Gebelik Öncesine Uygulanan Tıbbi Kontroller

Gebelik döneminin sorunsuz yaşanabilmesi ve bebeğin sağlıklı doğması için gebelik öncesinde anne adayının sağlıklı olması çok önemlidir. Gebelik sırasında anne adayı ve bebeğin karşılaşabileceği riskleri kontrol etmek ve sorunları saptamak adına gebelik planlandığı dönemden itibaren tıbbi kontroller yapılmalıdır. Gebelik öncesinde anne adayının psikolojik ve fizyolojik sağlığının korunması gerekmektedir.

Anne ve baba adayının sağlık öyküsünün alınması, hastalıkların tedavisi, annedeki eksik vitamin ve minerallerin takviye yolu ile tamamlanması gebelik öncesi dönemde gerçekleştirildiğinde gebelik süreci çok daha huzurlu ve konforlu geçecektir. Gebelik planlaması yaparken başvurulan kadın doğum uzmanı ile; daha önceki hamilelikler, adet döngüsü geçmişi, kadın doğum hapı kullanımı, önceki Pap test sonuçları ve geçmişte yaşanılan cinsel yolla bulaşan hastalıkları veya vajinal enfeksiyon bilgilerinin paylaşılması gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyat geçmişi veya miyom ameliyatları ve jinekolojik müdahale geçmişinin de doktor ile paylaşılması gerekmektedir. Bu durumlara alınacak önlemler bebeğin sağlığının korunması ve doğum sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Gebelik Öncesi Kontrol Altına Alınması Gereken Hastalıklar

Anne adayının kendisinde veya ailesinde diyabet, hipertansiyon veya pıhtılaşma geçmişinin olması da gebelik takip sürecinde uygulanacak testleri belirlemektedir. Gebelik öncesinde ideal vücut ağırlığına ulaşmak gerekmektedir. Gebelik sırasında komplikasyon riskinini azaltmak için fazla kilolu olan kadınların kilo vermesi veya düşük doğum ağırlıklı bir bebek doğurma riskini azaltmak için çok zayıf kadınların kilo alması hamilelik döneminde yaşanabilecek komplikasyonları önlemede yardımcı olmaktadır. Gebelik öncesinde doktorun bilmesi gereken konulardan biri de alkol, sigara veya uyuşturucu bağımlılığı olup olmadığıdır.

Gebelikten önce bu bağımlılıklardan uzaklaşmak gerekmektedir. Aynı zamanda çay, kahve, çikolata ve benzeri kafein içeren maddelerin de miminum düzeyde alınması gerekmektedir. Hamile kalınmadan önce bir folik asit takviyesi alınmalıdır. Folik asit bebeğin beyin omurilik sisteminde anomali olasılığını azaltmaktadır ve gebe kalmayı planlamadan 3 ay öncesinde kullanılmaya başlanması önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)