Evlilikte Çiftler Arasındaki İletişim Problemlerinden ve Çözüm Yolları

Yazar Nur Kaya • 24 Kasım 2023 • Yorumlar:

Merhabalar,

Bu yazımda size Aile ve Çift Danışmanlığı seanslarımda sıkça karşılaştığım, evlilikte çiftler arasındaki iletişim problemlerinden ve çözüm yollarından bahsedeceğim..

Günümüzde evliliklerin ömrünün kısa olmasının,ani ayrılık kararı alınmasının en önemli sebeplerinden biri eşler arasındaki iletişim problemleridir. İletişim yaşamımızda önemli bir rol oynar. Özellikle evlilik gibi iki kişinin aynı evi ,aynı hayatı paylaştığı bir birleşmede iletişim olmazsa olmaz bir etkendir.

Evlilikte iletişim problemleri,eşlerin birbirleriyle sağlıklı,anlaşılır bir iletişim kuramamasından kaynaklanır. Gün içinde iş stresi, ev ve çocuk telaşesine giren çiftler konuşmayı, muhabbet etmeyi geri plana attıkları bir çok sebepleri olabilir. Zaman içinde paylaşılmayan sorunlar çiftleri birbirinden uzaklaştırır ve aynı evin içinde iki yabancıya dönüştürebilir. Problemleri biriktirmeyip o an için konuşulması, çözüm yolunun aranması ilişki için çok önemlidir.

Eğer başarılı ve sağlıklı bir evlilik, mutlu bir gelecek istiyorsak; her konuda beraber konuşabiliyor olmamız gerekmektedir.

Başarılı çiftler, bu problemlerle iletişim kurarak başa çıkabiliyorlar. Birbirini dinleyen,empati yapabilen ve problemler hakkında diyalog kurabilen çiftler,sorunların çözülmemesine rağmen ilişkilerini ayakta tutabiliyorlar.

(Problemler hakkında diyalog kurma becerisini diğer yazımda anlatıyor olacağım.)

Hoşgörü,empati,eşe karşı iyi niyet beslemek,dinleyici olmak,konuşabilmek evlilikte çok önemli bir faktörtür.Bu iletişim modeli sevgi ve saygıyı besleyen,evliliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlayan bir etkendir.Hoşgörüden uzak ani tepkiler, şahsına yapılan kötü eleştiriler, suçlamalar,anlayışsız yaklaşımlar zamanla eşlerin birbirine duvar örmesine ve kopmalarına sebep olacaktır.

Eşler arasındaki iletişim kopukluğu yaşanmasına sebep olan bir diğer konu ise, geçmişteki olayları sürekli bugüne taşıyor olmak, her fırsatta hatırlatıyor olmaktır.Geçmişteki hataları, yapılan ya da yapılmayan şeyleri sürekli konuşan çiftler, bugünkü probleme odaklanamaz.Geçmiş ve şimdiden biriken problemler çığ olarak büyür ve çözümlenmesi zorlaşır. Bunun olmaması için de eşlerin birbiriyle konuşup,temas halinde olmaları gerekmektedir.

Her ilişki, bir kültürler arası birleşmedir. Birbirinden farklı ailelerden,geleneklerden,mitlerden,tabulardan gelen iki insan bir araya gelir ve yeni bir kültür oluşturur.Başarılı ilişkilerde ise; ortak paylaşılan bir anlamlar sistemi ortaya çıkar. Bu sistemin içerisinde kim olduğumuz,neler miras bırakmak istediğimiz ve bunlarla ilgili oluşan ritüellerimiz ve alışkanlıklarımız mevcuttur.Nesillerdir bu şekilde aktarılan bu döngü anlamlarla doludur.Başarılı,mutlu, sağlıklı,yeni bir kültür oluşturmak istiyorsak bunun için yapmamız gereken en temel kural, ilişkimizdeki iletişimi kuvvetli tutmak olacaktır.Bir yandan ilişkimizde kendimiz olabilmek,şeffaf ve dürüst yaklaşabilmek,özümüzü yansıtabilmek,geçmiş hayatımızı ve gelecek hayallerimizi paylaşıyor olmak, problem sırasında telaşla çözüm aramak yerine, etkiyi kabul edip bu problemlerin neden kaynaklandığı hakkında diyalog geliştirmek aslında en etkili çözüm olacaktır.

Kendini iyi tanıyan,varoluşsal nedenlerini bilen, kendini anlayabilen bir birey elbetteki girdiği tüm ilişkilerde karşısındakini de anlamaya muktedirdir.

Hiçbir şey için geç kalmadığınızı,nefes alındığı sürece umutların da olduğunu,çözümlerin sizin seçimlerinizden geçtiğini sakın unutmayın.Sevgiyle ve sağlıcakla kalın.

Nur Kaya | Aile ve Çift Danışmanı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Nur Kaya

Aile Danışmanlığı

Randevu al