Fibromiyalji Nedir?

Yazar Kaan AkınFizyoterapist • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

Fibromiyalji çağımızın baş belası kabul edebileceğimiz bir hastalıktır. Kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunları eşliğinde yaygın kas iskelet sistemi ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Bir grup araştırmacı beyninizin ağrı sinyallerini işleme şeklini etkileyerek fibromiyaljinin ağrılı hisleri artırdığına inanıyor.

Genellikle stres düzeyinde kırılmaların olduğu dönemde aniden başlayan sırt ağrıları şeklinde ortaya çıkar. Bazen de zaman içinde bir tetikleyici olay olmadan yavaş yavaş birikir. Genellikle tetikleyici olaylar; fiziksel travma, ameliyat sonrası, enfeksiyonel rahatsızlık sonrası, psikolojik travma sonrası, mobbing, yoğun stres sonrası başlar.

Kadın hastalarda fibromiyalji görülme sıklığı erkek hastalara göre daha fazladır. Hastaların çoğunda gerilim tipi baş ağrıları, diş gıcırdatma – sıkma, çene eklemi problemleri, irritabl barsak sendromu, anksiyete ve depresyon görülür.

 

Tedavi konusunda yüzde yüz etkin bir çözüm yoktur. Çeşitli ilaçlar, fiziksel aktivite, spor, masaj ve stres yönetimi yardımcı olmaktadır.

 

Fibromyalji belirtileri nelerdir?

En temel belirtiler: Uyku bozukluğu, yorgunluk, karın göğüs ağrısı, ellerde uyuşma, kabızlık veya ishal, nefes alma zorluğu, çabuk sinirlenme

 

Yaygın kas iskelet sistemi ağrıları. Genellikle en az 3 ay süren sabit bir donuk ağrı olarak tanımlanır. Yaygın ağrı kabul edilmesi için vücudunuzun her iki tarafında ve belinizin üstünde ve altında meydana gelmelidir.Yorgunluk. Fibromiyalji hastaları, uzun süre uyuduğu halde sıklıkla yorgun uyanırlar. Gece uyku bölünme frekansları gün geçtikçe artmaktadır. Uyku sırasında apne ve huzursuz bacak sendromu görülebilir. Bilişsel bozukluklar. Zihinsel odaklanma, dikkat etme ve konsantre olma becerisi etkilenir. Diğer semptomlar. İrritabl barsak sendromu, migren ve baş ağrıları, interstisyel sistit, ağrılı mesane, çene eklemi hastalıkları.

 

Fibromiyalji Nedenleri Nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Ancak günlük yaşam sırasında birbirini tetikleyen çeşitli faktörlerden kaynaklanır.

 

Genetik; Genetik geçişi tam olarak ispatlanmamış olsa bile, bireyler aile yaşantısından başlayarak bu hastalığa yatkın hale gelmektedirler.

 

Enfeksiyon; Bazı hastalıklar fibromiyaljiyi tetiklediği veya daha da kötüleştirdiği görülmektedir.

 

Fiziksel travma; Fibromiyalji bazen fiziksel travma sonrası oluşan ağrıların, iyileşmesi gecikmesi veya yarattığı panik – korku yüzünden kısır döngüye girerek başlayabilir.

 

Psikolojik travma; Ani travmatik olaylar, ruhsal değişiklikler, içinde bulunulan yoğun mobbing, kaybetmek gibi durumlardan sonra ani başlangınç gösterebilir.

 

Tekrarlanan sinir stimülasyonunun (uyarımının) hastaların beyninde değişime neden olduğuna inanıyor. Herhangi bir sebeple başlayan ağrıların devam etmesi, geç iyileşmesi veya hiç iyileşmeyecek korkusu yüzünden sinir sisteminin duyarlılığı değişmektedir. Bu değişiklik nedeniyle beyindeki ağrıyı işaret eden bazı kimyasalların (nörotransmitter) seviyelerinde anormal bir artış oluşur. Bunlara bağlı olarak beyin bir tür ağrı hafızası geliştirir ve hassas hale gelir. Bu yüzden de kişilerde normal eşikte ağrılarda oluşsa bile aşırı tepki verebilecek hale geliyor.

 

Fibromiyalji Risk Faktörleri Nelerdir?

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Aile öyküsünde böyle duruma biri sahipse, romatizmal hastalık varsa risk faktörü vardır.

 

Fibromiyalji Tedavisi Nedir? Fibromiyalji Nasıl Geçer?

Fibromiyalji için genellikle önerilen tedavi yöntemi ilaçlardır. Bu ilaçlar antidepresan, uyku ilaçları ve non steroid antienflamatuar ilaçlardır.

 

Fizyoterapi ve manuel terapi teknikleri Fibromiyalji hastalarında belirgin ve kalıcı iyileşme sağlayabilir. Yapılacak uygulamada ek olarak getat uygulamaları kullanılabilir. Getat uygulamaları; Ozon Terapisi ve Nöral terapi olabilir. Getat uygulamaları sertfikalı hekim tarafından yapılır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kaan Akın Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)