Flört Şiddet

Yazar Sebahat KaçarPsikolog, Psikolog • 9 Aralık 2022 • Yorumlar:

Flört şiddeti; partnerlerden birinin diğeri ya da birbiri üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı,
fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve dijital şiddet içeren zarar verici davranış biçimlerini ifade eder.
Flört şiddeti, flörtün yeni yeni başladığı 13-23 yaş döneminde romantik ilişkilerde yaşanan şiddete
işaret ediyor. Toplumumuzda bu yaşlarda yaşanan romantik ilişkiler gençler için meşru görülmediği,
gençler ve çocuklarla duygusal ve cinsel gelişimleri üzerine yeterince konuşulmadığı için flört etmek gençler için gizli, saklanması gereken bir konu olarak görülüyor.

Araştırmalara göre flört şiddetinin en yoğun olduğu dönem 16-24 yaş aralığı. Çocukların ve gençlerin şiddete maruz kalmamaları ve maruz bırakmamaları için öncelikle bu konuda bilgilenmeli ve onlara destek olmalıyız. Şiddete maruz kalan gençleri desteklemek çok zor değil. İhtiyaç duydukları şey anlaşıldıklarını bilgileri güvenli bir ilişki. Yargılamadan dinlemek, güvenli alan oluşturmak, zaman tanımak, destekleyici mesajlar vermek, içinde bulunduğu durumu değerlendirmesini kolaylaştırmak, saygılı olmak ve sabırlı olmak onlara destek olmak için izlenebilecek yöntemler arasında. Flört şiddeti bir gencin maruz bırakıldığı bir durum olmakla birlikte maruz bıraktığı bir durum da olabilir. Her iki açıdan da baktığımızda, gençlerin kendilerine uygulanan ya da başkalarına uyguladıkları şiddetin farkına varmaları ve önüne geçmeleri için öncelikle hangi davranış ve tutumların şiddet kapsamına girdiğini bilmeleri gerekiyor. Flört şiddeti kendisini farklı şekillerde gösterebiliyor.

1) Fiziksel Şiddet: İtmek, sarsmak, tokat atmak, ısırmak, saçını çekmek, eşya fırlatmak, bıçak ya da silah çekmek, alkol ve madde kullanmaya zorlamak, bedenine zarar vermek örnek gösterilebilir.

2) Cinsel Şiddet: İstenmeyen dokunuşlar, alkol veya madde etkisi altındayken cinsel birliktelik
istemek, cinselliği başka kişilerle kıyaslamak, doğum kontrol yöntemlerine erişimi engellemek, cinsel birliktelik ile ilgili küçümseyici tutumlar cinsel şiddete örnekleridir.

3) Psikolojik ve Sosyal Şiddet: Aşağılama, isim takma, başkalarının yanında küçük düşürme, hakaret, küfür, kendinden şüphe ettirme, değersiz hissettirme, yalnızlaştırma, kiminle olduğunu nerede ne yaptığını kontrol etmek, aile ve arkadaşlarla görüşmeye izin vermemek, istemediği kişilerle konuşmayı engellemek, kısıtlayıcı davranışlarının sebebi olarak kıskançlık ve sevgiyi öne sürmek, giyim ve davranışlara müdahale etmek, tehdit ve korkutma, bağırmak, intihar etmekle tehdit etmek, sevdiklerine zarar vermekle korkutmak, masalara vurmak, hızlı ve kontrolsüz araba kullanmak psikolojik ve sosyal şiddete örnek gösterilebilir.

4) Dijital Şiddet: Sık sık aramak, konum istemek, sosyal medya şifrelerini bilmeyi istemek, istenmeyen video veya fotoğrafları yayınlamak, tehdit etmek, hakaret içeren yorumlar yazmak, telefonu karıştırmak, cinsel içerikli mesaj göndermek, cinsel içerikli fotoğraf paylaşmaya zorlamak dijital şiddet örnekleridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)