Gebelik ve Hemoroid

Yazar Ali Emrehan TüzünGastroenterolog • 9 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Gebelikte ve sonrasında hemoroid her 3 kadından birinde görülmektedir. Gebelik sırasında bebeğin barsaklara bas yapması, hareketsizlik, posadan fakir beslenme gibi birçok neden kabızlık ve ıkınmaya neden olur. Özellikle normal doğum sonrası hemoroid, makatta yırtılma, zaten hareket kabiliyetinin az olduğu lohusa döneminde karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık yakınmalarını artırır. Doğum sırasında kan kaybı olması nedeniyle gelişen kansızlık ve demir eksikliği, hemoroid kanamasıyla daha da ilerler ve annede halsizlik, uyku hali, iştahsızlığa neden olur.

Gebelerde ve doğum sonrasında gelişen hemoroid sıkıntılarında uygulanabilen ameliyatsız tedavi yöntemleri anneye ve bebeğe zarar vermemektedir. Lazer yöntemi olarak bilinen infrared tedavisi ya da bağlama olarak bilinen hemoroid ligasyon tedavisi lokal anesteziyle birkaç seansta düzeltilebilir. Tedavi sonrasında annenin tekrar kabız kalmaması için yeterli sıvı ve posalı gıdalarla desteklenmesi gerekir.

Hemoroidin bağlanması, anüsün anoskop adı verilen ışıklı özel bir spekülumla değerlendirilerek ligatör adı verilen ucunda lastik halkalar bulunan bir aletle yapılır. Hemoroid bezesi vakum yoluyla çekildikten sonra taban kısmına lastik halkalar yerleştirilir. Bu şekilde kanlanması engellenen hemoroid birkaç gün içinde kurur ve kaybolur.

İnfrared yönteminde uç kısmından kızıl ötesi ışın verilen bir cihazla hemoroidin içinde lokal pıhtılaşma oluşturularak beslenmesi engellenmekte ve kuruması sağlanmaktadır. Aynı işlem lazer ve yüksek ısıyla da yapılabilir.

 

Bu işlemlerden sonra hasta günlük aktivitesine devam edebilmektedir. Özellikle ilk hafta dışkılama sırasında ıkınmamalıdır. Gaytanın yumuşak kıvamlı olması için bir süre bazı ilaçlar kullanılabilir. Ama temel kural günde 2 öğün posalı gıdalarla beslenmek ve yemek aralarında yeterli su içmektir.

Skleroterapi: Hemoroidlerin tedavisinde kullanılan diğer yöntemdir. Genişlemiş toplar damarların içine enjekte edilerek tıkaç oluşturur. Ancak gerek gebelikte gerekse sonrasında tromboemboli riski yüksek olduğundan uygulanmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)