Farkındalıklı Beslenme (Mindful Eating)

Yazar Asude AkkaşDiyetisyen • 25 Mart 2022 • Yorumlar:

Çoğumuz birkaç saat önce bir şeyler yedik. Büyük ihtimalle birçoğumuz yemek yeme hissinden ziyade ne yediğini bile hatırlamıyor. Sürekli olarak bir cihazla uğraşarak yemek yediğimiz için gerçekten "yediğimizin, ne yediğimizin ve nasıl yediğimizin" farkında değiliz. Bu akılsız ve bilinçsiz yeme hali, yeme bozukluklarına, duygusal yemeye ve obezitenin beraberinde getirdiği diğer sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

Farkındalıklı Beslenme Nedir?

Yediğimiz yemeğin görünüşünü, kokusunu ve tadını hissetmek, o anın içinde odaklanarak gerçekten yediğinin farkında olarak beslenmek.

Nasıl Farkındalıklı Beslenebiliriz?

  1. Alışveriş listesi yapmak: Alışveriş yaparken anlık satın almalardan kaçınmak için listenize eklediğiniz her öğenin sağlık değerini göz önünde bulundurarak listenize bağlı kalın. 

  2. Masaya aşırı açken oturmamak: Öğün atlayarak çok aç olduğunuzda, hemen yemeye başlamak için çok hevesli olabilirsiniz, bu da önceliğinizin yemeğin tadını çıkarmak yerine bir an önce açlığı bastırmak için yemeye saldırmanıza sebep olabilir.

  3. Küçük bir porsiyonla başlamak: Tabağınızın boyutunu olabildiğince küçük tercih etmeye çalışın.

  4. Tüm duyu organları ile yemeğe odaklanmak: Yemeği pişirirken, servis ederken ve yerken renk, doku, aroma ve hatta onları hazırlarken farklı yiyeceklerin çıkardığı seslere dikkat edin. Yemeği çiğnerken tüm malzemeleri, özellikle baharatları tanımlamayı deneyin.

  5. Küçük ısırıklar almak: Ağzınız dolu olmadığında yemeğin tadını almak daha kolaydır. 

  6. İyice çiğnemek: Yemeğin özünü tadana kadar iyice çiğneyin. (Yiyeceğe bağlı olarak her lokmayı 20 ila 40 kez çiğnemek gerekebilir.) 

  7. Yavaş yemek: Yukarıdaki tavsiyelere uyarsanız, yemeğinizi hemen bitirmezsiniz. Yemeğe başlamadan önce en az beş dakikanızı dikkatli yemeye ayırın.

 

Kalıcı kilo kontrolünü sağlamak, yeme ataklarının önüne geçmek ve duygusal yemeyi azaltmak için farkındalıklı beslenebiliriz.

(Harvard Health Publishing, 2016)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)