GEBELİKTE KAN ŞEKERİNDEKİ YÜKSEKLİĞE DİKKAT!

GEBELİKTE KAN ŞEKER YÜKSEKLİĞİ OLAN KADINLARIN İLERİDE ŞEKER HASTASI OLMA İHTİMALİNİN YÜZDE 30-50 CİVARINDA OLDUĞUNU VURGULAYAN ENDOKRİNOLOJİ UZMANI DR. MİNE ÖZTÜRK, GEBELİKTE DİYABETİ OLAN KADINLARIN DOĞUM SONRASI KAN ŞEKERİ NORMALE DÖNSE BİLE DİYET VE EGZERSİZE DEVAM ETMESİ GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

  • Kimler Risk Altında?

Gebelik hormonları kan şekerini yükseltme eğilimindedir. Genetik ve çevresel yatkınlık yoksa kan şekeri bu durumdan etkilenmez. Ancak genetik ve çevresel yatkınlık varsa özellikle gebeliğin 24’üncü haftasından sonra kan şekerindeki bu yükselme belirgindir. Birinci derecede akrabalarında diyabet bulunan, önceki gebeliklerinde diyabet ortaya çıkan, iri bebek doğuran gebe kadınlar risk altındadır.

  • Nasıl tespit edilir?

Ülkemizde bu yüksekliği tespit etmek için gebe kadınlara gebeliğinin 24’üncü haftasında şeker yükleme testi (glukoz tolerans testi) yapılır. Gebenin açlık, birinci saat ve ikinci saat tokluk kan şekerlerine bakılır. Sonuçlardan birinde ve/veya daha fazlasında yükseklik tespit edilirse hasta diyabet kabul edilir. Duruma göre diyet, egzersiz ve insülin tedavisi başlanır.

  • Nasıl bir takip yapılmalı?

Gebelikte anne ve bebek sağlığı birinci derecede önemli olduğundan, gebenin kan şeker takibi ayda bir görülmelidir. Takipte açlık kan şekeri yanında birinci saat tokluk kan şekeri bakılması çok değerlidir. Zira anneden bebeğe plasenta yoluyla geçen şeker tokluğun birinci saatinde zirve yapar. Gebelikte kan şekerindeki yükseklikler mutlaka kontrol edilmeli. Çünkü kan şeker yüksekliği bebeğin hayatını da tehdit etmektedir. Bebeğin iri doğmasına, doğum sonrası bebekte ani kan şeker düşüklüğü gibi metabolik sorunlara yol açmaktadır.


TEDAVİDE DİYET VE EGZERSİZ ÖNEMLİ

Gebelikte ortaya çıkan şeker yüksekliği, gebeliğe özel kabul edilip sonradan düzeleceği gerekçesiyle önemsenmemektedir. Bu büyük bir yanılgıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki gebelikte kan şeker yüksekliği olan kadınların ileride şeker hastası olma ihtimali yüzde 30-50 civarındadır. Bu yüksek bir orandır. O yüzden gebelikte diyabeti olan kadınların doğum sonrası kan şekeri normale dönse bile diyet ve egzersize devam etmeleri gerekir. Mümkünse doktor gözetiminde gebelikte alınan kiloların sağlıklı bir şekilde verilmesi, diyabetin ötelenmesi ve tekrar ortaya çıkmaması açısından önemlidir. Egzersiz için ise en kolay ve pratik olanı günde en az 30 dakika yürüyüş yapmaktır.

Araspot:
Gebelikte kan şeker yüksekliği olan kadınların ileride şeker hastası olma ihtimali yüzde 30-50 civarındadır.

Resimaltı:
Gebelikte kan şekerindeki yükseklikler mutlaka kontrol edilmeli.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mine Öztürk Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Mine Öztürk

Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al