Sigara Dişlerinizi Nasıl Etkiler?

Yazar Eray ŞahinsevDiş Hekimi • 4 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişi sigara kullanıyor, toplam nüfusun %23’üne denk geliyor. İnanamayacaksınız ama günde yaklaşık 130 milyon sigara içildiği belirlenmiş. Bu sayı yavaş yavaş azalsa da sigara kullanımı nedeniyle risk altında olan kişi sayısı da oldukça fazla.

Sigara içmek dişlerinize ne yapar? Tütün, dişlerinize birçok alanda zarar verir. Sigara, ağzının enfeksiyonlarla savaşma becerisini düşürür; bu da sigara ile oluşan bakteriler karşısında savunmasız kalmanıza yol açar. Ağzınız savaşamadığında da diş plağı ve bakteriler ortamı ele geçirirler.

Artan plak ve bakteriler, ağız sağlığında birçok soruna yol açarlar:

Diş renginde bozulma:

Sararmış veya lekeli dişleri, sigara kullanıcılarının en gözle görülür diş sorunlarıdır. Tütündeki kimyasallar diş minesine tutunur ve zamanla boyanmasına yol açar. Diş beyazlatma tedavileri bu sürecin yavaşlamasına yardımcı olsa da siz sigara içmeye devam ediyorsanız dişlerinizin sararmasını tamamen durdurmak imkansız hale gelir.

Kötü nefes kokusu:

“Kül tablası gibi kokuyorsun” sözü aslında sigara içenlerin nefesinin ne durumda olduğunu çok iyi tanımlar. Sigara içildikten sonra, sigara partikülleri ağızda uzun süre daha kalır ve bu da nefesinizin sigara kokusunu taşımasını sağlar.

Bunun yanında, sigara içmenin uzun vadeli etkileri de kötü nefese etki eder. Sigara kullanıcısının ağzında normalin çok üzerinde sayıda oluşan bakteriler, nefesin berbat kokmasına yol açar. Maalesef, diş fırçalama ve gargara yapma sıklığı da ağız kokusunun geçmesinde işe yaramaz, çünkü koku sağlıksız dişeti, oral yaralar ve çürümelerden kaynaklanmaktadır. Tüm bu sorunlardan tamamen kurtulmanın tek yolu ise sigarayı tamamen bırakmak ve mevcut sıkıntıları da diş hekiminizle birlikte gidermektir.

Uzayan sigara kullanımı ayrıca tükürük bezlerinin iltihaplanmasına da sebep olur; bu da yüzde ağrılı şişliğe yol açar ve eğer tükürük bezi taşları oluştuysa bir operasyon gerektirebilir.

Diş eti Hastalıkları

Sigara kullanıcıları, diş eti hastalıklarına iki kat daha eğilimlidirler. Bu risk, içtiğiniz her sigara ile daha da yükselir ve kullanmaya devam ediyorsanız tedavilerden de sonuç almazsınız.

Peki neden? Sigara içmek, ağzınızın bakterilerle mücadele etme kapasitesini azaltır ve hem diş hem de dişetlerinizde yerleşerek çoğalmalarını sağlar. Eğer tedavi edilmezse, dişetleri dişlerden çekilebilir ve diş köklerinin zayıflamasına sebep olabilir. Bunun en ciddi hali periyodontitis’tir. Periyodontitis, dişi yerinde tutan kemik ve dokuların hasar görerek sonunda dişin kaybedilmesine neden olmasıdır.

Diş kaybı, sigara içenlerde yaşanabilen bir durumdur çünkü ağızlarının iyileşme için yeterli vakti hiçbir zaman olmaz. Sigara içmek aynı zamanda dişeti hastalıklarına karşı yapılan fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız çalkalama ve tartar temizliği gibi tedavilerin de etkili olmasını engeller.

Uzayan tedavi süreçleri

Sigara kullanıcıları için kötü haberler maalesef burada da bitmiyor.

Sigara içmek sadece diş kaybı, operasyon gereksinimi gibi sonuçlara yol açmakla kalmıyor, ayrıca tedavi süreçlerinden alınan sonuçların da gecikmesine yol açıyor. Sigara içimi ayrıca dental implant tedavilerinin de başarı oranını etkiler.

Ağzınızın bu tehditlere karşı savunmasız olduğu süre ne kadar uzarsa, daha fazla komplikasyon geliştirme olasılığı da artar. Bir diş hekimi bu etkileri mümkün olduğu kadar azaltmak için gerekli çalışmaları yapar, ancak sizin sigarayı bırakmanız tedavi süreci için en iyi işbirliği yöntemi olacaktır.

Ağız kanseri:

Sigara kullanımı ile ilgili en kötü sonuç ağız kanseridir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yılda 40 bin kişiye ağız kanseri tanısı konuluyor ve maalesef hastalardan 12 bin kişi hayatını kaybediyor. Teşhis konulan hastaların yaklaşık % 80’inin sigara kullanıcı olduğu tahmin ediliyor. Sigara kullanımı, yoğun alkol alımıyla birleştiğinde ise bu risk yükseliyor.

Ağız kanseri, ağızda beyaz veya kırmızı yaralarla birlikte çiğneme ve yutma güçlüğü, çenede uyuşma ve hatta kulak ağrısı ile tespit edilebilir. Bu semptomlar farklı nedenlerden de kaynaklanabilir, ama bu semptomları iki haftadan fazla süren kişilerin mutlaka bir doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Kanser hastalığı ne kadar erken tespit edilirse tedavinin o kadar etkili olduğunu unutmamalıyız.

Sonuç

Daha önce de belirttiğimiz gibi, diş hekiminiz sigara kullanımıyla ilişkilendirilen rahatsızlıkların çözümü için gerekli tedavileri uygulayacaktır, ama bu rahatsızlıklardan tamamen kurtulmanın tek yolu sigarayı bırakmaktır. Sigara kullanımının vücudumuzda etkilediği tek bölgenin ağız olmadığı da düşünülürse en sağlıklı çözüm sigaradan uzaklaşmak için her türlü çabayı göstermek olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)