir sorundur. Çözüm ise ancak cinsel terapilerle mümkündür.

Vajinismus problemli çiftlerin ilk yapmaları gereken sorunlarını kabul etmeleri ve bir an evvel destek almak için harekete geçmeleridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Doğan Aile Danışmanlığı Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)