Fonksiyonel Tıp Nedir?

Yazar H. Belgin İkidağ • 20 Aralık 2023 • Yorumlar:

Fonksiyonel Tıp kronik hastalıkların kök nedenlerini saptayıp bu sorunların düzeltilmesine odaklanan bütünsel bir tıp bakışıdır. Bilimsel çalışmalara dayanır, kişiye özel tedavi yaklaşımları sunar.

Fonksiyonel tıp bakış açısında; hastalık tanılarının tedavilerinden çok, temeldeki sorunun iyileştirilmesi amaçlanır. Örneğin ailesinde diabet olan, kanser olan insanların bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için, ya da bir kronik hastalığa yakalanmış olan kişinin hastalık seyrini iyileştirmek için;

*yaşam tarzını irdeler,

*vücuttaki eksik mineral ve vitaminleri saptar,

*Vücutta biriken zararlı toksinlerin uzaklaştırılması ile ilgilenir,

*stres yönetimi ve duygusal nedenlerle ilgilenir,

*nasıl beslendiğini sorgular, 

*ailesel yatkınlık ve aile içi ilişkileri sorgular . 

Yani bir kişinin “ İYİ OLMA” hali bedensel, zihinsel , sosyal ve ruhsal iyilik halidir. Masanın ayaklarından biri eksik olursa diğerlerini de etkiler ve denge bozulur. Tüm kronik hastalıklara böyle yaklaşılması gerekir. Öteki türlü hastalığın sonuçları ile uğraşır dururuz.

Şikayetleri baskılayıcı ilaçlar verilince hasta bir miktar rahatlasa da sebepler saptanmadığı ve bütüncül yaklaşılmadığı zaman yeni ataklar olacaktır. Olay ağacı kökten düzeltmek, kökü beslemek, zararlı toksinleri temizlemek ve yaşam tarzını düzeltmektir. Kök sebep ortadan kalktığı zaman, sonuç olarak ortaya çıkan hastalığın seyri de düzelecektir.  

Özellikle otoimmün hastalıklarda fonksiyonel tıp yaklaşımı çok yararlı ve gereklidir. Otoimmün hastalık ; vücudun kendi bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırmasıdır. Bu hastalıkların altında genetik yatkınlık, duygusal travmalar, yanlış beslenme, hareketsizlik, stres, vücutta toksik yük ve vitamin-mineral eksiklikleri gibi birçok neden vardır. Genetik olarak bir hastalığa yatkın olsanız bile, yaşam tarzınızı ve beslenme şeklinizi değiştirerek, stres yönetimini öğrenerek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Yanlış beslenme( işlenmiş gıda, şeker, karbonhidrat ağırlıklı beslenme , sebze yememe gibi) egzersiz yapmama, vücuttaki toksinleri atamama, yaşam tarzının kötü olması hastalık geninizi uyarır ve o hastalık kapınızı çalar.

Muayenehanemde diğer doktor arkadaşımla ve diyetisyenimizle birlikte, hastalara fonksiyonel tıp bakış açısı ile yaklaşmaktayız . 

Kilo verememe, Diabet, Hipertansiyon, Astım, KOAH ve tüm akciğer hastalıkları, Romatizmal hastalıklar, genel yorgunluk halsizlik, Fibromiyalji, Troid Hastalıkları, Sindirim Sistemi sorunları, Mide ve Bağırsak hastalıkları, Kabızlık, Menapozal şikayetler gibi pek çok hastalık tedavi ettiğimiz hastalar arasındadır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)