Fibromiyalji ve Sırt Ağrısı

Yazar Kemal ErginFizyoterapist • 20 Haziran 2018 • Yorumlar:

Sırt ağrısı; boyunun alt ve arka kısmı, omuzların arka kısımları, kürek kemikleri çevresi ve bele kadar uzanan geniş bir alanı kapsar. Yapılan araştırmalar sonucu her 5 kişiden birinde görülen sırt ağrısı gençlerde ileri yaştaki kişilere çok sık görülmektedir. Sırt ağrıları bazen kas incinmesi olabilirken, bazende fibromiyaljiden osteoporoza kadar bir çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle, öncelikle sabit bir bölgede ve devamlı olan sırt ağrıları mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Fibromiyalji

Fibromiyalji kadınlarda daha çok görülen ve boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere, yaygın vücut ağrısına neden olan bir hastalıktır. Hastalar genelde sabah yorgun kalkmaktan, çabuk yorulmaktan şikayetçi olurlar. Şikayetler soğuk, yorgunluk ve stresle artar. Bu tür hastalarda baş ağrısı, bağırsak problemi (özellikle şişkinlik) ellerde uyuşma ve şişlik hissi gibi şikayetler sık görülür. Stresle birlikte hastaların ağrıya düzeyleri artmaktadır. Bu nedenle hastaların osteopatik tedavi yöntemleri ile birlikte ağrıların kurtulmaları kolaylaşıyor.

Ağrının genel özelliği: Hastalar sabah yorgun ve ağrılı olarak uyanırlar. Bazen vücudun sağ, bazen sol tarafı etkilenebiliyor. Yaygın olarak ağrıya bel ve sırt ağrısı da eşlik edebiliyor.

Myofasiyel ağrı sendromu

Sırt bölgesindeki kasların ve yumuşak dokudan kaynaklı ağrıların görülme sıklığı bilgisayarın hayatımıza girmesi ile birlikte özellikle genç ve orta yaştaki kişilerde arttı. Yapılan çalışmalara göre; uzun süreli sırt ağrısı çeken hastaların yaklaşık yarısında Myofasiyel Ağrı Sendromu mevcut. Myfasiyel ağrı sendromu genelde ofis çalışanları gibi oturarak uzun süre çalışan kişileri görülüyor.

OSTEOPOROZ

Özellikle Yaşlı ve kadınlarda kemik erimesi (osteoporoz) olarak bilinen sırt kemiklerindeki hasarlar ve buna bağlı boy kısalmasına eşlik eden sırt ağrısı olarak bilinmektedir. Bu nedenle ilaç tedavisine ek olarak sırt kaslarına yönelik egzersizler hastanın sırtında kalıcı kamburluk oluşmasını engelleyebiliyor.

Ağrının genel özelliği: Belirli bir sırt omuru üzerinde oluşan ağrı ve hassasiyetle meydana gelir. Ağrı sürekli ve şiddetli bir şekilde meydana geliyor.

Yansıyan Ağrılar

Sırt ağrıları, ayrıca sırt bölgesindeki kas ve kemikler dışında, vücudun çeşitli bölgelerindeki organlardan kaynaklı ‘yansıyan ağrılar’ nedeniyle de oluşabilmektedir. Bu tür durumlarda sırt ağrınız, aslında akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, mide problemleri ve benzeri durumların habercisi olabilmektedir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kemal Ergin Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)