Fıtık Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yazar Ali Genç • 1 Haziran 2023 • Yorumlar:

Hastalarımızın muayenesinde ağrının şiddetine ve kas gücüne bakıyoruz. bu bizi hastanın ağrısının gerçek bir bel fıtığından mı yoksa basit bir bel ağrısı mı olduğu konusunda yönlendirir. Basit ve yeni başlamış bel ağrılarında genelde film çektirmek gerekmez. MR bel omurgasının içini kesitler şeklinde ve değişik açılardan incelememizi sağlar. Bu şekilde fıtığın büyüklüğü ve bacaklara giden hangi sinirleri sıkıştırdığını görme şansı verir. Lomber veya bel omurgası röntgeni ayakta çekilerek omurganın dengesini incelememezi sağlar. Röntgen ile bel eğrilikleri ve listezis dediğimiz bel kaymalarının olup olmadığı incelenir. Ameliyat gerekip gerekmediği kararını vermeden önce lomber MR ve röntgen tetkikleri mutlaka yapılmalıdır. Bizim tecrübemizde ameliyat öncesi röntgen çekilmesi bel fıtığı ameliyatından sonra hastanın memnun kalmasını engelleyebilecek sorunların önceden saptanmasını sağlar ve hasta memnuniyetini arttırır.

Bel fıtığının tedavisi nasıldır? Ameliyat dışında çözümü var mı?

Basit bel ağrılarındabel ağrılarında medikal tedavi ve istirahat önerilir. Uzun süreli ve ya ara ara tekrarlayan bel ağrılarında egzersiz ve fizik tedavi öneriyoruz. Standart fizik tedavi yöntemleri ile geçmeyen bel ağrılarında birçok ağrı tedavisi yöntemi var. Bizim beyin cerrahisinde uyguladığımız yöntemler epidural enjeksiyon ve RF nükleoplasti uygulamalarıdır. epidural enjeksiyon uzun süreli bel ağrılarına uygulanır. Steril ortam gerekir ve özel iğneyle omurga kanalı için steroid ve anestezik ilaçlar zerk edilir. Etkinliği yüksektir ve ağrıyı 1 ay ile 6 ay arası keser. Hasta egzersiz programı ve kilo verme gibi önerdiğimiz programlara uyarsa ağrısından kalıcı olarak kurtulma şansı da olabilir. Epidural enjeksiyon steroid uygulaması olduğu için 3 seferden fazla yapılmamalıdır. Bacak ağrısı olan hastalarda genelde başarılı olmaz ve sadece bel ve kalça ağrısı olan hastalar için önerilir. Hafif bel fıtıklarında hafif veya sık tekrarlayan bacak ağrı da varsa RF nükleoplasti uygulanabilir. Bu ameliyathanede ama lokal anestezi altında ve röntgen eşliğinde uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Her hastanın anatomisi bu işleme uygun değildir. Dediğim gibi bu her iki teknikte de doğru hasta seçimi önemlidir.

Hangi Hastalar Bel Fıtığı Ameliyatı Olmalı ve En Etkili Ameliyat Türü Hangisi?

Dayanılmaz veya ilaçla geçmeyen şiddetli bel ve bacak ağrısı olan, bacaklarda kuvvet kaybı olan hastalarda ameliyat önerilir. Mikrocerrahi minimal bir cerrahidir. 2-3 cm kesi ile omurga içine girilerek mikroskop altında fıtık temizlenir. Anestezi süresi kısadır. Hasta aynı gün yürütülür ve giyinme, tuvalete gitme gibi temel kişisel ihtiyaçlarını giderebilir.

Fıtık ameliyatları sonrası iyileşme ne kadar sürer?

Bel fıtığı mikrocerrahi ile yapıldığı zaman, hastane kalışı bir gündür. Ertesi gün taburcu edilir ve 5. gün hastaneye kontrole çağrılır. 5 gün evden dışarı çıkmaması önerilir ama hastanın bu süreyi yatakta değil evinde normal aktiviteleriyle geçirmesi istenir. Merdiven inip çıkmak serbesttir. 5 gün sonra ev dışına çıkmak, mahallede yürümek, küçük alışverişler yapmak, parkta yürümek gibi aktiviteleri yapabilir. 5 gün sonra kısa süreli araba kullanmak serbesttir. 20 gün sonra yarım saati aşan sürelerde araç kullanılabilir. ameliyattan 10-15 gün sonra masabaşı işlere başlanabilir. ayakta çalışılan işlere 3 hafta sonra izin verilir. ilk bir ay hastalardan üç kiloyu aşan ağırlık kaldırmamaları ve ilk 3 ay 5 kiloyu aşan ağırlık kaldırmamaları istenir. Omurga egzersizleri verilir ve bunun yaşam tarzı olarak benimsenmesi istenir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)