Fazla Mütevazi Olma, Seni Öyle Sanırlar!

Yazar Zeynep PınarPsikiyatrist • 9 Şubat 2016 • Yorumlar:

İçinizden mütevazi olun ama öyle görünmeyin.  Gerçekten mütevazi olmak için, kendinden emin olmak gerekir. Bilgisinden, güzelliğinden, kişiliğinden, yaptığından emin olanlar daha eleştiriye açıktırlar. Eleştiriyi müzakere edip daha iyi iş çıkarmak için kullanırlar.Ama yine de sizi iyi tanımayanlar için giyiminiz, dik duruşunuz, oturuşunuz çok önemli. Giyimin kuşamınız ile karşılanıp, aklınız ile uğurlanırsınız o başka. Bana ne kolaycılığına kaçmayın.  Çünkü lüzumsuz yere  bir avcının eline düşer , aşağılık biri tarafından hor görülür yok yere sinirlenirsiniz.

Normalde sağlıklı bir ergen olan ÖSS ye hazırlanan kızıma bakıyorum. Birinci basamak sınavına 3 gün kala saçı başı yağlı ,üstünde günlerdir çıkarmadığı eşofmanı ile bu dönem çok şaşırtıcı. Aslında uygun olmayan kıyafetle AVM ye bile gitmeyen kızım dersanesine, okuluna saçını başını taramadan gidiyor. Tüm konsantrasyonu, başarmak ve hayattaki kimliğini kazanmak üzerinde. Bugün için anlaşılır olan bir durum, kötü alışkanlığa dönüşebilir. Siz sürekli üretmeye var etmeye planlanmışken, başkaları gözünü sizin emeğinize dikebiliyor karşıdan.
 
Vaktiyle iki küçük çocuğum, hasta eşim ve iki işimle uğraşıp koştururken, küçük kızımı gezdiren bakıcımı  fark etmeyen ve balkonda dedikodu yapmaktan başka işi olmayan komşularım arkamdan “Bu da nasıl doktor olmuş, titrine uygun giyinmesini bilmiyor. “ diye konuşuyorlarmış.Giyinmeyi, kuşanmayı, makyaj yapmayı bilmek için alim olmak gerekmez oysa .Zevkli bir tezgatar , eli mahir bir kuaför sizin şeklinizi değiştirir de dedikoducuları hiçbir üniversite adam edemez. Bundan ders alan bakıcı da evin prensesi kılığına bürünüp evde hiçbir iş yapmıyordu.Sevgililerine karşı takma ad olarak benim adımı kullanmaya başlamıştı. Daha fazlası sizin , yaptığınız iş itibari ile hizmet dağıttığınız insanlar, mesleki kalitenizi bazen kol saatiniz, takınız, arabanız ile ölçer.Mütevaziliğinizi, iç zenginliğinizi , bilginizi ilk bakışta göremeyebilirler.

Televizyon dünyasındada öyle değilmidir. “DEĞERLİ” ile “MEŞHUR” birbirine karıştırılır. Karga sesli dekolteli, estetikli, sapkın kimlikli, rezil yaşamlı olanlar assolist olup çıkarken, bestesi, güftesini kendi yazan, hiçbir aykırı giyimi olmayan, normal aile yaşamında olan çok değerli birini sahnede belki hiç göremezsiniz bile.

Fazla merhamet gibi, fazla mütevazilik iyi değildir. Sadece almasını bilen kişiler başınıza çıkarlar, içinizi tüketirler de yine nankörlük yaparlar. “ Merhametten maraz doğar, çok merhamet eden merhamet edilecek hale gelir.”  gibi az bilinen atasözlerimizin  mütevaziliğin fazlasının kötülüğü ile ilgili atasözümüzü başlık yaptım bu yüzden. Mütevaziliğimizi  zavallılık, iyiliğimizi enayilik bilen insanları ancak zor duruma düştüğümüzde ayırt eder ve üzülürsünüz.Hak etmeyene mütevazilikte merhamette göstermeyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)