Gebelikte Beslenme

Yazar Merve AksoyDiyetisyen • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

Gebelik hem anne açısından hem de bebek açısından beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açabilir. Bebeklerde ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlamaktadır.

Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde beslenme, hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığını önemli oranda etkilemektedir. Bu nedenle hamile kadın gebeliği süresince; kendi ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerini karşılamak, vücut depolarını dengede tutmak, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişimini sağlamak, emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak adına yeterli ve dengeli beslenmelidir.

Gebelik Döneminde Kilo Verilebilir mi?

Eğer anne gereğinden fazla kilolu ödemli ise anneyi rahatlatacak kadar kilo verilebilir. yine anne ve bebek için yeterli besin ve kalori dengesi içerisinde bu mümkündür. Veya en iyi ihtimalle kilo artışı sadece bebek için sağlanıp annenin daha fazla gereksiz kilo almasının önüne geçilir.

Aynı zamanda gebelik sürecinizi de planlayarak, aşerme, tiksinme dönemlerini daha konforlu hale getiriyoruz. Doktorunuz tarafından yorumlanmış kan tahlili sonuçlarınıza göre, bebeğinizin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri planlayarak beslenme programlarınızı oluşturulur.

İdeal kiloda bir gebenin (örneğin 165cm boy için 55 kg ) ortalama 8-12 kilo alması yeterli olacaktır.

Eğer gebe (örneğin 165cm için 75kg) maximum 2 kilo alması gerekir veya gebe(165cm 80 ve üstü ise) hiç kilo almasına gerek yoktur en azından 3-4 kilosu zaten ödem olmakla beraber çok sağlıksız ve zararlı kalorileri kısıtlayıp bebek ve anne için yetecek kalori verilerek kilosu aşağı yine benim gözetimimde olması gerektiği kadar aşağı çekeceğim

Annenin az mı yedim çok mu yedim kaygıları gütmediği yeterli kaloriyi yeterli miktarda aldığı diyetisyeni Merve Aksoy tarafından her hafta düzenli kilo ve besin takibinin yapılacağı motivasyon ve enerji içeren güzel bir yolculuğa adım atıyoruz.
 

 Gebelik döneminde beslenme süreci online (uzaktan takiple, whatsapp üzerinden) veya yüz yüze seanslarla destekliyorum.


 Bebeğinizin ve sizin uygun kilo ve uygun vitamin-mineral depolarını sağlamak ayrıca sizin ve bebeğinizin genel sağlığını korumak amaçlı gebelik öncesinde en az 3 ay bu konuda yeterli donanıma sahip bir gebe diyetisyeninde profesyonel beslenme danışmanlığı alınması hem siz hem de bebeğiniz için çok faydalı olacaktır.
“Ailenizi sağlıkla tamamlamanın sizin elinizde olduğunu unutmayın.”

Hamilelik döneminde vitamin ve mineral desteği gerekli midir ?

Gebeliğin getirdiği besin öğesi ihtiyaçları çeşitli besinleri içeren, yeterli ve dengeli bir diyetle karşılanabilmektedir. Demir, folik asit ve diğer önemli besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaya yardımcı olmak için kişinin doktoru doğum öncesi multi-vitamin ve mineral suplemanı kullanımı önerebilir.Tam bir vejeteryan diyet uygulamak (hayvansal kaynaklı hiçbir besin yok), çoğul gebelikler (ikiz, üçüz) veya diyette bazı besin öğelerinin yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı gebelik süresince bir supleman(besin desteği) kullanmayı gerektirebilir.

Hamileler için Genel Beslenme Önerileri

·         Hamilelerin gebelik süresince 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeye dikkat etmeleri ve öğün atlamamaları gerekmektedir.

·         4 temel yiyecek grubundan da yeterli ve dengeli biçimde alarak, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmaya dikkat etmelidir.

·         Besin hazırlama, pişirme ve saklama kurallarına uyarak sağlıklı ve güvenilir besinleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, fırında pişirme, ızgara yöntemlerini tercih ediniz.

·         Gebelikte su ihtiyacı artmaktadır. Kabızlığın, hemoroid oluşumunun ve idrar yolu enfeksiyonu gelişmesinin önlenmesi için de günlük 2,5 litre su içilmelidir. (günlük su ihtiyacı; vücut ağırlığı başına 30 ml su şeklinde de hesaplanabilir)

·         Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmeli ve iyi yıkanmış olmasına özen gösterilmelidir.

·         Çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri az tüketmeye ve tüketilecekse yemeklerden en az yarım saat sonra tüketmeye dikkat edilmelidir. İçecek olarak ayran, süt, taze meyve suları tercih edilmelidir.

·          Margarin ve tereyağı yerine zeytinyağı tercih edilmelidir.

·          Hazır yiyecek ve içecekler (hazır çorba, hazır meyve suları, et suyu tabletleri v.b) tüketilmemelidir.

·          Salam, sosis, sucuk gibi içerisinde katkı maddeleri olan besinler mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

·          Gebelik süresince aşırı kilo kayıpları ve aşırı kilo alımından kaçınılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)