Ful Porselen Kronlar

Yazar Gül AykanatDiş Hekimi • 1 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Full porselen jacket kronları diğer estetik uygulamalardan ayıran en önemli özellik içlerinde porselene dayanak teşkil etmesi için metal yada zirkonyum gibi altyapı malzemesi kullanılmaz.Yapısı güçlendirilmiş özel porselenden hazırlanırlar.

Doğal dişlerin ışığı geçirme özelliğini en iyi taklit ettiklerinden üstün estetik özellikler taşırlar.Işık karşısında gösterdikleri bu tepki kronun canli görünmesine sebep olur.Doğal dişin derinlik hissini taklit eder.Metal destekli porselen kronlar ne kadar estetik çalışılsa da full porselen kronların estetiğini bu özelliğinden dolayı yakalayamaz.Bu özelliğinden dolayı özellikle ön grup dişlerde yüksek estetik beklenti için full porselen kronlar ( porselen jacket kron ) tercih edilir.

ALERJİK DEĞİLDİR : Bazı metallere karşı ( nikel gibi ) nadirende olsa görülebilen metal alerjisi riski full porselen kronlarda yoktur . Çünkü porselenin dişeti ile biyolojik uyumu yüksektir.

CANLI GÖRÜNÜM : Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların ( full porselen ) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir. Oysa en mükemmel yapılan metal destekli porselen kronlarda bile ışığı geçirmediğinden dolayı metal desteksiz porselenlerin bu canlılığı yakalanamaz.

GÜÇLÜ IŞIK KARŞISINDA : Metal destekli  porselen ışığı geçirmediği için fotoğraflarda ve güçlü ışıklarda ( disko gibi yerlerdeki özel ışıklandırmalarda ve fotoğraf makinesi flaşı karşısında ) ağız da karanlık alan görünümü oluşabilir. Metal desteksiz porselenler de ise ışık karşısındaki tepkisi doğal dişlerdekine benzediğinden bu sorunlarla karşılaşılmaz.

TUTUCULUK : Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise hem mekanik hemde kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.

DİŞETİ İLE İLİŞKİSİ : Alt yapısında metal olmadığı için kuron ile  diş eti  hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Diş eti çekildiğindede, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gül Aykanat Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)