Vajinismus

VAJİNİSMUS VE CİNSEL KASILMA NEDİR ?

VAJİNİSMUS, vajina kaslarının ilişkiye engel olacak şekilde istemsiz kasılmasıdır. Vajinismus,sağlık problemi olmaktan ziyada psikolojik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sonucunda ilişki ağrılı, zor veya imkansız hale gelir.

Vajinanın girişinde pelvis taban kaslarının kasılması ile sanki duvar gibi geçişe engel olan direnç oluşur. Bu pelvik taban kasları dışında bazen uyruk kaslarını ve tüm bacak kaslarını içeren kasılma ile bacaklarını kapatıp, eşini itebilen panik atak benzeri tablo ile de karşımıza çıkmaktadır.

KIZLIK ZARINDAKİ TABULARIMIZ VAJİNİSMUSA YOL AÇAR

Kızlık zarı, Vajen girişinde ortası delik, esnek bir mukoza kalıntısıdır. Adet kanaması bu delikten akıp geçmektedir. Kızlık zarının yapısına göre çeşitli şekillerde olabilmektedir. Kızlık zarı bir duvar gibi girişi kapatmaz. Sert bir yapıda değildir. Esnektir, çok incedir. Ortası deliktir.

Toplumumuzda bakirelik simgesi olarak görülen kızlık zarı, çoğu zaman sıkıntılara yol açmaktadır. Tam olarak bilinmediği, araştırılmadığı için yanlış şekilde yorumlanabilmektedir. Bakirelik vurgusunun olmazsa olmaz kuralı kanama olarak düşünülmektedir. Oysa kızlı zarının bir çok çeşidi bulunmaktadır ve bu yapı kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu konuda yanlış bilgilerle ve baskılarla büyüttüğümüz kız çocuklarımız, ne yazık ki karşımıza VAJİNİSMUS olarak gelmektedirler.

Kanama, doğru bir cinsel ilişkide yeterli kayganlık sağlanacağı için pembe akıntı veya damla şeklinde olmaktadır.Hatta çok az kanama olacağı gibi hiç kanama da olmayabilir. Çünkü kızlık zarı esnektir.

Toplumumuzda abartılı anlatımlar, kulaktan kulağa efsaneye dönüşen ilk gece öyküleri, genç kızlarımızda tabular oluşturmaktadır. Bu korkuların sebepleri arasında ailesi tarafından baskı gören, bakirelik algısıyla büyütülmüş biri olmanın yanında, evlendiği kişinin aile ve düşünce yapısının rolü de büyüktür. Bu nedenle bizim toplumumuzda her on bayandan birinde VAJİNİSMUS‘a rastlanmaktadır. Vajinismus yaşayan bayana bu konuda yardımcı olması ve anlayışlı davranması gereken en önemli kişi, eştir. Eşin, ilişkiye girememe durumunun bayanın isteği doğrultusunda yaptığı bir şey olmadığının bilincinde olması gerekmektedir. Çünkü Vajinismus, istem dışı vücudun kasılması, kendini ilişkiye karşı kapatma durumudur. Vajinismus yaşayan kişi eşiyle ilişkiye girmek istese dahi vücudundaki kasılma buna izin vermez. Vajinismus yaşayan çiftlerin bu konuda mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir. Tedavi ile bu durum ortadan kalkabilmekte ve ilişkideki bu sıkıntı atlatılabilmektedir.

VAJİNİSMUS ÇÖZÜMÜ

Çoğu hasta yaşadığı durumun kendine bağlı olduğunu düşünür. Belki de VAJİNİSMUS diye bir şeyi daha önce hiç duymamıştır. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde birçok kişi bu sıkıntıyla karşı karşıyadır ve bu durum ülkemizde her on kadından birinde görülmektedir. Bu özellikle  cinselliğin eksik ve yanlış bilgilendirildiği baskıcı toplumlarda izlenir. Burada yaşanan sıkıntılardan biri de sorunu yaşayan çiftlerin sadece kendi başına geldiğini düşünmesidir,  kendinden başka kimsede olmadığını düşünüp gizli tutması ve hiç araştırma yapmamasıdır.  

Belirtileri başlıklı yazımı okuduysanız ve Vajinismus olduğunuzu düşünüyorsanız uzman doktordan yardım almanız  gerekmektedir. Her ne kadar belirtileri kişi tarafından kendi tanısını koydurucu görülse de ,bu konuda uzman birinin değerlendirip yol çizmesi başarıya giden yolu kısaltır. Çok zaman kaybetmeden başvurmak çiftleri rahatlatır.

Çözümü için en önemli olan faktörler; eş desteği, sabır, güven ve inançtır. Öncelikle hastanın bu durumu kabul edip artık bu sıkıntıya değil bunun çözümüne odaklanması gerekmektedir. Bunun için de araştırma yaparak alanında uzman birinden destek almalıdır. Sonrasında kendine, eşine ve tedaviyi yürüten uzmana güven duymalıdır. Bu tedavi sonucunda her şeyin düzeleceğine ilişkiye girebileceğine inancı olmalıdır. Eşler de bu durumun bayanın kontrolü dışında gerçekleştiğini bilip bu konuda eşlerine yardımcı olmalıdırlar.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Übeyt Akçin Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Übeyt Akçin

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al