Florür Zararlı Mı Yararlı Mı?

Yazar Eray ŞahinsevDiş Hekimi • 4 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Birçok anne baba, çocuklarının diş sağlığı söz konusu olduğunda şu sorunun cevabını arıyor: “Florür çocuklar için zararlı mı?”

Dünya Sağlık Örgütü ve dünya çapındaki çeşitli diş hekimleri birlikleri; toplumsal bir sağlık problemi olan diş çürüğünün azaltılmasında, içme sularının florlanması da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle florür uygulamalarının etkili olduğunu bilimsel raporlarla açıkladılar.

Yıllar boyunca Amerikan Diş Hekimleri Birliği, ailelere çocuklarına 2 yaşına kadar florürlü diş macunu kullanmamalarını önerdi. 2014 yılından beri ise, dişleri çıktıktan sonra çocuklarda sürüntü şeklinde florürlü diş macunu kullanılabileceğini belirtiyorlar. Peki, Amerikan Diş Hekimleri Birliği bile fikir değişikliğine giderken, florür çocuklar için gerçekten zararlı mı değil mi?

Öncelikle florür hakkında birkaç temel bilgiyi hatırlamakta fayda var:

Florür, diş çürümelerinin ilk başladığı dönem için önleyici ve hatta geriletici bir etkiye sahip. Diş yapısını güçlendiriyor, böylece dişler asit saldırılarına karşı daha dayanıklı hale geliyor.

Florür üzerine yeni araştırmalar

Amerika’da okul öncesi çocuklarda artan çürük sayısı, florür’e bakış açısını da değiştirdi. Bazı durumlarda, sorun öyle büyüktü ki çocuklar genel anesteziyle uyutulup süt dişlerinin yarısı veya daha fazlasına dolgu yapılması gerekiyordu.

Çocuklardaki bu çürükleri azaltmanın yöntemi olarak sürece daha erken florürlü diş macunu eklemek işe yarar bir çözüm olarak görüldü. Amerikan Diş Hekimleri Birliği, herhangi bir flor zehirlenmesinin (fluorosis) önüne geçmek için çocukların dişlerini fırçaladıktan sonra biraz su alarak tükürmelerini öneriyor. Flor zehirlenmesi denilen şey ise dişin mine yüzeyinin çok fazla florüre maruz kalarak renk değiştirmesi demek. Bunu uygulamak, küçük bir çocukla daha kolay olduğundan, bu alışkanlığın küçüklükten itibaren oturtulması aslında en iyi yöntem.

Bazı durumlarda florüre maruz kalmak, çok miktarda yutulduğunda DEHB ve diğer nörolojik durumlarla ilişkilendirilebiliyor. Birkaç kez diş macununu yutmak sorun olmayabilir, ama bunun alışkanlığa dönüşmesi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

 

Çocuğunuz için en iyisi nedir?

Bu durumda, florür çocuklar için zararlı mıdır? Hala merak ediyor olabilirsiniz. Küçük çocuklarda çürük ağrısı zaman zaman yeni çıkan dişlerin acısıyla da karıştırılabiliyor, bu yüzden her türlü ağrı durumunda diş hekimine görünmeyi ihmal etmeyin.

Florür kullanımında kilit nokta, çocuğunuzun dişlerinin çürümesi ile çok miktarda kullanma sonucu oluşabilecek diğer riskli durumlar arasında bir denge oluşturmaktır.

Çocuğunuzun ne zaman florürlü diş macunu kullanacağına karar verirken, şimdiye kadar ne kadar florür aldığını değerlendirmeniz önemlidir. Örneğin içme suyundan florür alıyor mu?

Bir diğer önemli nokta da çocuğunuzun beslenme şekli. Şekerli gıdalar tüketmeyi seviyor mu? Eğer şekerli gıdalarla arası iyiyse, dişlerinin çürümemesi için bir miktar florür gerekli olacaktır.

Eğer hala ne yapacağınızdan emin değilseniz, bir sonraki randevunuzda diş hekiminize danışabilirsiniz. Diş hekimi, çocuğunuzun dişlerini inceleyip size çevresel koşullarla ilgili sorular sorduktan sonra florür kullanımı konusunda doğru bir karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)