Gebelikte Kişisel Bakım

Kadınlar için günlük kişisel bakım hayatları içinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle de gebelik gibi çok hassas bir dönem söz konusu olduğunda kişisel bakım hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan son derece önemlidir. Kişisel bakımını ihmal etmeyen anne adayları hamilelik süresince kendini daha güzel ve daha dinç hisseder, kendisiyle daha barışık olur. Bu şekilde ruhsal açıdan pozitif olan bir kadının rahmindeki bebek de kesinlikle çok daha iyi gelişir, daha sağlıklı olur. Anne adayları daha sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğin sağlığını korumak için kişisel günlük bakımını ihmal etmemelidir.

Hamilelikte banyo nasıl yapılmalı?

Gebe kaldığını öğrendiği andan itibaren anne adayları sıcak su ile banyo yapmak, duş almak alışkanlığını hemen terk etmeliler. Hava ister sıcak olsun isterse soğuk gebelikte ılık su ile banyo yapmak en doğrusudur. Zira sıcak su, vücut ısınızı yükseltir, anne adayının rahatsızlanmasına, tansiyon değerinin aşırı yükselmesine sebep olabilir. Mevsim kış ise 2 günde bir, yazın ise hemen her gün duş almak kesinlikle iyi gelecektir. Çünkü ılık su; ferahlatır, rahatlatır, cildini dinlendirir, eklem ve kas ağrılarını yatıştırır ve gebeliğe bağlı stresi de hafifletir. Özellikle de gebeliğin son dönemlerinde görülen basur ve siyatik ağrıları ılık su ile banyo yaparak azaltılabilir. Ancak banyo yaparken kaymamak için zemine mutlaka banyo matlarından yerleştirmek, küçük kazalar için önlem almak gerekir.

Hamilelikte göğüs bakımı nasıl yapılmalı?

Hamilelik boyunca anne adayının en fazla dikkat etmesi gereken bakım aslında göğüs bakımıdır. Çünkü bu süreçte göğüsler hızla büyüyecek, genişleyecek ve bundan dolayı da göğüslerde çatlaklar oluşacaktır. Hamilelikte cilt yeterince beslenmediği, nemlendirilmediği için oluşan çatlakları doğumdan sonra onarmak neredeyse hiç mümkün olmuyor. İşte bu sebeple de bu çatlaklar oluşmadan önlemini almak, oluşumunu engellemek en doğru yaklaşım olur. Doğumdan hemen sonra da göğüs uçlarında oluşan çatlaklar emzirme sırasında hem anne adayına hem de bebeğe sıkıntı yaşatabiliyor. İşte tüm bunları önlemenin yolu anne adayının hamile olduğunu öğrendiği günden itibaren her gün göğüslerini nemlendirmesi, besleyici yağlarla masaj yapmasıdır. Bunun için en uygun alternatifler saf zeytinyağı, badem yağı veya hindistancevizi yağıdır. Her akşam yatmadan önce göğüslere bu besleyici yağlardan sürerek çatlak oluşumunu önlemek mümkündür.

Hamilelikte kalça ve göbek bakımı nasıl yapılmalı?

Yukarıda hamilelikte göğüslerin nasıl hızla büyüdüğü ve genişlediği anlatıldı. Aynı şekilde hamilelikte göbek ve kalça, basen bölgeleri de hızla büyür, genişler ve cilt gerginleşir. İşte bu hızlı genişleme ve gerginleşmeden kaynaklı olarak da çatlaklar oluşabilir. Bunu da önlemek için tıpkı göğüsler gibi, kalça ve göbek bölgesini de her gün nemlendirmek, besleyici yağlarla beslemek gerekiyor. Ancak burada en önemli olan bu bakımın hiç aksatılmadan her gün yapılmasıdır. Yine saf zeytinyağı, hindistancevizi yağı veya badem yağı kullanarak her gün masaj yapılırsa, doğum sonrasında korkunç cilt çatlaklarıyla uğraşmak zorunda kalınmaz.

Hamilelikte yüz bakımı nasıl yapılmalı?

Maalesef ki gebelik döneminde yüz derisi oldukça hassaslaşır, her türlü olumsuz etkide çok ciddi deformasyonlar yaşanabilir. Bu sebeple de gebelikte sivilce, akne gibi problemler yaşanabilir. Ancak yüzü her gün doğal bir ürünle temizlemek bu konuda önleyici rol oynar. Gebelikte makyaj yapmakta herhangi bir sakınca olmazken, her akşam yüzün iyice temizlenmiş olması gerekir. Bunun yanında hamilelik döneminde yüzde güneş lekeleri çok daha kolay oluşur. Bunu önlemek içinde anne adayı güneşe çıkmadan yarım saat öncesinde en az 50 faktör güneş koruma kremi kullanmalı, dışarıda kaldığı her 2 saatte de kremi yenilemelidir.

Hamilelikte saç bakımı nasıl yapılmalı?

Hamilelikte saç sağlığı konusu daha çok anne adayının beslenme ve yaşam düzeni ile ilgilidir. Ancak genellikle hamilelikte anne adayının saçları gebelik öncesine göre sönükleşir, cansızlaşır ve eski parlaklığını kaybedebilir. Ancak endişeye gerek yok. Zira doğum sonrasında saç yenilenme sürecine girecek ve eski sağlıklı görünümüne kavuşacaktır. Gebelik döneminde saç sağlığını korumak isteyen anne adayları saçlarını her gün yıkamamalı, haftada bir kere de saçına tıpkı cildine olduğu gibi hindistancevizi yağı, zeytinyağı ve badem yağı sürüp yarım saat bekledikten sonra yıkamalıdır. Bu sayede saç derisi beslenecek, yeni saç oluşumu desteklenecektir.

Saç bakımından bahsedildiğinde anne adaylarının en çok merak ettikleri hususların başında gebelikte saçlarını boyatıp boyatamayacakları gelmektedir. Hamilelikte saçları boyatmanın zararlı olup olmadığına dair pek çok görüş bulunmaktadır. Bu bağlamda günümüzde piyasada satılmakta olan, kuaförlerde kullanılan saç boyalarının pek çoğunun doğal olduğundan bahsedilse bile aslında bunlar kimyasal içeriklidir. Bu sebeple de gebelikte ve özellikle de gebeliğin ilk 3 ayı içinde saçların boyanması önerilmez. Hamilelikte saçlara dip boyası yaptırmanın, perma ve saç düzleştirme gibi kimyasal işlemler yaptırmanın bebeğe zararlı olduğu bilinmektedir. Ancak gebelikte anne adayı isterse saçlarını tamamen doğal olan kına ile renklendirebilir.

Hamilelikte ağız bakımı nasıl yapılır?

Anne adaylarının en çok şikayetçi olduğu konulardan birisi gebelik süresince dişlerinin çürümesi, dişetlerinin kanamasıdır. Ancak gebelik döneminde bu çok normaldir. Çünkü hamilelikle birlikte ağızda salgılanan tükürük diş çürümelerine neden olabilir. Bu sebeple de hamilelikte ağız ve diş bakımına maksimum özen gösterilmelidir. Anne adayı dişlerini günde 3 kez fırçalamalı, her yemeğin ve atıştırmalığın ardından ağzını suyla çalkalamalıdır. Ağız içinin hijyeni açısından akşamları yatmadan önce ağız bakım jelleri ile ağız içini temizlemek de faydalı olur.

Hamilelikte parfüm kullanılabilir mi?
Hamilelik döneminde anne adayı rahatsız olmadığı sürece parfüm kullanmakta bir sakınca yoktur. Ancak parfümlerin çok ağır kokulu olmamasına da özen göstermek gerekir. Bununla birlikte koltukaltı için kullanılan deodorant ve mumların kullanımı ise biraz riskli olabilir. Bu ürünlerin katkı maddeleri genellikle petrol türevi kimyasallar olduğu için olabildiğince az kullanmakta fayda var.

Stres, genel vücut sağlığını bozar!

Gebelikte kişisel bakımın püf noktalarından bahsedildiği bu içerikte belki de en önemli husus, anne adayının stresten uzak durması olacaktır. Zira stres, tüm vücut sağlığını olumsuz etkiler, dışarıdan yapılan bakımlar stresli kişilerde çok da etkili olamaz. Özellikle de gebelik döneminde yaşanan stres ve sıkıntılar hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Stresli bir yaşamı olan anne adayının tüm hücreleri zarar görür, cildi yaşlanır ve cilt hücreleri de dahil olmak üzere tüm hücrelerinde deformasyon riski artar. Bu bakımdan sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ve kendisi de sağlıklı olmak isteyen anne adayları öncelikle ruhunu sakinleştirici etkinliklere, kendi ruhuna iyi gelen aktivitelere katılmaya özen göstermelidir. Bu bağlamda gebelikte rahatlatıcı etkisi bilinen meditasyon anne adayını stresten uzaklaştırmaya, onun daha dingin bir ruh haline kavuşmasına yardım eder. İşte bu amaçla anne adayları günün sadece bir saatini kendine ayırarak sessizce geçirebilir, stresten uzak kalarak hücrelerinin yenilenmesine katkı verebilir.

Sağlıklı ve yeterli uyku cildi besler!

Düzenli ve yeterli uyku, vücuttaki her bir organ, her bir hücre gibi cildin de kendini yenilemesine, tazelemesine yardım eder. Bunun için en basit şekilde anne adayları her gece yaklaşık aynı saatte yatmaya, her sabah aynı saatte uyanmaya özen göstermeliler. Bunun yanında her gece 7 – 8 saat kesintisiz uyumak anne adayının tüm vücut sağlığını destekleyecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Burak Özköse Kadın Hastalıkları Ve Doğum Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Burak Özköse

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al