Gebelik Testi ve Son Adet Tarihi

Gebelik testi adet gecikmesinden hemen sonra yapılabilir. Evde yapacağınız eczaneden aldığınız testler ve kanda Bhcg düzeyinizin ölçülmesi ile yapılabilir. İdrar testinde çift çizgi çıkması veya kan testinizin pozitif gelmesi %100 gebe olduğunuz anlamına gelmez. testin pozitifliği biyokimsal gebelik, dış gebelik veya erken hafta düşüklerinde de görülebilir.Gebeliğin kesin tanısında ultrasonda bebeğin kalp atışının izlenmesi ile konulur. Test beklediğiniz adetiniz gecikmesi durumunda yapılmalıdır. Daha önce yapılması durumunda doğru sonuçlar vermeyebilir özellikle idrar da bakılan test gebe olmanıza rağmen negatif çıkabilir.
Adetiniz gecikti ve eczaneden aldığınız idrar testi yaptınız pozitif çıktı. Takiben en yakın sağlık ocağında kan tahlili yapmanızı öneririm.Eğer onda da pozitif bir değer aldıysanız bir kadın doğum hekimine başvurmanınız gerekmektedir.
Yapılan kan testinde (BHCG) değerinize göre kaç aylık olduğuna dair bir şey söylenmesi sağlıklı değildir. Gebelik haftası son adet tarihine göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle gebelik planlıyorsanız adet tarihlerinizi not etmenizi öneririm. Bunun için yapılmış birçok telefon uygulaması bulunmaktadır. Ayrıca gebeliğinizin 5-6 haftasında fetus görünür duruma geldiğinde ultrasonda yapılan ölçümlere göre kesin haftası belirlenir hekiminiz tarafından gerek görülürse son adet tarihiniz düzeltilebilir. Özellikle geç döllenme olması durumunda son adet tarihi değişebilir ve düzeltilmesi ve bundan sonraki takiplerde bebeğin haftasının ona göre yapılması gerekir. Düzensiz adet gören kadınlarda da yine aynı şekilde son adet tarihi belirlenmelidir.
Son adet tarihinin erken haftalarda belirlenmesi önemlidir.Bu yüzden hekimleriniz ultrason esnasında size ilk bu tarihi sorar. Çünkü bebeğin gelişiminin takibi bu tarihe göre yapılmaktadır. Örneğin ilerleyen gebelik haftalarında son adet tarihinin bilmeyen bir gebenin yapılan kontrolünde bebeğin gelişimi değerlendirmesi sonucunda 32 hafta uyumlu çıktı. Ancak gebe son adet tarihini bilmiyor ya da ilk haftalarda belirlemediyse ve aslında bebek 35 hafta ise gelişim geriliği söz konusudur veya tam tersi 27 hafta ise beklenenden hızlı büyümüş olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)