Gaz Yapan Sebzeler Ve Gazı Azaltma Yolları!

Yazar Melike Karaca • 25 Nisan 2023 • Yorumlar:

Gaz Yapan Sebzeler Nelerdir?

• Soğan

• Sarımsak

• Turp

• Lahana

• Karnabahar

• Brüksel lahanası

• Pırasa

Yemek yedikten sonra sık sık gaz veya şişkinlik sorunları yaşıyorsanız, diyetinizde değişiklik yapmayı düşünmenin zamanı gelmiş olabilir!

Pek çok kişi yukarıda listelenen yiyecekleri herhangi bir sorun yaşamadan tolere  edebilirken, bazılarımız için bitmek bilmeyen gaz, şişkinlik ve kramp şikayetleri bir anda  gününüzü alt üst ederek yaşam konforunuzu düşürebilir.

Bunun sebebi sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye  yardımcı olan prebiyotikleri yoğun içermesidir.  

Prebiyotikler besinlerin içerisinde bulunan ancak vücut tarafından sindirilemeyen  karbonhidratların kalın bağırsakta bakteriler tarafından fermente edilmesiyle oluşan kısa  zincirli yağ asitleri, hidrojen, karbondioksit ve metan gazlarını oluşturmaktadır.  

• Bağırsak sağlığımız için çok faydalı olmasıyla birlikte prebiyotik besinlerin yoğun  tüketimi aşırı gaz oluşumu, kramp ve şişkinlik problemi yaratarak günlük  yaşamınızı zorlaştırıyorsa;  

Bu sebzelerin gaz yapma etkilerini azaltma yolları! 

Soğangiller 

Pırasa, kuru soğan, arpacık soğanı, yeşil soğan, frenk soğanı ve sarımsak:  

Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız soğangillerde bulunan fruktan gaz oluşumunun  başlıca sebebidir. 

Soğan: Yemeklerimizin olmazsa olmazı ve gaz yapıcı sebzelerin de başında gelir. Çiğ tüketmek yerine, soteleme, fırınlama, közleme gibi ısıl işlem uygulanması soğanın sindirimini kolaylaştıracağı gibi frenk soğanı tozu veya soğan tozu kullanmak da gazı azaltmanın iyi bir yoludur. 

Sarımsak: Balık ve güveç yemeği tariflerinize ekleyerek fırınladığınızda, yemeklerinize aroma verirken pişirme işlemiyle gaz yapıcı etkisinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca sarımsağı bir miktar soteledikten sonra yoğurdunuza eklemek veya sarımsak tozu kullanmak da iyi bir seçenek olacaktır.

Lahanagiller  

Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası: 

Porsiyon boyutlarını azaltmak iyi bir yol olsa da kullanabileceğiniz diğer pişirme  önerileri: 

Brokoli: Kış aylarında brokoli salatası oldukça doyurucu bir seçenektir.  Haşlama süresini uzun tutarak salatasını, haşlama suyunu attıktan sonra tekrar su  ekleyerek hazırlayacağınız çorbasını ya da fırınlanmış halini kullanarak daha az gaz  yapmasını sağlayabiliriz. 

Karnabahar: Son zamanlarda karnabahardan kısır yapma fikri düşük  kalorisi ile dikkatimizi oldukça çekmedi  mi? Yine karnabaharı önden haşlayıp  suyunu atarak kısır veya fırınlanmış  karnabahar yemekleri yapabiliriz. 

Lahana: Salatalarda çiğ kullanmak yerine kapuska yemeğinde olduğu gibi  pişirerek kullanmak lahanayı  değerlendirmenin iyi bir yoludur. 

Brüksel lahanası: Haşlayarak kullanabileceğiniz gibi fırınlama yöntemi de Brüksel lahanasını lezzetlendirirken  sindirim şikayetlerinden sizi kurtarır. 

GAZI AZALTMANIN DİĞER YOLLARI 

• Rezene tohumlarını kaynatarak, nane yapraklarını ise demleyerek hazırlayacağınız  çayları, sindirim sorunları yaşadığınız günler için iyi bir içecek tercihi olacaktır. 

• Baharat olarak kullanabileceğiniz kimyon ve kişnişi de salata, sos, çorba ve diğer  tencere yemeklerine ekleyebilirsiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)