Gebelik Öncesi Doktor Kontrolü

Merhabalar sevgili anne adayı;

Modern toplumların çehresini kadınların güzelleştirdiğini düşünürsek bu çehrenin mimarının da anneler olduğunu kabul etmek gerekir. Böylesi değerli bir sıfata sahip olmak da takdir edersiniz ki ciddi bir emek ister.

Birbirine sevgiyle bağlanmış bir çiftin aşklarının en büyük meyvesidir çocuk. Hal böyle olunca, böylesine büyük ve önemli bir misafir için de hazırlık yapmak bence hayatın en keyifli işi olsa gerek. İşte ömrünüzde 2-3 kez yapacağınız, dünyanın en güzel yolculuğu için bazı hazırlık tüyoları.

        Başlangıç noktamız;  fiziksel ve psikolojik olarak gebeliğe hazır olmak! İdeal hazırlık dönemi 2 ay öncesinde başlar. Fiziksel hazırlıkta en başta kilo gelir. Hamilelik boyunca yaklaşık 10-12 kilo alacağınızı hesap edersek; fazla kilolarınızdan kurtulmak, sizi hamilelik sürecinde oluşacak risklerden koruyacak, fizyolojik olarak daha iyi ve rahat olmanızı sağlayacaktır. Yine gebe kalmadan önce plates, yoga gibi disiplinler ile vücudunuzun esnekliğini ve kas gücünüzü arttırarak hem ilerleyen gebelik haftalarında oluşacak ağrılar için önlem almış hem de doğum için vücudunuzu hazırlamış olursunuz. Psikolojik hazırlıkta da kendinizi hamilelik fikrine alıştırdığınız dönemdir. Alışkanlıklarınızı, iş temponuzu, arkadaş çevrenizi ve en önemlisi ruhunuzu bebeğe göre yeniden düzenlemelisiniz. Dengeli beslenme, sıvı alımını arttırma, sigara gibi kötü alışkanlıklarımızdan uzaklaşma, uyku düzenini sağlama hem psikolojik hem fizyolojik hazırlığınıza katkı sağlayacaktır.          

        Gelelim biz hekimler tarafından yapılacak değerlendirmeye. Bizim ve doğal olarak hastamız için detaylı yapılmış bir özgeçmiş sorgulaması kadar kıymetli bir şey yoktur. Mevcut hastalıklarınız, geçirdiğiniz rahatsızlıklar, geçirdiğiniz ameliyatlar, kullandığınız ilaçlar, önceki gebelik hikayeniz, düşükleriniz varsa nasıl olduğu, eşinizle akrabalık durumunuz, genetik geçişli hastalıklar açısından aile bireylerindeki rahatsızlıklar... İşte bunların hepsi sağlıklı bir hamilelik sürecinde bizim için en büyük yol gösterici ve iyi birer planlama materyalidir. Sonraki aşamada kansızlık (anemi ) , şeker (diyabet), tiroid hastalığı, tansiyon gibi hastalıkların tanısının konmasında yardımcı kan testlerine bakarız. Folik asit ve test sonuçlarına göre gerekli ise uygun ilaçları başlarız. Rahim ağzı sürüntüsü (smear testi ) alınması da yine gebelik öncesi önerdiğim testler arasında ve son olarak tabii ki bebişimizin yuvasını kontrol etmek gerekir. Yani ultrason ile pelvik alanı inceleriz. Rahim, yumurtalıklar, tüpler...

          Hamilelik öncesi kontrol gibi modern ve bilinçli bir davranışı sergileyen ailelerin kollarında dünyaya merhaba diyen minik kuzular, sizce de hayata 1-0 önde başlamaz mı? İşte bu yüzden hamilelik öncesi doktorunuza gitmekten çekinmeyin. Emin olun hekiminiz de bu durumdan çok memnun olacaktır. Bu güzel kararı verdiyseniz şimdiden harika bir yolculuk geçirmeniz dileğiyle...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emre Uysal Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)