Eyvah! Akşam Yemeğe Gideceğim!

Yazar Melike Karaca • 25 Nisan 2023 • Yorumlar:

Akşam arkadaşlarınızla yemeğe gitmek için plan yaptığınızda gündüz besin alımınızı mı kısıtlamanız gerektiğini düşünüyorsunuz?

Ya kilo alırsam endişesiyle akşam yemeğine çıkma fikri sizi kaygılandırıyorsa, işte sizin için öneriler!

“Bu akşam bir program var ve nasıl beslenmeliyim?” diye yakınan birçok kişiden birisi de ‘Siz’ olabilirsiniz ve haksız da sayılmazsınız. Çünkü sosyal hayatımızın önemli bir parçasını dışarıda yapılan organizasyonlar oluşturmaya başladı. Öğün atladığınızda daha fazla enerji açığı oluşturduğunuzu ve daha kolay zayıflayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Fakat durum maalesef öyle değil…

1.Gideceğiniz organizasyon öncesi besin alımınızı kısıtlamak, uzun süreli açlık sonrası  akşam yemeğinde daha fazla yemek yemenize ve daha fazla kalori almanıza sebep  olabilir.  

2. Aynı şekilde bu durum uzun süreli açlık sonrası yemek hızınızın da artmasına sebep  olabilmektedir; çünkü beyne tokluk sinyalinin iletilmesi ortalama 15-20 dakikadır. 

3. Akşam yemeği sırasında yoğun açlıktan kaynaklı yiyecekleri hızlı yediğimizde besinler  tam anlamıyla çiğnenmeden yutulur; bu da sindirim sürecinin zorlaşmasına, şişkinlik, gaz ve  mide krampları hissetmenize neden olabilir. Ayrıca, besinlerin bu şekilde tüketimi yemeğin  sindirim sürecini yavaşlatacağı için de beyne daha geç tokluk hissi ulaşır ve sonuçta daha fazla  yemeğe eğilim gösterebilirsiniz. 

İşte sizin için önerim! 

Böyle bir durumla karşılaştığınızda her zamanki ikindi öğün atıştırmalığınızı yemek  yerine akşam yemeğinden hemen 30 dakika önce tüketeceğiniz sütlü bir kahve veya yol  üzerinden hemen bulunabilecek bir ayran ile değiştirmek, o anki akşam yemeğinizde  kontrolsüzce yeme isteğinizi durduracak en iyi seçenekler olabilir.  

Süt ürünlerinin sıvı formu sayesinde enerjinizdeki düşüş hızlıca toparlanırken  içerdikleri ılımlı karbonhidratlarla kan şekeri seviyeniz bir miktar daha dengeye gelir, ek olarak  protein ve yağ içeriği sayesinde doygunluk sağlayarak aşırı açlık hissinizin yatıştırılmasına  olanak sağlar. Böylece yemeğe oturduğunuzda yiyecek seçiminizi sakince yapabilir, yemek  önünüze geldiğinde bir çırpıda tabağınızı bitirmek zorunda hissetmezsiniz.  

Yemeğin tadını çıkarın, sağlıkla kalın!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)