Gebelik Döneminde Sigara Dumanına Maruz Kalınmamalı

Gebelik süreci anne ve baba adayları için birçok yönden heyecanlı ve stresli bir dönemdir. Bu süreçte gebelik takibinin nitelikli bir şekilde yapılması, anne adayının dengeli ve sağlıklı beslenmesi ve doktor kontrolündeki egzersizlerin aksatılmamasının yanı sıra birçok çevresel faktör de büyük önem taşımaktadır.

Gebelik planlamasından önce yapılacak jinekolojik ve biyolojik kontroller sırasında anne adayı sigara ve alkol tüketiyor ise bu alışkanlıklarının bırakılması önerilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’deki anne adaylarının yaklaşık ’inin gebelik döneminde sigara tükettiği belirlenmiştir. Sigara içerisinde; nikotin, karbon monoksit ve zift gibi hem annenin hem de bebeğin sağlığını ciddi bir şekilde etkileyen maddeler bulunmaktadır. Erken doğum riskinin yanı sıra; bebeğin yeterli miktarda oksijen alamaması sebebi ile kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve iç organlarının sağlıklı bir şekilde gelişememesi gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Anne adayının sigara ve tütün içeren zararlı ürünleri tüketmesi, sigara dumanına maruz kalarak pasif içici olarak gebelik sürecini yaşaması da benzer problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda gebelik döneminde tütün ürünlerinin tüketilmesi veya dumanına maruz kalınması; bebekte astım ve zatürre gibi solunum yolu rahatsızlıklarına ve psikiyatrik ve bilişsel problemler ile birlikte zeka geriliğine de neden olmaktadır.

Sigara Kullanımının Sonuçları

Sigara kullanımının sağlığa ciddi zararlar vermesinin yanında erkekte sperm hücrelerine zarar vermekte ve kadında yumurta gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Kısırlık teşhisi konulan ve tüp bebek tedavisine başlayan çiftlerin de sigara alışkanlıklarını bırakmaları tedaviden olumlu sonuç alabilmek adına büyük önem taşımaktadır.

Gerek doğal süreçte gelişen gerekse de tüp bebek yöntemi ile oluşan gebeliklerde anne adayının; yaşamın birçok alanında dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Gebelik takibinin düzenli olarak yapılması, gerekli testlerin zamanında uygulanması, dengeli ve sağlıklı beslenme gibi önemli noktaların yanında sigara ve tütün ürünlerinden uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)