Gebelik ve Lohusa Döneminde Oruç

Ramazan ayında hastalarımdan gelen en sık soru oruç tutup tutamayacakları. Tabii ki burada işin vicdani boyutu devreye giriyor. Anne adayları bir yandan dini görevlerini yerine getirmek isterken bir yandan da minik yavrularına zarar vermemek istiyorlar.

Konuyla ilgili Arap ülkeleri ve Türkiye'de yapılan sınırlı sayıdaki çalışmalar uzun süren açlık periyotlarının annede kan şekeri seviyesini düşmesine, sıvı alımının azlığına bağlı dehidratasyon (susuzluk) oluşmasına sebep olduğu ve bu durumların oluşması neticesinde bebeğin aktivitesinde azalma, kilo alımında duraksama, amniyon sıvı dengesinde bozulma, kasılmalar ve erken doğum gibi riskli durumlarda artışın gözlendiği yönünde görüş belirtiyor. Yine lohusa döneminde de sütün azalmasına bağlı takviye mama kullanımının arttığı vurgulanmış.

         Oruç ve gebeliğin dini boyutuna baktığımızda ise Diyanet İşleri Başkanlığının sayfasında da yazdığı gibi gebeler ve lohusaların oruç tutmaktan muaf olduklarını ve daha sonraki bir dönemde tutamadıkları oruçlarını kaza edebileceklerini biliyoruz. 

       Şahsi fikrim ise içinde bulunduğumuz yaz aylarında aç ve susuz kalınan sürenin uzamasına bağlı anne ve bebeğin olumsuz etkileneceği yönünde. Hamilelik ve lohusa dönemini diğer sağlıklı insanların geçirdiği dönemlerle karıştırmamak gerekir, vücudun işleyişinin, verdiği tepkilerin tamamen değiştiği bir dönemden bahsediyoruz. Bu yüzden anne ve anne adaylarının en değerli varlıklarının sağlığı için oruçsuz geçirdikleri dönemleri sonrasında kaza etmelerinin uygun olacağını düşünüyorum. 

       Her seye rağmen oruç görevini yerine getirmek isteyen gebe ve lohusalarımız için önerim ise iftar sonrası sahura kadar 2 ana 2 ara öğün yapmaları, uzun süre tok tutacak protein ağırlıklı gıdalardan beslenmeleri, sıvı alımını 2-3 litre arasında tutmaları, gün içerisinde kendilerini çok yormamaları ve vücutlarının verdiği tepkileri çok iyi takip etmeleri, zorlandıklarını anladıklarında ise kalan günleri kaza etmeleri. Tabiki düşük ihtimalinin yüksek olduğu ilk 3 aylık dönem içinde olan ve doğuma 1 ayı kalmış olan hastalarımı bu istekli grubun dışında tuttuğumu belirtmek isterim. 

Ramazan ayının sizin ve hasretle beklediğiniz yavrular için hayırlı bir şekilde geçmesi dileğiyle...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emre Uysal Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)