Fonksiyonel Tıp Nedir?

Fonksiyonel tıp hastalığa değil kaybedilen sağlığa odaklanan ,vücudun kendini iyileştirme gücünü hasta ile el ele vererek sağlamaya çalışan bir yaklaşımdır. Bu karşımda oturan kişide hangi hastalık olabilir sorusuna değil bu kişinin vücut sağlığında neler eksik ya da çalışmıyor olabilir sorusuna yanıt aranılır. Kronik hastalıkların önlenmesi, erken safhada saptanması ve tedavisinde, bireye has temel biyolojik dengesizliklere çok sayıda birbirinden farklı planda ve eş zamanlı olarak müdahale eden, bireye özgü olmak şartı ile hastalığının altta yatan nedenlerini bulmak ve bu bilgileri gene bu bireyle el ele vererek hastalığını geldiği yoldan geri çevirmeye yönelik olarak kullanmayı amaçlayan bir sağlık yaklaşımıdır.

Fonksiyonel Tıp (FT) alternatif veya tamamlayıcı bir tıp metodu değildir, ayrı bir tıp alanı değildir ,aslında tıbbın kendisidir.Hastaları değerlendirirken vücut bir bütün olarak değerlendirilir. Organ ve sistemlerin birbiri ile ilişkisi, işleyişi tespit edilip düzeltilmesi yolu ile iyileşmenin hedeflendiği bir yaklaşımdır. Sağlığı korumak ve geri kazandırmak amaçlanır.

Fonksiyonel tıp bakış açısıyla hastayı değerlendirirken hastanın hangi biyolojik sistemlerinde nasıl bir disfonksiyon yani bozulma oluşmuş da bu organizma homeostazı yani dengesini kaybetmiş sorusuna odaklanırız.   Fonksiyonel Tıpta biz de “tanı” koymaya çalışırız fakat peşinde olduğumuz tanı, bir hastalık ismi değil önümüzdeki bireye has altta yatan biyolojik disfonksiyonlardır ..


 

Fonksiyonel tıp yaklaşımıyla  kronik hastalıklarda  ve rahatsızlıklarda kök nedene inerek bireyi sağlığına kavuşturmayı amaçlıyoruz. Önceden çok sık adını duymadığımız , günümüzde  ise sık sık duyduğumuz Hashimato , Fibromyalji, Polikistik Over sendromu,endometriyosiz , İrritable Bağırsak Sendromu ,  kronik yorgunluk  sendromu gibi bir çok hastalık ve rahatsızlık ,akne, akne rozasea, huzursuz bacak sendromu, interstisiyel sistit , Multipl Skleroz (MS), Parkinson, Alzheimer, Romatolojik hastalıklar,Ülseratif kolit  ,Crohn hastalığı, egzama, Sedef, migren, kabızlık, ishal, gaz sorunları, besin duyarlılıkları gibi birçok kronik hastalık ve rahatsızlık Fonksiyonel tıp yaklaşımıyla  tedavi şansına sahip. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tuğba Karadeniz Atalay Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Tuğba Karadeniz Atalay

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al