Fibromiyalji

Yazar Koray ÇoğulFizik Tedavi Uzmanı • 17 Nisan 2020 • Yorumlar:

Halk arasında kas romatizması olarak bilinen ancak diğer romatizmal hastalıklardan farklı olarak eklemlerde ya da organlarda hasara neden olmayan, sürekli ağrılarla giden bir hastalıktır. Genellikle orta yaş , şehirli kadınlarda olmak üzere tüm yaş ve cinsiyette görülebilir. Tanım olarak; vücudun altında ve üstünde, sağında ve solunda 3 ayı aşkın bir süredir devam eden aktiviteden bağımsız ağrılar vardır. Bu hastalık için tanımlanmış vücuttaki özel 18 noktanın bir kısmında bastırmakla oluşan hassasiyet de tanı kriterleri arasındadır. Beraberinde başka şikayetler de oluşur.

YORGUNLUK: Kişi ne kadar dinlense de yorgunluk hissi geçmez. Uyumak çözüm değildir. Gün içerisinde sürekli yorgun hisseder. Spor sırasında kişi bazen aşırı halsizlik duyar, bazen de tam tersine kendini daha iyi hisseder. Ancak kalp atışlarını hızlandıran aerobik egzersizler tedavinin en önemli parçalarından birisidir.

UYKU SORUNLARI: Kişi uykuya dalmakta ve uyanmakta zorlanır, aktif olması gereken zamanlarda uykusu gelir. Tedavilerden genellikle fayda görmez. Uykusuzluk stresi ve diğer sorunları, stres de uyku sorunlarını getirir.

BARSAK SORUNLARI: Genellikle kabızlık vardır ancak asıl hadise dışkılamadaki düzensizlik ya da tam boşalmama hissidir. Çoğunlukla şişkinlik şikayeti de eklenir.

İDRAR SORUNLARI: Bu hastalar sıkça idrara çıkma isteği duyarlar ve enfeksiyon ekarte edilmelidir.

DEPRESYON: Fibromiyalji hastaları çoğunlukla keyifsiz ve enerjisi düşüktür. Her bir sorun diğerini tetikler. Depresyonla mücadelede profesyonel yardım mutlaka gerekir.

ÇENE EKLEMİ SORUNLARI: FMS' de çene ekleminde fonksiyon bozukluğu sıkça görülür. Çenede takılma olması, sesler gelmesi ağrı geceleri diş gıcırdatma olabilir.

Bu kitabi bilgilerin yanında şahsi görüşüm, Fibromiyalji aslında sağlıklı olmayı hak eden vücutların (genetik olarak) hak ettiği şekilde yaşamayan insanlara isyanıdır. Sinir kas kavşağında küçük iltihabi reaksiyonlar oluşur. Bu reaksiyonu artıran her şey şikayetleri şiddetlendirir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Koray Çoğul Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Mezoterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)