Gebelikte Ciltteki Değişiklikler ve Cilt Bakımı

Gebelikte hormonların etkisi ile ciltte ve saçta değişiklikler olur. Cilt yağlanabilir, kuruyabilir. Ciltteki melanin reseptörleri hormonların da etkisi ile güneş ışığına daha çok hassaslaşır. Bu da ciltte lekelenmeler yapabilir. Bu nedenle özellikle güneşin yoğun olduğu yerlerde gebelerin koruyucu krem kullanmaları ve geniş siperlikli şapka kullanmaları yerinde olur.

Gebelikte özellikle 8. haftadan sonra ciltte sivilcelenmeler oluşabilir. Nadiren de mevcut sivilcelerde azalma olabilir. En temel olarak cildi temiz tutmak gerekmektedir. Sivilceler için asla içinde izotretinon barındıran kremler , ilaçlar kullanılmamalıdır. Bunların doğacak bebekte doğumsal anormallikler yarattığı kanıtlanmıştır.

Gebeliğin ilerleyen döneminde göbek deliğinden kasıkların tam ortasına uzanan , başlangıçta açık renkli olup sonra giderek koyulaşan ince bir çizgi oluşur ( linea nigra ). Göbek deliği etrafı ve meme başlarının etrafı  da kararır. Tüm bunlar gebelik sonrası kaybolur ve doğaldır.

Gebelerde östrojen etkisi ile avuç içinde kızarıklıklar  ( Palmar eritem ) oluşabilir ve doğaldır. Gebe olmayanlarda bu değişim  karaciğerde bir  probleme delalet edebilir. Kaşıntıya neden olursa nemlendirici kullanılabilir.

Ciltte karnın büyümesine bağlı elastik ve kollejen liflerin gerilmesi ile çatlaklar meydana gelebilir. Bunun için nemlendirici kullanmak rahatlık sağlar. Kozmetik ürünlerin kullanımı sonucu çok fazla etkilemez. Bu değişiklik az doğum yapanda da , çok doğurmuş olanlarda da gözlenebilir. Kişinin cilt yapısı ve genetiği önemlidir.

Ciltte oluşan kaşıntılar çoğunlukla masumdur. Nadiren gebelikte safra kanallarında safra asitinin birikmesine bağlı olarak gelişen kaşıntılar ise önemlidir ( intrahepatik kolestasis) . Bunda hem gebe hem de doğacak bebek için riskler vardır. Derhal doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte ortası koyu , etrafı dallanan tarzda örümcek ağına benzer kırmızımsı oluşumlar deride ortaya çıkabilir. Normal kişilerde karaciğer problemini düşünebiliriz. Ancak bu oluşumlar gebelikte östrojen etkisiyle ortaya çıkar ve masumdurlar.

Tırnaklar hormonların etkisiyle yumuşatabilir ve kolayca kırılabilir. Nemlendirici kullanmak işe yarar. Deterjan etkisinden kaçınmak için temizlikte eldiven kullanmak uygundur.

Cilt bakımı için içinde en az kimyasal barındıran ürünler tercih edilmeli ve asla retinoik asit türevleri kullanılmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serap Yaltı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)