Gebelikte Kanama

Gebelik süreci bir kadın için hem psikolojik hem de biyolojik açıdan oldukça karmaşık bir dönemdir. Gebelik teşhisi sonrasında kadın yaşam tarzını 40 haftalık bir süreç için yeniden düzenlemektedir.

Gebelik takibinin nitelikli bir şekilde sürdürülmesi, beslenme düzenine dikkat edilmesi, gerekli vitamin ve mineral takviyelerinin aksatılmamasının yanı sıra gebelik sürecinde yaşanabilecek tüm risk faktörlerinin önüne geçilmesi anne ve bebeğin sağlığını doğrudan etkilemektedir. Gebelik sürecinde kanama yaşanması tüm anne adaylarını korkutan ve beklenmedik bir durumdur. Bu süreçte gerçekleşen kanamaların nedeni mutlaka araştırılmalı ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Gebelik sürecinde gerçekleşen kanamanın miktarı, kanamanın gerçekleştiği zaman ve diğer semptomların mutlaka gebelik takibini yürüten doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Gebelik Döneminde Yaşanan Kanamalar

Yerleşme Kanaması: Bu kanama türü döllenen yumurtanın rahim içerisine yerleşmesi sürecinde ortaya çıkmaktadır. Genellikle lekelenme şeklinde görülen yerleşme kanaması 2 ila 3 gün sürebilir. Adet kanamasına benzememekle birlikte açık renktedir. Gebelik sürecinde normal karşılanmaktadır.

İlerleme Kanaması: Gebeliğin ilk dönemlerinde görülmektedir. Normal karşılanan ilerleme kanaması; gebelik başladığında baskılanan hormonların adet döngüsü içerisinde kanama gerçekleştirmesidir. Genelde herhangi bir ağrı veya acı duyulmaksızın gerçekleşen kanamalar bebek açısından herhangi bir tehlike oluşturmamaktadır.

Servikal Kanama: Gebelik sürecinde rahim ağzındaki kan akımının artması ve bu nedenle bölgenin tahriş olması sonucunda gerçekleşen kanamalardır. Özellikle gebelik sürecinde cinsel ilişki sonrasında gerçekleşebilmektedir ve herhangi bir bulaşıcı hastalık riskine karşı doktora başvurulmalıdır.

Dış Gebelik Kaynaklı Kanama: Döllenen yumurtanın rahim dışında konumlanması dış gebelik olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle yaşanan kanamalara kramplar ve baş dönmesi de eşlik etmektedir. Kadının yaşamını riske atan bu kanama türünde acilen doktora başvurmak gerekmektedir.

Düşük Riski Sebebi ile Gerçekleşen Kanama: Genellikle kramplar ile birlikte oluşan kanamalardır ve aynı zamanda kan pıhtıları da gelmektedir. Düşük riski oluşturan kanamalara bazen ateş yükselmesi ve titreme de eşlik edebilir. Bu semptomlar yaşandığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Mol Gebelik Kaynaklı Kanama: Genellikle erken gebelik döneminde oluşan kanamalara nadiren neden olan mol gebelik kaynaklı kanamalardır. Plasenta oluşumunun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmemesi ve üzüm salkımı şeklinde bir doku açığa çıkması mol gebelik olarak tanımlanmaktadır.

Plasenta kaynaklı kanamalar: Plasenta kanal ağzını kapayacak şekilde yeleşirse plasenta previa (eşin önde olma durumu) olarak adlandırılır. Gebelik sürecinde bazen rahim kasılmaları nedeni ile kanamalar olabilir. Plasenta rahim ağzını kapadığı için normal vajinal yoldan doğum mümkün değildir.  Kanama durumunda acilen doktora başvurulmalıdır.

Plasenta dekolması (Plasentanın bebeğin doğumundan önce rahim duvarından ayrılması durumu) acil olarak müdahale gerektiren, aksi halde anne ve bebek yaşamını riske sokan bir durumdur.

Gebelik döneminde görülen kanamaların değerlendirilmesi ve kontrolü mutlaka uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi halde bebeğin ve anne adayının sağlığı birtakım riskler ile karşı karşıya kalabilmektedir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)