Gebelik ve Doğum

Gebe kalmayı düşündüğünüzde mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızdan muayene ve tetkiklerle sağlıklı bir gebelik için öneriler almalısınız. Bu görüşmeden sonra folik asit desteği almadıysanız başlanır. Önerilen gebe kalmadan 3-6 ay önce destek folik asit başlanmasıdır. Muayenede gebelik öncesi tedavi edilebilecek bir hastalık saptandı ise örneğin tiroid fonksiyonları bozuk ise önce bu düzenlenip öyle gebeliğe izin verilir. Bazen bu muayene gebe kalabilirsin gebe kalmanda sorun yok cümleleri ile karıştırılabiliyor. Muayenemiz siz gebe kalmanızda sakınca yok anlamına gelir. Gebe kalacaksınız garantisi değildir. Korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl bazen ileri anne yaşında bu süre 6 aydır, gebe kalamazsanız araştırmamız o zaman niye gebe kalamadığınız şeklinde devam eder.

Gebelik takibinde ilk üç ayda ki tetkikler

HEMOGRAM, RUBELLA, TOXO, VDRL, VİT D, BİYOKİMYA, HBS HIV, ANTİ HCV, TSH, TİT VE İDRAR KÜLTÜRÜ

Ultrason ile 5-6 haftada kese, 6-7 hafta arasında kalp atışı, 9 haftada yine ultrasonda gelişimi bakılıp 11-13 hafta arasında ise ense kalınlığı ve burun kemiği bakılarak ilk 3 ayı tamamlamaktayız.

11-13 Hafta 6 Gün Arasında

ense kalınlığı ve burun kemiği bakılarak İKİLİ TEST down sendromu ve genetik hastalıklar için yapılmaktadır. Bu arada yaş faktörü yada yüksek risk grubu nedeniyle CVS (KORYON VİLLUSUNDA ÖRNEK ALMA ) VEYA ANNE KANINDA FETAL DNA testi ile ileri tetkikler yapılabilmektedir.

16 Haftada

ultrasonla gelişimi bakılarak yine kanda dörtlü test yapmaktayız. 18-20 haftalar arasında ANOMALİ TARAMASI dediğimiz ikinci düzey ultrason yapılmaktadır.

24-28 Haftada

şeker yükleme testi ile kan uyuşmazlığı varsa indirek coombs tesi ve iğnesi korumak amaçlı yapılmaktadır. Bu arada yine hemogram biyokimya ve idrar kültürü istenmektedir.

32. haftaya kadar dört haftada bir giden incelemeler

32 den sonra iki haftada bir 37 den sonra haftada bir ve 40 haftadan sonra 3 günde bir olmaktadır. NST yine muayenehanemde var ve çekmekteyiz.

Takip süresince gerek duyulan demir, vitamin, balık yağı ve kalsiyum magnesium desteğide verilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Übeyt Akçin Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Übeyt Akçin

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al