Kürtaj

KÜRTAJ, genelde rahim içinden istenmeyen gebeliğin veya olumsuz gebeliğin tahliye edilmesi anlamında kullanılır.Bunun dışında kürtaj, düşükten sonra rahimde kalan parçanın alınması ya da anormal kanamalara bağlı parça alınmasını içeren rahim içinin temizlenmesi işleminede verilen isimdir.Her ne kadar rahim içinin hastalık durumunda veya anormal gebeliklerde başvurulan işlem olsa da genel olarak istenmeyen gebeliğin sonlandırılması olarak bilinmektedir.

Ülkemizde yasal tahliye dediğimiz, istenmeyen gebelik sonlandırılması yasalarımıza göre 10. gebelik haftasına kadar yapılan bir işlemdir. Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanmaktadır, yanlış hesaplamalar olmaması için bu durumun ultrasonla da mutlaka teyit edilmesi gerekmektedir. Gebelik teyidinde ultrasonun yeri çok önemlidir. Ultrasonda işlem öncesi kese görülmesi ve hastada dış gebelik olmadığının kesinleştirilmesi ile daha sonra çıkacak sorunlar başta önlenmiş olur. Yani kese görülmeden KÜRTAJ olunmamalıdır.
Karar verildikten sonra yapılması gereken en önemli basamak, işlem için merkez seçimidir. KÜRTAJ işlemi uzman bir kişi tarafından steril bir ortamda, işlem öncesi ultrasonla bakılarak, işlem sonrası da tekrar ultrasondan işlemin doğruluğu teyit edilerek yapıldığı sürece güvenilir bir uygulamadır. Ancak bu şartlar sağlanmadığı sürece rahim içi tamamen temizlenmezse sağlık sorunları doğurabilir. Bu açıdan işleminde önemli olan noktalardan biri nerede yapıldığı konusudur.

Yapılacak işlemde tercih edilmesi gerekilen yöntem, uzman bir kişi tarafından vakum yöntemi kullanılarak steril şartlarda kürtaj yapılmasıdır.

KÜRTAJ ŞU DURUMLARDA DA YAPILABİLİR

Ölü bebek, boş kese, üzüm (molar) gebelik, düşükten sonra parça kalması, annenin sağlığını tehdit eden ciddi hastalıklar ya da bebeğin yaşamla bağdaşmayan sakatlıkları. Ülkemizde yasal işlem için belirlenen süre 10.gebelik haftasıdır. Oysa az önce saydığımız tıbbı nedenlerde 10 haftanın üzerinde de işlem yapılabilir. Bu durumlarda heyet kararı dediğimiz üç hekimin imzalı raporu çıkartmak gerekir.

Sadece gebelik sonrası yapılan bir uygulama olarak düşünülmemelidir. Rahimle alakalı bir hastalıkta, menapoz dönemindeki kanamalarda veya çok fazla düzensiz ve ara kanamaları olan 35 yaş üzeri bayanlarda tanı koymak ve tedavi amaçlı bu yöntem uygulanmaktadır. Böyle durumlarda rahim içi temizlenmesi olan işlemde alınan parça incelenerek kanamanın sebebi araştırılır.

Tüm aletler ve ortamı steril hazırlamak şarttır. Tecrübeli kadın doğum uzmanlarınca yapılan Vakumla Kürtaj güvenilirdir. İşlem genellikle 5 – 10 dakikayı geçmese de hastaların anesteziden uyanıp masadan kalkması 20 – 30 dakikayı bulur. Hasta, dinlendikten sonra istediğini yiyip içebilir ve günlük işlerine devam edebilir. İşlemden sonra hasta uyanmadan yapılan ultrasonografiyle de sorunsuz uygulamanın olduğu teyit edilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Übeyt Akçin Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Übeyt Akçin

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al