Gebelikte Deniz Seyahatine Çıkmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelikte yürüyüş yapmak ve düzenli egzersiz yapmak kadar yüzme de çok önemlidir. Yüzme; aşırıya kaçan hareketlerden, temiz olmayan sulardan sakınmak kaydıyla güvenli olarak kabul edilir. Yüzme sırasında suyun kaldırma kuvveti sayesinde gebelikteki kilo artışının kas ve eklemler üzerindeki olumsuz etkileri azalmaktadır.

Yüzme ayrıca kas tonusunu ve kuvvetini artırır, ağrıları hafifletir, ödemi azaltır, kilo alımını kontrol altına alır, kalp dolaşımını ve akciğer fonksiyonunu artırır, yorgunluğu hafifletir ve uykuyu düzenler. Ancak özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde yüzülmemesi, uzun süre güneşte kalmak yerine gölgede kalmanın tercih edilmesi ve uzun süre ıslak yüzme kıyafetiyle oturulmayıp kuru olan kıyafetle değiştirilmesi, havuzlardaki mantar, bakteri gibi enfeksiyon riskleri nedeniyle havuz yerine deniz tercihinin yapılması tavsiye edilmektedir. Bunların yanında, gebelerin yüksek sıcaklıktaki kaplıca sularına girmesi, hamam ve saunalar da sakıncalıdır.

Yolculuk durumunda ise; gebeler tüm gebelikleri boyunca yolculuk yapabilirler, fakat gebelikte kanın pıhtılaşmasına yatkınlık olduğundan 3-4 saat ara ile molalar vererek ayakların hareket ettirilmesi, hatta kısa 5-10 dakikalık yürüyüşler yapılması uygun olacaktır. Uçak yolculuğu gibi mola imkanı olmayan durumlarda gebenin oturduğu yerde bacak kaslarını sıkıp bırakarak kan dolaşımını hızlandırması, uzun yolculuklarda ise varis çorabının giyilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca özellikle uzun kara yolculuklarından sonra gidilen yerde yol yorgunu dolaşmak yerine dinlenip sonra günlük aktivitelere başlanması da yerinde olacaktır. Aksi durum bazen karında kramp tarzı kasılmaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yine bu nedenle eğer gebede periyodik kramplar varsa veya vajinal kanama-lekelenme durumunda erken doğum ve düşük tehlikesi riski nedeniyle yolculuk yapması sakıncalıdır.

Daha önceden düşük öyküsü olan gebelerin ilk 3-4 ay yolculuk yapmamaları, doğuma 1 ay kala da kendiliğinden doğum eyleminin başlama ihtimalinin daha fazla olması sebebiyle yolculuk yapmaması tavsiye edilmektedir.

Gebelerde genellikle ilk 3 ayda bulantılar olduğundan son 3 ayda da kolay yorulduklarından normalde araç kullanmalarında sakınca olmasa da uzun süreli araç kullanmamalarında fayda vardır. Ayrıca yüksek tansiyonu ve diyabeti olan, insülin kullanan, erken doğum ve düşük tehlikesi bulunan gebelerin araç kullanmaması uygundur. Bunların yanında trafiğin yoğun olduğu ve bozuk yollarda da mümkünse araç kullanılmaması, emniyet kemerinin de her zaman takılması ve araç kullanırken idrar torbasının her zaman boş olması da önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Ali Mungan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Ali Mungan

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al