Gebelikte 11-14. Hafta Taraması


2000’li yılların başından itibaren kullanımda olan bir tarama testidir. Tepe-popo mesafesi(CRL) 45-85 mm arasındaki bebeklere yapılır. Aşağıdaki değerlendirme ve ölçümler yapılır:

* Kalp aktivitesi

* Bebek hareketleri

* Plasenta(bebek eşi) yerleşimi

* Bebeğin içinde bulunduğu su miktarı

* Baş-popo mesafesi ölçülerek büyüme takibi

* Kafa-gövde bütünlüğü

* Kafa kemiklerinin oluşumu ve kafa içi yapılar

* Ön ve arka vücut hatları

* İki kol-el ve iki bacak-ayak

* Mide

* İdrar torbası

* Ense Kalınlığı (NT): Bu haftalarda bütün bebeklerin ensesinde, cilt altında fizyolojik olarak milimetrik bir sıvı birikmesi vardır. Bu sıvının kalınlığı ölçülür. Bu kalınlıktaki belirgin artış, hem kromozomal hem de yapısal bozukluk riskini yükseltmektedir. Yine de artmış ense kalınlığı olan olguların çok önemli bir kısmı normaldir. Bebeğin büyüklüğüne göre ense kalınlığı sınır değeri değişmekle birlikte, 3.5 mm ve üzeri bu haftalar arasındaki tüm bebek için artmış bir ölçümdür ve ek tarama testi gerekmeden tanısal testlere geçmeyi gerektirir. 

* Burun Kemiğinin Varlığı: Down Sendromlu bebeklerin yaklaşık yarısında burun kemiği ya hiç gelişmez ya da az gelişir.

* Göbek kordonundan temiz kan getiren damarın, kalbin sağ kulakçığına gelmeden önce, karaciğeri içinden geçen bölümünün (Duktus Venozus), renkli doppler kullanılarak incelenmesi.

11-14. Hafta taraması için sertifikasyon, Londra kökenli, Fetal Tıp Vakfı (Fetal Medicine Foundation-FMF) tarafından verilmekte ve takip edilmektedir.
Ultrasonografinin ardından aynı gün İkili Test için anne adayından kan alınır ve  plasentadan salgılanan, serbest hCG ve PAPP-A adlı iki hormon seviyesi ölçülür.

Down sendromu ve sık görülen diğer kromozomal bozuklukların taranması için; 

Yukarıdaki ultrasonografi bulguları

İkili test değerleri 

Anne yaşı, ağırlığı ve boyu, sigara alışkanlığı

Annede şeker hastalığı

Tüp bebek uygulaması

Önceki gebelikte kromozom bozukluğu öyküsü

 

Yukarıdaki veriler bir bilgisayar programında birleştirilerek, bu hamileliğe özel bir risk değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirme sonucu anne adayı, alınan sınır değere göre ( Genellikle alınan sınır değer, 1/250) yüksek ya da düşük risk grubuna ayrılır. Bütün verilerin birleştirildiği bu teste, Kombine Tarama Testi denir. 

 

11-14. Hafta Ultrasonografisi ile Preeklempsi Riskinin Değerlendirilmesi ve Önlenmesi

 

Gebeliğin son aylarında görülen; tansiyon yüksekliği, idrarda protein kaybı ve ödemle karakterize bir durumdur. Ağır şekli, gebelerin yaklaşık %2’sinde görülür. Özellikle 34. Gebelik haftası öncesi görülmesi, anne ve bebek için ciddi riskler oluşturabilir. 

11-14. hafta ultrasonografisine, rahime giden kan akım ölçümlerinin de eklenmesi (Renkli Doppler), preeklempsi riskini belirlemede önem taşır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Kır Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mustafa Kır

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Perinatoloji Op. Dr.

Randevu al