Periodontoloji

Yazar Gül AykanatAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 2 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Diş hekimliğinde diş ve kökleri saran diş etinin sağlığıyla ilgilenen branştır. Son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmiştir, çünkü insanlar diş estetiği dışında diş etlerinin de bu estetiği direk etkilediğini keşfetmişlerdir. Periodontoloji branşı diş taşları, diş eti operasyonları,flap operasyonları, papil operasyonları, derin küretaj ve implantolojiyi içermektedir.

Özellikle gülünce diş etinin fazla görünmesi (Gummy smile) dediğimiz dişetinin 3 mm den daha fazla sarkık görünmesi kötü bir estetiğe sebep olmaktadır. Son yıllarda bu operasyon için gingivektomi ve gingivoplasti işlemi artık sıkça uygulanabilir ve istenir hale gelmiştir.
Endodonti

Endodontiyi anlayabilmek için, öncelikle kısaca diş anatomisinden bahsedelim. Dişin, dişetinin üstünde kalan ve ağız içinde gözüken kısmına kuron; ağızda görünmeyen ve kemik içinde kalan kısmına ise kök adı verilir. Dişler, birkaç tabakadan oluşmaktadır. En dış katman; dişeti sınırının üzerinde görülen mine tabakasıdır. Mine tabakasının altında dentin adı verilen bir yapı mevcuttur. Dişin dış dokuları olan mine ve dentinin altında yumuşak bir bağ dokusu olan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu bulunmaktadır, halk arasında "dişin siniri" olarak bilinir. Bir dişin büyüme ve gelişmesi sırasında pulpanın görevi onu beslemektir. Bir diş tamamen geliştiğinde ise pulpa dokusu; ağrıyı ileterek dişin zarar gördüğünü ya da iltihaplandığını haber vermektir.

Endodonti, diş pulpasına kadar ilerlemiş olan problemler ile ilgilenen ve tedavisini yapan diş hekimliği dalıdır.

Diş hekimliği eğitimini tamamladıktan sonra, pratik ve teorik eğitimini kök kanalı tedavisi bölümünde yapmış ve doktorasını tamamlamış uzman doktor endodontist adını alır.
Ağız,Diş ve Çene Cerrahisi;

Ağız içerisinde yer alan hem yumuşak ( yanak, damak, dil ,dudak ,kaslar vb..) hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen kistik veya tümöral patolojilerin tedavilerin yanı sıra diş ve çene kırıkları,sürmüş yada gömük kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi, protez yapımına yardımcı olmak amacıyla yapılan düzeltmeleri içeren bir anabilim dalıdır. Çene-yüz bölgesi ağrıları, çene eklemi hastalıkları, tükürük bezi rahatsızlıkları çene-yüz deformitelerinin düzeltilmesi de çene cerrahisinin çalışma alanı içindedir. Bunlarla beraber bazı sistemik hastalıkların ağız içinde ki bulgularının teşhisi, tedavisi ve kontrolleri de yapılmaktadır.

Ortodonti, dişler ve çenelerin estetik ve fonksiyonunu ideale ulaştırarak bireyin yaşam kalitesini yükseltmesine katkıda bulunan bilim dalıdır.

Hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik problem daha da kötüleşir. Zaman geçtikçe, çapraşıklık nedeniyle dişlerin yeterince temiz tutulamaması sonucu oluşan çürük ve diş eti hastalıkları, diş kayıplarına sebep olabilir. Bunların yanında bozuk kapanışlar diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğneme ve konuşmada zorluklara ve destek kemik ve diş eti dokularının hasarına yol açabilmektedirler.

Ortodonti, dişlerinizin sağlığı ile beraber, gülümsemenizin de düzelmesini ve daha iyi olmasını sağlayan bir bilim dalıdır. Her bireyin kapanış bozuklukları ve tedaviden beklentileri bir başkasından farklı olduğundan, ortodontistiniz gereken düzeltimi dikkatlice analiz ettikten sonra en iyi tedavi yöntemini size önerecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gül Aykanat Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)