Faset Hipertrofisi & Bel Fıtığı Başlangıcı & Kafatasında Şişlik, Çukurluk

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 26 Haziran 2018 • Yorumlar:

Faset Hipertrofisi

Doktorların faset adını verdiği yapı, aslında omurga kemikleri arasındaki eklemin adıdır. Bu eklem aynı diz eklemi, kalça eklemi gibi karmaşık yapıda bir eklemdir. Kapsülü, içinde menisküsü, eklem sıvısı da vardır. Kalça ve diz eklemlerinin protezi yapılalı onlarca yıl oldu, bu cihazlar her gün pek çok insana takılıyor; ancak yüksek teknoloji ile hala faset ekleminin protezi yapılamadı, çünkü çok hassas bir yapısı var.

İşte omurgalar arasındaki disk denen kıkırdak yapı zarar görüp te uygun şekilde tedavi edilmeyince; bütün yük faset eklemlerine biniyor ve yıllar içinde bu faset eklemlerinde halk arasında kireçlenme denen tablo ortaya çıkıyor, eklem giderek büyüyor. Sonuçta hareketlerle artan şiddetli bel ağrıları başlayan bu hastaların maalesef platin ameliyatı olmaktan başka çareleri de kalmıyor.


Bel Fıtığı Başlangıcı

Doktorlar arasında disk protrüzyonu, black disk, asteriks işareti, disk dejenerasyonu da denen bu hastalardaki ağrılar; korkunç ve dayanılmaz ağrılar değildir. Çünkü disk tümüyle yerinden çıkmamış, sadece pörtlemiştir ve sinire hafifçe dokunmaktadır.

Bu hastaların tabii ki doğru dürüst muayene edilip, gerekli tüm tetkikleri yapıldıktan sonra; ağrılarının öncelikle istirahat ve ilaç tedavisi ile dindirilmesi, ardından da fizik tedaviye başvurulması gereklidir.

Kafatasında Şişlik, Çukurluk

Kafatası kemikleri pütürsüz bir top şeklinde değildir tabii ki. Yani kafatasında bir takım kabarıklıklar veya daha çukur bölgeler olabilir. Hatta saçlı derinin kalınlığındaki değişiklikler bile böyle hissetmenize sebep olabilir. Eğer elinize gelen düzensizlik kafanın sağında ve solunda da aynı şekilde ise, yani paralel ise endişelenmeyin.

Eğer elinize gelen şişlik veya çukurluk zaman içinde giderek büyüyorsa veya ağrılı ise; özellikle de sağa sola oynatmaya çalıştığınızda deri ile birlikte oynamıyor, yani kemik üzerinde sabit gibi ise veya saçları aralayıp bakıldığında parlak renkli ise ya da o bölgeden bir akıntı geliyorsa tabii ki o zaman bir doktora gidebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)