Femoral Sinir Sıkışması (Meraljia Parestetika)

Yazar Ali Genç • 5 Haziran 2023 • Yorumlar:

Meraljia paraestetika, periferik sinir sisteminde yer alan ve pelvis bölgesinden uyluk bölgesine doğru uzanan Femoral sinirin bir dalı olan lateral femoral kutan sinirin sıkışması veya tahriş olması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum aynı zamanda "meralgia paresthetica" veya "meralgia parestetika" olarak da adlandırılır. Meraljia paraestetika, genellikle uyluğun üst ve dış bölgesinde yanma, karıncalanma, uyuşma ve keskin ağrı gibi semptomlarla kendini gösterir.

Sıkışan sinir kas çalıştıran bir sinir olmadığı için şikayetler hastalığın ismiyle uyumlu olacak şekilde cilde sınırlıdır ve ciltte yanıcı ağrı uyuşma iğnelenme şeklindedir. Semptomlar, genellikle uyluk bölgesinin dış yüzünde hissedilir ve bacak hareketleri veya baskı arttıkça şiddetlenebilir. Bu durum genellikle tek taraflıdır ve genellikle ağrıya neden olan sinirin belirli bir noktasında sıkışma veya tahrişe bağlı olarak ortaya çıkar.

Meraljia paraestetika genellikle aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir: Sıkışmaya neden olan dış etkenler:

Örneğin, dar kemer veya sıkı giysilerin baskısı, obezite, hamilelik veya belirli spor aktiviteleri gibi faktörler. Hastalık tipik olarak son zamanlarda fazla kilo almış, dar pantalon ve kemer giymeyi seven genç bayan hastalardır.

Travma: Direkt bir darbe veya yaralanma sonucunda sinirin tahriş olması.

Teşhis: Meraljia paraestetika teşhisi genellikle semptomların değerlendirilmesi ve fizik muayene ile konulur. Doktor, semptomların şiddeti, yaygınlığı ve tetikleyici faktörler gibi detayları değerlendirebilir. Bazı durumlarda, elektromiyografi (EMG) testi veya sinir iletim hızı testi gibi sinir fonksiyonlarını değerlendiren testler de yapılabilir.

Cerrahi Tedavi: Ameliyat genellikle meraljia paraestetika için son çare olarak düşünülür ve genellikle semptomlar diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermezse veya semptomlar çok ciddi ise düşünülür. Ameliyat lokal anesteziyle yapılabilir. Ameliyatta, kasık bölgesinde sinirin sıkıştığı veya tahriş olduğu noktayı serbest bırakmak için cerrahi bir girişim yapılır. Ameliyat sonrası fizik tedavi gerekebilir. Kilo kaybı, giyim tarzı ve fizik aktivite değişikliklerine muhakkak uyulmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)